Τρία είναι τα μεγάλα μέτωπα που μαίνονται στην Αλεξανδρούπολη, ενώ διάσπαρτες εστίες της πυρκαγιάς υπάρχουν κατά μήκος όλων των χωριών δυτικά του νομού.
Πιο συγκεκριμένα, ένα γιγαντιαίο μέτωπο αφορά την πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς το οποίο έχει ενωθεί με την πυρκαγιά της Αλεξανδρούπολης και κινείται προς την Ροδόπη. Είναι το μέτωπο που αποκαλείται το νότιο μέτωπο του Έβρου. Μέτωπα υπάρχουν επίσης στη Συκορράχη και έξω από την Αύρα, όπου δίνεται μάχη να μην φτάσουν οι φλόγες στο χωριό.
Τα μέτωπα ουσιαστικά σχηματίζουν ένα τρίγωνο, όπως εξήγησε σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Open o aντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς. Στη βάση του είναι τα μέτωπα σε Κοίλα και Μελία, για τα οποία στάλθηκε νωρίτερα μήνυμα εκκένωσης από το 112 (ανατολικό μέτωπο), σε Αύρα και Συκορράχη (δυτικό μέτωπο) και στην κορυφή του τριγώνου το μέτωπο της Δαδιάς. Στο εσωτερικό του τριγώνου υπάρχουν διάσπαρτες εστίες αναζωπύρωσης.
Σημειώνεται ότι λόγω της πυρκαγιάς το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ στην Αλεξανδρούπολη έχει υποστεί βλάβες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της ευρύτερης περιοχής. Αντίστοιχα, ορισμένοι οικισμοί έχουν και προβλήματα υδροδότησης.
Επαναλειτουργεί το πανεπιστημιακό νοσοκομείο
Στην κανονική και πλήρη λειτουργία του επανέρχεται από σήμερα στις 18.00 το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, συμπεριλαμβανομένου και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.
Το νοσηλευτικό ίδρυμα ανέσετιλε τη λειτουργία του το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 21 Αυγούστου με γνώμονα την ασφάλεια των νοσηλευομένων λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκλήθηκε από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Δήμο Αλεξανδρούπολης και υλοποιήθηκε άμεσα με τη μεταφορά του συνόλου των ασθενών σε υγειονομικές μονάδες εντός της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
«Το δάσος δεν θα μπορέσει να ανακάμψει εύκολα»
Στον Έβρο έχει καεί σχεδόν το 1/3 του πρασίνου, σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς. Σχολιάζοντας ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε στον Ant1 ότι όταν είχε ξεσπάσει η πυρκαγιά στο δάσος πριν από δύο χρόνια, νομίζαμε ότι επρόκειτο για τεράστια οικολογική καταστροφή.
«Τα πράγματα τώρα αλλάζουν. Τότε θεωρούσαμε ότι το δάσος θα ανακάμψει πιο εύκολα, γιατί είχε μεν πληγεί ο πυρήνας του δάσους, αλλά παρέμενε σε μεγάλη έκταση ένα δάσος χωρίς τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς… Πλέον θεωρώ ότι το δάσος της Δαδιάς και της υπόλοιπης περιοχής θα μπορέσει να ανακάμψει πολύ δύσκολα», είπε.
Εξηγώντας γιατί δεν θα μπορέσει να ανακάμψει το δάσος, ο κ. Λέκκας είπε ότι ουσιαστικά καταστρέφεται ο πυρήνας του δάσους, καταστρέφονται μεγάλες εκτάσεις και το δάσος δεν έχει τη δυνατότητα αναπαραγωγής που θα είχε πριν από δύο χρόνια, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά.