Στην Πάρνηθα εκδηλώθηκε το φαινόμενο της «οπισθοδρομούσας πυρκαγιάς», είδαμε τη φωτιά να κινείται από τη Φυλή προς Θρακομακεδόνες, ενώ φυσιολογικά ο αέρας θα έπρεπε να την οδηγεί προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Το γεγονός ότι η δασική πυρκαγιά χθες και κατά την διάρκεια της νύχτας κινήθηκε αντίθετα με την φορά του ανέμου δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, όπως εξηγεί ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος. «Όλες οι δασικές πυρκαγιές έχουν ένα κομμάτι τους που κινείται αντίθετα στην φορά του ανέμου», λέει χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως αυτό το κομμάτι είναι στην ουρά τους, στο πίσω κομμάτι, και εξαπλώνονται με αργότερο ρυθμό από ό,τι το κυρίως μέτωπο.
Ωστόσο, «η έντονη τοπογραφία της περιοχής, το έντονο ανάγλυφο και οι πολύ μεγάλες κλίσεις είχαν ως αποτέλεσμα ο ρυθμός εξάπλωσης προς τα πίσω να είναι πολύ πιο υψηλός από ό,τι θα ήταν αν η πυρκαγιά εξαπλωνόταν σε επίπεδο», συνεχίζει.
Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη συμπεριφορά της φωτιάς παίζει η αλληλεπίδραση της με την πολύπλοκη τοπογραφία και ειδικότερα τις απότομες κλίσεις της περιοχής, οπότε και αυτή μπορεί να κινείται με σχετική ταχύτητα ενάντια στους εξασθενημένους αυτή την ώρα βορειοανατολικούς ανέμους, σύμφωνα με την πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME της μονάδας METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).
Σχολιάζοντας την συμπεριφορά της φωτιάς σήμερα, που μπήκε σε χαράδρα, ο κ. Γιάνναρος σημειώνει ότι φτάνοντας η φωτιά στη βάση της χαράδρας, επειδή υπήρχε πυκνόφυτη βλάστηση, αναπτύχθηκε υψηλό πυροθερμικό φορτίο. «Όλα αυτά τα θερμά αέρια που εκλύονται από την καύση των δασικών καυσίμων κινήθηκαν προς τα πάνω οδηγώντας τελικά στην ξήρανση των δασικών καυσίμων που ήταν άκαυτα και καταλήγοντας στην εκρηκτική εξάπλωση της φωτιάς και τον σχηματισμό ενός ”πυρονέφους” όπως είδαμε αργότερα», προσθέτει.
Το πυρονέφος, όπως εξηγεί, είναι χαρακτηριστικό δείγμα μιας ακραίας συμπεριφοράς δασικής πυρκαγιάς και δημιουργείται όταν η φωτιά αποκτά πολύ μεγάλη ένταση εκλύοντας μεγάλα ποσά θερμότητας με αποτέλεσμα να τροποποιεί τις καιρικές συνθήκες.