Στη διαχείριση του κορωνοϊού και τη νέα παραλλαγή Eris αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η Μίνα Γκάγκα, πρώην αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής το πρωί της Παρασκευής.
«Πρέπει από εδώ και πέρα να σκεφτόμαστε τον Covid όπως σκεφτόμαστε την γρίπη, η οποία κάνει πανδημικά κύματα αλλά που είναι κάτι με το οποίο έχουμε μάθει να ζούμε, υπάρχει ανοσία στον πληθυσμό και κάνουμε εμβόλια στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο κάθε χρόνο, από εδώ και πέρα το ίδιο θα έχουμε και με τον Covid» σημείωσε η κ. Γκάγκα.
Ανέφερε επίσης πως «δεν χρειάζεται πια με βάση τις οδηγίες το αρνητικό τεστ για να βγεις από το σπίτι εάν έχεις Covid, τους μεγάλους ανθρώπους που έχουν προβλήματα πρέπει να τους προσέχουμε πάντα άλλα δεν είναι υποχρεωτικό το τεστ για να βγούμε από εδώ και πέρα».
Επιπλέον, η κ. Γκάγκα εξήγησε πως «πάντα ένας μεγαλύτερος άνθρωπος πρέπει να προσέχει με όλες τις λοιμώξεις, η μάσκα έχει παραμείνει σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει μια μεγαλύτερη προσοχή στις μεγαλύτερες ηλικίες».
Ως προς τη νέα παραλλαγή Eris, είπε ότι μελετάται η εξέλιξή της. Όπως τόνισε, στην Ελλάδα τα κρούσματα αυτής της παραλλαγής δεν υπερβαίνουν το 20% του συνόλου των κρουσμάτων. «Παρακολουθείται αλλά δεν κινεί ανησυχία τουλάχιστον προς το παρόν» τόνισε.
Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι τον χειμώνα δεν θα παρουσιαστούν ιδιαίτερα προβλήματα. «Απλώς χρειάζεται μια κοινή λογική και μια στοιχειώδης προσοχή, όχι να κλειστούμε στο σπίτι, όχι να φοράμε συνεχώς παντού μάσκες» τόνισε.
Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, είπε ότι αναμένονται επικαιροποιημένα εμβόλια, όπως γίνεται και με τη γρίπη, προσθέτοντας ότι η σύσταση θα αφορά τις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Ερωτηθείσα για το σύνδρομο Long-Covid, είπε ότι η συχνότερη μακροχρόνια παρενέργεια είναι η εύκολη κόπωση, με τους ασθενείς να αισθάνονται ότι η σκέψη τους δεν είναι καθαρή. «Κάποια συμπτώματα μακροχρόνια τα έχει πολύς κόσμος» σημείωσε και αναφέρθηκε στην ανοσμία που επηρεάζει την ποιότητα της ζωής.
Αναφερόμενη σε σοβαρότερες παθήσεις, στάθηκε στη μυοκαρδίτιδα και τη μυοκαρδιοπάθεια, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «δεν είναι τόσο συχνό». Είπε επιπλέον ότι η παρακολούθηση ασθενών με Covid γίνεται από ιατρούς πολλούς ειδικοτήτων, ενώ ανέφερε ότι το σύνδρομο Long-Covid δεν συνδέεται πάντα με τη βαριά νόσηση.
naftemporiki.gr
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός: 20 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα – Αυξήθηκαν η θετικότητα και οι εισαγωγές σε νοσοκομεία
ΦΣΘ: Διπλασιάστηκε η ζήτηση σε rapid και self test – Αυξημένο και το ποσοστό της θετικότητας
Κορωνοϊός: Το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer είναι αποτελεσματικό κατά της «Eris»