Skip to main content

Πύρινη δυστοπία: Εκατοντάδες φωτιές «λεηλατούν» τη χώρα – Όλα τα μέτωπα

ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Τεράστιες εκτάσεις πρασίνου και κόποι μιας ζωής έγιναν στάχτη τα τελευταία 24ωρα. Και ο εφιάλτης συνεχίζεται με συνεχείς αναζωπυρώσεις αλλά και νέα μέτωπα.

Το εφιαλτικό σενάριο έγινε πραγματικότητα, με τη φωτιά στην Πάρνηθα να φτάνει στον Εθνικό Δρυμό. Οι ελπίδες τώρα στηρίζονται στη … χαράδρα, όπου φαίνεται να έχει παγιδευτεί.

Μία κόλαση ζουν κάτοικοι γύρω οικισμών, με το ισχυρότερο πλήγμα στην Αγία Παρασκευή, όπου έχουν καεί τουλάχιστον 15 σπίτια. «Πού είναι επιτέλους τα καναντέρ;» φώναζαν απελπισμένοι κάτοικοι, καθώς έβλεπαν την πύρινη λαίλαπα να κάνει στάχτη τις περιουσίες τους.

Ο πυκνός μαύρος καπνός που κάλυπτε και εξακολουθεί να καλύπτει όλη την περιοχή της Πάρνηθας δεν επέτρεπε πτήσεις καναντέρ, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούν ρίψεις μόνο έρικσον.

Απόλυτο χάος στον Έβρο

Την ίδια ώρα μαίνονται ανεξέλεγκτα, σε τρία μεγάλα μέτωπα, οι πυρκαγιές στον Έβρο. Τεράστιες εκτάσεις πρασίνου και πολλά σπίτια έχουν γίνει αποκαΐδια, ενώ πολλοί οικισμοί είναι χωρίς ρεύμα και νερό.

Και σαν να μην έφτανε ο πύρινος εφιάλτης, στην περιοχή εμφανίστηκαν…«κυνηγοί κεφαλών».  Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε να ερευνηθούν τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και την πλήρη διερεύνηση των καταγγελλομένων φαινομένων ρατσιστικής βίας κατά μεταναστών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μετά τον θάνατο 18 ανθρώπων στη Δαδιά.

Νέες εστίες ξεπηδούν συνεχώς

Και ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μαζί με κατοίκους, εθελοντές και αστυνομικούς τιτάνια μάχη σε Πάρνηθα και Έβρο, μαίνονται ακόμη δεκάδες εστίες ανά τη χώρα.

Νέο μέτωπο ξέσπασε στη Βοιωτία, όπου τυλίχθηκε στις φλόγες η ιστορική μονή του Οσίου Λουκά.

Το Reuters είναι μάλλον ακριβές στην περιγραφή του: «Εκατοντάδες φωτιές λεηλατούν την Ελλάδα».

Καπνός παντού

Η πύρινη λαίλαπα έχει καταστήσει αποπνικτική την ατμόσφαιρα σε μεγάλο μέρος της χώρας. Τα επικίνδυνα σωματίδια είναι έως και 10 φορές πάνω από το όριο, ενώ ο καπνός από τις ελληνικές πυρκαγιές έφτασε στη Σικελία και τη Μάλτα.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την εικόνα σε όλα τα μέτωπα και να ενημερώνεστε για κάθε εξέλιξη ΕΔΩ.