Skip to main content

Μαίνεται η φωτιά σε Έβρο και Ροδόπη

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στον Έβρο η φωτιά μαίνεται για πέμπτη ημέρα και πλέον έχει περάσει στη Ροδόπη.

Νέο μήνυμα εστάλη το μεσημέρι της Τετάρτης από το 112 προς τους κατοίκους των περιοχών Κοίλα και Μελία, λόγω της πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη. «Εάν βρίσκεστε στις περιοχές Κοίλα και Μελία απομακρυνθείτε προς Φέρες», αναφέρεται. Ακολούθησε μήνυμα και την περιοχή Κασσιτέρα στη Ροδόπη. «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Κασσιτέρα απομακρυνθείτε προς Σάπες», αναφέρεται.

Στον Έβρο η φωτιά μαίνεται για πέμπτη ημέρα και πλέον έχει περάσει στη Ροδόπη.

Τεράστιο είναι το μέτωπο της πυρκαγιάς, στο μέτωπο της Δαδιάς το οποίο έχει ενωθεί με το μέτωπο της Αλεξανδρούπολης, και κατευθύνεται προς τη Μέστη. Μέτωπα στη Συκορράχη και στις περιοχές μέχρι την Αύρα.

Γενικά υπάρχουν διάσπαρτες εστίες της φωτιάς κατά μήκος όλων των χωριών δυτικά του νομού. Όλα δείχνουν ότι το μεγαλύτερο πρόβηλα εστιάζει προς το νομό της Ροδόπης, όπου κατευθύνεται το μεγάλο μέτωπο που ξεκίνησε από τα ανατολικά.

Υποβασταζόμενοι  ηλικιωμένοι, οικογένειες με μικρά παιδιά αποβιβάζονται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που απεγκλωβίστηκαν από Μεσήμβρια  και Δίκελλα και μεταφέρθηκαν με σκάφη του λιμενικού στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Δύσκολη ήταν η νύχτα και στο χωριό Λευκίμμη.

Σε ολόκληρη την περιοχή δίνεται ένας μεγάλος αγώνας για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα διάσπαρτα.  Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις στις οποίες συνδράμουν 56 πυροσβέστες με 10 οχήματα από Ρουμανία και για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 5 αεροσκάφη εκ των οποίων τα δύο από την Κύπρο καθώς και 8 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για το συντονισμό τους.

Σημειώνεται ότι η Εγνατία Οδός, η οποία είχε κλείσει χθες, στη συνέχεια άνοιξε και πάλι. Ωστόσο, όπως γνωστοποίησε το μεσημέρι η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προχωράει σε διακοπή της κυκλοφορίας στο τμήμα της Εγνατίας Οδού Κομοτηνής- Αλεξανδρούπολης και Αλεξανδρούπολης-Κομοτηνής, αλλά και της Εθνικής οδού Σαπών – Αλεξανδρούπολης και στα δύο ρεύματα, λόγω των πυρκαγιών.

Συγκεκριμένα, διεκόπη η κυκλοφορία στο ρεύμα της Εγνατίας Οδού Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης με κατεύθυνση από το ύψος του ανατολικού κόμβου Κομοτηνής έως το ύψος του κόμβου της Μάκρης Αλεξανδρούπολης και στο ρεύμα Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής από το ύψος του κόμβου Μάκρης Αλεξανδρούπολης έως το ύψος του κόμβου Μέστης Αλεξανδρούπολης.