Skip to main content

Νίγηρας: Οι πραξικοπηματίες θέλουν τριετή μεταβατική περίοδο στην πολιτική εξουσία

EPA/ISSIFOU DJIBO

Προειδοποίηση εναντίον ξένης στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα.

Ο ηγέτης των πραξικοπηματιών του Νίγηρα, στρατηγός Αμπντουραμάν Τσιανί, ανακοίνωσε ότι η χούντα επιθυμεί μία περίοδο «μετάβασης» στην πολιτική διακυβέρνηση, η οποία δεν θα ξεπεράσει τα τρία χρόνια.  Ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε επίθεση στη χώρα «δεν θα ήταν περίπατος στο πάρκο» για τους εμπλεκόμενους.

Μιλώντας στην τηλεόραση αργά το Σάββατο, δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη σχεδιαζόμενη μετάβαση της εξουσίας, λέγοντας μόνο ότι οι λεπτομέρειες και τα θεμέλια νέου Συντάγματος θα αποφασιστούν εντός 30 ημερών σε εθνικό διάλογο που θα φιλοξενήσει το κυβερνών στρατιωτικό συμβούλιο.

«Ούτε το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διασφάλιση της Πατρίδας ούτε ο λαός του Νίγηρα θέλουν πόλεμο και παραμένουν ανοιχτοί στο διάλογο», είπε μετά την πρώτη του συνάντηση με εκπροσώπους της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO στα γαλλικά, ECOWAS στα αγγλικά) στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Νιαμέι. «Αλλά ας είμαστε ξεκάθαροι: Αν γίνει μια επίθεση εναντίον μας, δεν θα είναι μια βόλτα στο πάρκο που κάποιοι φαίνεται να σκέφτονται», είπε.

Η ECOWAS επέβαλε αυστηρές κυρώσεις στον Νίγηρα μετά το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου και διέταξε την ανάπτυξη μιας «δύναμης επιφυλακής» για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στη χώρα. Το μπλοκ δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει συμφωνηθεί μια ημερομημία για την πιθανή στρατιωτική επέμβαση και ότι τα 11 από τα 15 κράτη μέλη της έχουν συμφωνήσει να δεσμεύσουν στρατεύματα για την επιχείρηση.

Στο διάγγελμα, διάρκειας περίπου δώδεκα λεπτών, ο στρατηγός Τσιανί ισχυρίστηκε ότι η ECOWAS «ετοιμαζόταν να επιτεθεί στον Νίγηρα ιδρύοντας έναν κατοχικό στρατό σε συνεργασία με έναν ξένο στρατό» και κατήγγειλε αυτό που αποκάλεσε «παράνομες» και «απάνθρωπες» κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το περιφερειακό μπλοκ.

«Επαναβεβαιώνω ότι φιλοδοξία μας δεν είναι να δημεύσουμε την εξουσία. Επιβεβαιώνω επίσης την ετοιμότητά μας να συμμετάσχουμε σε οποιονδήποτε διάλογο, αρκεί να λαμβάνει υπόψη τους προσανατολισμούς που επιθυμεί ο περήφανος και ανθεκτικός λαός του Νίγηρα», πρόσθεσε.

Η ECOWAS έχει τηρήσει πιο σκληρή στάση για το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου του Νίγηρα, το έβδομο στην περιοχή μέσα σε τρία χρόνια, από ό,τι σε προηγούμενα στο Μάλι, την Μπουρκίνα Φάσο και τη Γουινέα. Το μπλοκ – παρά την απειλή στρατιωτικής επέμβασης – επιδιώκει επίσης διπλωματικούς τρόπους για να αντιστρέψει την αρπαγή εξουσίας στον Νίγηρα, μια χώρα που είναι στρατηγικής σημασίας για τις περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις λόγω των αποθεμάτων ουρανίου και πετρελαίου της καθώς και του ρόλου της ως κόμβου για ξένα στρατεύματα που συμμετέχουν στον αγώνα κατά των ένοπλων ομάδων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το ISIL (ISIS).