Skip to main content

Ρώσοι τουρίστες: Όλα τα λεφτά σε μια χούφτα χώρες- Πού περνούν το καλοκαίρι τους

Φωτογραφία αρχείου

Οι ντόπιοι πάντως δεν είναι πάντα ευχαριστημένοι.

Ο πόλεμος δεν σταματά τους εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους από την αναζήτηση δημοφιλών προορισμών διακοπών. Ενώ το αδύναμο ρούβλι και τα αυξανόμενα οικονομικά προβλήματα σημαίνουν ότι πολλές απλές οικογένειες θα περάσουν τους θερμότερους μήνες στις ντάτσες τους ή θα κάνουν ένα διάλειμμα στο εσωτερικό της Ρωσίας, όσοι έχουν αρκετά μετρητά κάνουν τουρισμό σε ηλιόλουστα μέρη της Ευρώπης και της Ασίας.

Οι χώρες που εξακολουθούν να είναι πρόθυμες να δεχτούν τα χρήματά τους, αξιοποιούν μια προσοδοφόρα αγορά, όχι ωστόσο, χωρίς ρίσκο. Η πολιτική της αποδοχής δεκάδων χιλιάδων τουριστών από ένα κράτος-παρία δημιουργεί ήδη προβλήματα για ορισμένους δημοφιλείς προορισμούς.

Ακολουθούν έξι από τα κορυφαία μέρη όπου οι Ρώσοι περνούν τις διακοπές τους, όπως τα κατέταξε το Politico

Τουρκία

Όπως λένε συχνά οι ταξιδιωτικοί συγγραφείς, η Τουρκία είναι ένα έθνος που ακροβατεί μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Αυτό το παλιό κλισέ έχει αποκτήσει νέο νόημα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, με το κράτος μέλος του ΝΑΤΟ να προσφέρει στήριξη στο Κίεβο, ενώ ταυτόχρονα αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα.

Η Άγκυρα, ως αποτέλεσμα, είδε το πολυπόθητο ξένο συνάλλαγμα να εισρέει στη χώρα, καθώς οι Ρώσοι προσπαθούν να μεταφέρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο εξωτερικό. Είναι επίσης ένας από τους μοναδικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς που δεν έχει απαγορεύσει τις πτήσεις από τη Ρωσία: Ενώ οι ουρανοί της ΕΕ είναι κλειστοί, οι τουρκικές εταιρείες προσφέρουν πτήσεις από τη Μόσχα προς ηλιόλουστους προορισμούς όπως η Αττάλεια και το Μπόντρουμ με μόλις 130 ευρώ.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, τα έσοδα της Τουρκίας από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο, φτάνοντας τα 21,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα, ενώ έως και 7 εκατομμύρια Ρώσοι αναμένεται να επισκεφθούν τη χώρα φέτος.

Ορισμένοι μάλιστα αποφάσισαν να μείνουν – έως και 145.000 Ρώσοι έχουν σήμερα άδεια παραμονής. Αλλά ενώ έχουν ξεφύγει από την πολιτική αστάθεια και τον κίνδυνο της επιστράτευσης, μοιράζονται τη νέα τους πατρίδα με δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς που διέφυγαν από τον πόλεμο της Ρωσίας.

Αυτό δημιούργησε εντάσεις σε πόλεις-θέρετρα όπως η Αττάλεια, η οποία είναι δημοφιλής τόσο στους Ρώσους όσο και στους Ουκρανούς. Και δεδομένης της αύξησης του αντιμεταναστευτικού αισθήματος στην Τουρκία μετά τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, και οι δύο ομάδες θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν να σταλούν στην πατρίδα τους.

Γεωργία

Η χώρα του Νότιου Καυκάσου κατέχει σχεδόν μυθική υπόσταση στο μυαλό των Ρώσων. Η φήμη για τα υπέροχα τοπία, το καλό φαγητό και την ζεστή φιλοξενία στην χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, την έχει καταστήσει προορισμό για τους παραθεριστές της μεσαίας τάξης, οι οποίοι συρρέουν στις παραλίες της Μαύρης Θάλασσας και στα χιονισμένα βουνά της ή χαλαρώνουν στη μοντέρνα Τιφλίδα.

