Σταματήσαμε να μετράμε φωτιές και μετράμε… πληγές. Ο πύρινος εφιάλτης απομακρύνεται, αλλά τώρα ανοίγει η συζήτηση για τον εφιάλτη της επόμενης μέρας. Η καταστροφή είναι τεράστια από την Αττική έως τον Έβρο.
Πάνω από 1,2 εκατομμύρια στρέμματα είχαν καεί έως και τις 23 Αυγούστου, ενώ και χθες τεράστιες εκτάσεις συνέχιζαν να γίνονται στάχτη σε Βοιωτία και Αλεξανδρούπολη.
Ζοφερό το σκηνικό στην Αττική, όπου στις περιοχές γύρω από το Μενίδι κόποι μιας ζωής έγιναν αποκαΐδια για δεκάδες νοικοκυριά.
Στις 05:30 έσωσαν το σπίτι του από τη φωτιά – 5 ώρες μετά το είδε να γίνεται στάχτη
Στην Πάρνηθα η πύρινη λαίλαπα κατέκαψε το πευκοδάσος, ενώ εισέβαλε και στον Εθνικό Δρυμό, καταστρέφοντας ένα κομμάτι στις παρυφές του. Οι τιτάνιες προσπάθειες πυροσβεστών και εθελοντών κράτησαν τις φλόγες πριν φτάσουν και στον πυρήνα του Δρυμού. Ένα κατάμαυρο τοπίο, καμένα και τραυματισμένα ζώα συνθέτουν το σκηνικό.
Επιμένουν οι αναζυπυρώσεις
Σήμερα εξακολουθούν να καταγράφονται πολλές αναζωπυρώσεις, που πυροδοτούν μικρά μέτωπα στον Έβρο.
Στην Πάρνηθα η φωτιά έχει περιοριστεί σε ένα μικρό ενεργό μέτωπο νοτιοδυτικά στο Φρούριο της Φυλής. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική κατά την διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν κάποιες αναζωπυρώσεις, οι οποίες όμως ήταν χαμηλότερης έντασης σε σχέση με αυτές που έγιναν τα ξημερώματα της Πέμπτης, και αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις που συνέχιζαν να επιχειρούν όλο το βράδυ.
Στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού 8 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.
Βελτιωμένη είναι και η εικόνα της πυρκαγιάς στη Βοιωτία όπου σύμφωνα με την Πυροσβεστική το μέτωπο που απασχολεί αυτή την στιγμή είναι στη Υλίκη, ενώ υπάρχουν διάσπαρτες εστίες στο Στείρι, οι οποίες όμως φαίνεται να είναι διαχειρίσιμες.
21 νεκροί
Ακόμη μία απανθρακωμένη σορός – πιθανότατα μετανάστη- εντοπίστηκε σήμερα στην περιοχή της Λευκίμμης. Είχαν εντοπιστεί μία σορός στις 21 Αυγούστου και ακόμη 18 κοντά στο δάσος της Δαδιάς στις 22 Αυγούστου. Έτσι ο τραγικός απολογισμός από τις φωτιές της τελευταίας εβδομάδας είναι 20 νεκροί, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Ακόμη ένας συνάνθρωπός μας έχασε τη ζωή του στον Πρόδρομο Βοιωτίας στις 21 Αυγούστου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τις πυρκαγιές της τελευταίας εβδομάδας στους 21.
Περιβαλλοντική κατάρρευση
Καταστροφικές οι επιπτώσεις και για την ποιότητα της ατμόσφαιρας. Οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων ξεπέρασαν τις προηγούμένες τα 100 μικρογραμμάρια, όταν το επιτρεπτό όριο είναι στα 20 μικρογραμμάρια και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ειδικά για ευάλωτες ομάδες να μην υπάρχει έκθεση πάνω από τα 10 μικρογραμμάρια.
Μάλιστα τα σωματίδια από τις πυρκαγιές στον Έβρο «ταξίδεψαν» ως τα νησιά του Ιονίου, ενώ ο καπνός έφτασε έως Μάλτα και Ιταλία. Σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus η φωτιά που μαινόταν επί 6 ημέρες στον Έβρο ήταν η μεγαλύτερη σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και πολλά χρόνια.
Η επόμενη πρόκληση
Ο μεγάλος φόβος τώρα είναι οι πλημμύρες που θα μπορούσαν να έρθουν με τις πρώτες έντονες βροχοπτώσεις ανά τη χώρα το φθινόπωρο. Αυτός θα είναι ο επόμενος εφιάλτης εάν δεν ληφθούν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα για τις πληγείσες περιοχές.
Και ενώ οι αρχές εστιάζουν στην προσαγωγή υπόπτων για εμπρησμών, φουντώνει παράλληλα και η συζήτηση για τις ευθύνες του κρατικού μηχανισμού. Η κριτική της αντιπολίτευσης είναι σκληρή.
Χθες, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κ.Ο. Σωκράτη Φάμελλο. Όπως χαρακτηριστικά τόνιζε ο κ. Φάμελλος «ήδη μέχρι σήμερα έχουμε ένα αποτύπωμα καμένων εκτάσεων που υπερβαίνει πάνω από 3 φορές τον μέσο όρο των καμένων εκτάσεων της τελευταίας 15ετίας».
Τόνισε δε πως «δεν υπάρχει δικαιολογία, δεν υπάρχει συγγνώμη εκ των υστέρων για μια κυβέρνηση ήδη 4 χρόνων».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης από τη Ροδόπη σημείωσε πως «η βιβλική καταστροφή στη Θράκη, τα όσα συμβαίνουν στην Πάρνηθα λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας και οι πυρκαγιές σε όλη τη χώρα τις τελευταίες ημέρες αποκαλύπτουν την ανάγκη η πατρίδα μας να επενδύσει στην πρόληψη για να αποκτήσουμε την ανθεκτικότητα να αντιμετωπίσουμε τις παρενέργειες της κλιματικής αλλαγής.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να απαντήσει στην κριτική και και να αναφερθεί και στις επόμενες πρωτοβουλίες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Καταγραφή ζημιών, ανθρωποκυνηγητό υπόπτων για εμπρησμό
Πλέον έχει αρχίσει η καταγραφή των ζημιών, ενώ δίνεται έμφαση και στην αναζήτηση υπόπτων για εμπρησμό. Χθες 12 εστίες φωτιάς σε ένα 24ωρο στον Αυλώνα οδήγησαν σε προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμό και ένα οργισμένο μήνυμα από τον Βασίλη Κικίλια.
Κάθε 20′ ξεπηδούσε νέα εστία βόρεια της Πάρνηθας – Αναπτήρας, βαμβάκι και κυάλια στην κατοχή υπόπτου
Για τις φωτιές στον Αυλώνα έγιναν χθες 4 προσαγωγές υπόπτων. Οι 3 αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς δεν προέκυψαν εις βάρος τους επιβαρυντικά στοιχεία. Συνελήφθη, ωστόσο, ένας 45χρονος πρώην δικηγόρος, στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν πευκοβελόνες, φλόγιστρα και προσανάμματα. Ο ίδιος αρνείται την οποιαδήποτε εμπλοκή του.