Skip to main content

Πυρκαγιές: Γιατί είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμες

REUTERS/Alkis Konstantinidis

Παρουσιάζουν εξαιρετική δριμύτητα- Τα χαρακτηριστικά της φετινής περιόδου.

Στα χαρακτηριστικά της φετινής περιόδου που έχουν ευνοήσει την πρόκληση και μετάδοση δασικών πυρκαγιών αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής δασών και δασικού περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ευάγγελος Γκουντούφας, στη συνέντευξη Τύπου για τα πύρινα μέτωπα.

Όπως είπε, φέτος

  • είχαμε την τελευταία βροχόπτωση στις 15 Ιουνίου, άρα βρισκόμαστε σε μία περίοδο παρατεταμένης ανομβρίας,
  • είχαμε την ξερή και θερμή περίοδο και τον καύσωνα από τις 12 μέχρι τις 26 Ιουλίου κατά τον οπίο επικράτησαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα (ξεπερνώντας τους 45 βαθμούς στα ηπειρωτικά)
  • πολύ χαμηλές υγρασίες που έφεραν την παρεδάφια βλάστηση που υπάρχει στα δασικά οικοσυστήματα σε κατάσταση απόλυτης ξήρανσης,
  • αύξηση της ευφλεκτικότητας όλων των ειδών μέσα στα δάση, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας

Παρουσιάζουν εξαιρετική δριμύτητα

Από την πλευρά του ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Γεώργιος Πουρνάρας επιχείρησε να εξηγήσει γιατί είναι δυσκολα διαχειρίσιμες οι πυρκαγιές που ξεσπάνε στη χώρα, κάνοντας μάλιστα λόγο για ακραίες συνθήκες που δεν έχει συναντήσει ξανά στα 32 χρόνια υπηρεσίας του στο σώμα.

Ο κ. Πουρνάρας ανέφερε ότι στην αρχή της περιόδου εκδηλώνονταν 50-60 πυρκαγιές καθημερινά, οι οποίες αντιμετωπίζονταν με επιτυχία. Ωστόσο, έπειτα άλλαξαν οι συνθήκες.

Η ιδιαίτερη ξηροθερμική περίοδος με την επέλαση των δυνατών ανέμων έκανε τις πυρκαγιές πολύ δύσκολα αντιμετωπίσιμες. Οι πυρκαγιές παρουσιάζουν έτσι μια εξαιρετική δριμύτητα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα- όπως είπε- είναι ότι ακόμα και το βράδυ που περιμέναμε να μειωθεί η ένταση των ανέμων, είχαμε εντάσεις 6 με 7 μποφόρ και ριπές 8 και 10 μποφόρ, 85 χιλιόμετρα την ώρα.