Μόνο το 2022, περισσότεροι από 1,1 εκατομμύρια Ρώσοι επισκέφθηκαν τη Γεωργία, από μόλις 200.000 το προηγούμενο έτος. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται αφότου η Μόσχα χαλάρωσε τον Μάιο τους κανόνες που απαγόρευαν τις απευθείας πτήσεις.

Υπό το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο, η Τιφλίδα έχει επιδιώξει στενότερες σχέσεις με το Κρεμλίνο από την έναρξη του πολέμου και στοχεύει να επωφεληθεί από τα ρωσικά πορτοφόλια.

Οι ντόπιοι πάντως έχουν τις αμφιβολίες τους. Σε δημοσκόπηση που διεξήχθη τον Μάρτιο, μόνο το 4% των 1.500 ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι Ρώσοι είναι ευπρόσδεκτοι στη Γεωργία, ενώ το ένα τέταρτο δήλωσε ότι οι Ρώσοι είναι ανεκτοί λόγω των μετρητών που ξοδεύουν όταν επισκέπτονται. Πάνω από ένας στους τρεις υποστήριξε ότι οι Ρώσοι επισκέπτες θα πρέπει να απαγορευτούν έως ότου η Μόσχα εγκαταλείψει τον έλεγχο των κατεχόμενων περιοχών της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας -που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο του εδάφους της Γεωργίας.

Οι εντάσεις αυξάνονται, με Γεωργιανούς και Ουκρανούς ακτιβιστές να οργανώνουν διαμαρτυρίες κατά του ελλιμενισμού ρωσικών κρουαζιερόπλοιων στην πόλη-λιμάνι του Μπατούμι το Σαββατοκύριακο.

Αποσπάσματα που κοινοποιήθηκαν από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, δείχνουν Ρώσους παραθεριστές να υπερασπίζονται τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Γεωργίας το 2008 και να χλευάζουν τους διαδηλωτές από τα μπαλκόνια τους.

Ταϊλάνδη

Δεν είναι μόνο τα αστραφτερά πολυτελή θέρετρα και οι παραλίες για πάρτι. Για τους Ρώσους, η γοητεία του ταξιδιού στην Ταϊλάνδη έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την δυνατότητα ταξιδιού χωρίς βίζα για ένα μήνα.

Ο αριθμός των Ρώσων που επισκέπτονται την Ταϊλάνδη έχει εκτοξευθεί κατά περισσότερο από 1.000 τοις εκατό τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg. Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι 791.574 Ρώσοι ταξίδεψαν στη χώρα μόνο το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Στην πόλη του πάρτι, το Πουκέτ, η προσέλευση ειναι τεράστια , καθώς σχεδόν οι μισές από όλες τις βίλες που έχουν πωληθεί εκεί από τον Ιανουάριο έχουν αγοραστεί από Ρώσους – είτε ως εξοχικές κατοικίες είτε ως μέρη για διασκέδαση, όπου μπορούν να ξεχάσουν τον πόλεμο.

Αυτή η άνοδος του τουρισμού έρχεται καθώς η Μόσχα έχει επίσης επιδιώξει να δημιουργήσει στενότερους δεσμούς με το βασίλειο. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ – ένας από τους πιο αφοσιωμένους υποστηρικτές του πολέμου στην Ουκρανία – πέταξε στην Μπανγκόκ τον Ιούλιο για να χαιρετίσει “τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας στο εμπόριο και τις επενδύσεις”.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Το Ντουμπάι δεν είναι του γούστου όλων. Αλλά η “παιδική χαρά” των δισεκατομμυριούχων, και οι παρθένες παραλίες της έχουν γίνει περιζήτητος προορισμός για πολλούς πλούσιους Ρώσους που αναζητούν μια φιλική ατμόσφαιρα.

Οι παρθένες παραλίες έχουν γίνει περιζήτητος προορισμός για πολλούς πλούσιους Ρώσους που αναζητούν ένα φιλικό περιβάλλον, και ένα μέρος για να ξοδέψουν τεράστια ποσά σε πολυτελή εμπορικά κέντρα.

Ο αριθμός των Ρώσων που ταξίδεψαν στη χώρα του Κόλπου αυξήθηκε κατά 63% πέρυσι, καθιστώντας τους τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά.

Η εισροή Ρώσων τουριστών έρχεται την ώρα που οι δεσμοί μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΑΕ γνωρίζουν επίσης άνθηση, με τις ρωσικές επιχειρήσεις να μετεγκαθίστανται εκεί, ενώ το Κρεμλίνο να πωλεί τεράστιες ποσότητες πετρελαίου με έκπτωση στη χώρα.

Πάντως,  οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η πίεση από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ καθιστά όλο και πιο δύσκολο για τα ΗΑΕ να επωφεληθούν από την αποφυγή κυρώσεων, πράγμα που σημαίνει ότι οι Ρώσοι τουρίστες μπορεί να διαπιστώσουν ότι το καλωσόρισμά τους ενδέχεται να μην διαρκέσει για πάντα.

Κύπρος

Το νησί της Κύπρου είναι από καιρό γνωστό ως η Μόσχα της Μεσογείου – ένας φόρος τιμής στη μεγαλύτερη τουριστική αγορά της χώρας.

Ωστόσο, οι διακοπές εκεί είναι σε μεγάλο βαθμό απρόσιτες για τους απλούς Ρώσους, αφού η Κύπρος ακολούθησε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ στην απαγόρευση εμπορικών πτήσεων από τη Ρωσία και πέρυσι επέβαλε τέλος 80 ευρώ για τη βίζα.

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με αξιωματούχους, έχει κοστίσει στη χώρα έσοδα ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Αλλά, για όσους μπορούν να καταβάλουν το κόστος, οι πτήσεις από τη Ρωσία με σύντομη στάση στην Κωνσταντινούπολη ή το Ερεβάν κοστίζουν περίπου 250 ευρώ.

Η Κύπρος είναι επίσης ένας από τους πιο παραγωγικούς εκδότες των λεγόμενων “χρυσών διαβατηρίων”, τα οποία προσφέρουν υπηκοότητα της ΕΕ με αντάλλαγμα επενδύσεις ύψους μόλις 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Αν και δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία σχετικά με το πόσοι Ρώσοι έχουν επωφεληθεί από το σύστημα, η χώρα δέχεται πιέσεις να ακυρώσει τα ταξιδιωτικά έγγραφα για τους ολιγάρχες στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Έχουν ήδη αποσυρθεί 222 διαβατήρια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανήκουν σε αρκετούς Ρώσους δισεκατομμυριούχους.

Ουκρανία -Κριμαία

Για τους Ρώσους με περιορισμένα χρήματα, οι εξοχικές κατοικίες  είναι η πιο λογική επιλογή. Πολλοί αγόρασαν δεύτερες κατοικίες στην κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας, από τότε που προσαρτήθηκε παράνομα από τη Μόσχα το 2014.

Άλλωστε ή περιοχή ήταν ένας εμβληματικός τόπος για διακοπές, ήδη από τις ημέρες της Σοβιετικής Ένωσης

Τώρα, μια σειρά εκρήξεων σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και η επιμονή του Κιέβου ότι η Κριμαία θα επανέλθει υπό τον έλεγχό του όταν κερδίσει τον πόλεμο, έχει ανησυχήσει πολλούς Ρώσους.

Με την εναέρια κυκλοφορία κοντά στα σύνορα να έχει εκτραπεί, μία από τις μοναδικές εναπομείνασες οδούς προς τη χερσόνησο είναι μέσω της γέφυρας αυτοκινήτων και σιδηροδρόμων που άνοιξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν το 2018. Αλλά έχει επανειλημμένα χτυπηθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις που επιδιώκουν να διαταράξουν τις ρωσικές στρατιωτικές αυτοκινητοπομπές.

Ως αποτέλεσμα, λένε οι αξιωματούχοι, τα ξενοδοχεία έχουν χαμηλές πληρότητες – παρά τις έντονες προωθητικές ενέργειες και τις εκπτώσεις. Οι ντόπιοι ιδιοκτήτες λένε ότι η κατάσταση είναι ακόμη πιο άσχημη από ό,τι είναι διατεθειμένη να παραδεχτεί η κυβέρνηση.

naftemporiki.gr