Σε επιβολή απαγόρευσης των εμφανίσεων πολιτικών από την Τουρκία σε πολιτικές εκδηλώσεις για το τουρκικό δημοψήφισμα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χώρες όπως η Γερμανία να βρεθούν αντιμέτωπες με πιέσεις από την Άγκυρα, κάλεσε ο καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν.
Η τουρκική κυβέρνηση διακήρυξε το Σάββατο ότι θα αψηφήσει τις απαγορεύσεις των αρχών στη Γερμανία και στην Ολλανδία και θα συνεχίσει να οργανώνει συγκεντρώσεις και στις δύο χώρες για να καλέσουν τους Τούρκους που ζουν σε αυτές να ταχθούν υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την αλλαγή του πολιτεύματος στην Τουρκία από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέκρινε τους περιορισμούς που επέβαλαν οι γερμανικές και οι ολλανδικές αρχές, χαρακτηρίζοντας αντιδημοκρατική την πρακτική τους και διαμηνύοντας ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να οργανώνει συγκεντρώσεις εν όψει δημοψήφισματος.
Ο κ. Κερν, σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο φύλλο της εφημερίδας Welt am Sonntag, έκρινε ότι η προτεινόμενη αναθεώρηση του συντάγματος της Τουρκίας πλήττει το κράτος δικαίου στη χώρα, περιορίζει τον διαχωρισμό των εξουσιών και αντιβαίνει στις αξίες της Ε.Ε.
Ταυτόχρονα, κάλεσε την Ε.Ε. να τερματίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα και να ακυρώσει ή να μειώσει τη βοήθεια ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζεται να δοθεί στην Τουρκία ως το 2020.
«Πρέπει να δώσουμε νέα κατεύθυνση στις σχέσεις με την Τουρκία, απαλλαγμένοι από την ψευδαίσθηση ότι θα γίνει κράτος – μέλος της Ε.Ε.», υποστήριξε ο κ. Κερν.
«Η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι δημοκρατικές αξίες καταπατώνται. Η ελευθεροτυπία έχει μετατραπεί σε άγνωστη λέξη», τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος.