Skip to main content

Πυρκαγιές: Τι πρέπει να αλλάξει στη διαχείριση

Τι ανέφερε ο δασολόγος Γιώργος Καρέτσος στο Naftemporiki TV.

«Οι θέσεις που επιτηρεί η Πυροσβεστική είναι αρκετά στοχευμένες, μπορούν να έχουν εποπτεία ενός ευρύτατου χώρου και μπορούν να επέμβουν σχετικά γρήγορα εφόσον υπάρχει καλή οργάνωση, εάν κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει τότε είναι πολύ δύσκολο η φωτιά να τεθεί υπό έλεγχο, μετά η φωτιά παίρνει μεγάλες διαστάσεις» δήλωσε ο δασολόγος Γιώργος Καρέτσος, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής.

Ο κ. Καρέτσος σχολίασε πως «δυστυχώς στη χώρα μας υπάρχει μια παγιωμένη άποψη από όλα τα κόμματα ότι οι φωτιές σβήνουν με τα εναέρια μέσα, τα εναέρια μέσα μπορούν να καταστείλουν την φωτιά, όχι όμως να την κατασβήσουν, χρειάζεται μια προετοιμασία, η ένταση της φωτιάς εξαρτάται από την κατάσταση της καύσιμης ύλης, η φωτιά από τα εναέρια μέσα πέφτει σε ένταση αλλά δεν σβήνει οριστικά».

Τέλος ο κ. Καρέτσος υποστήριξε πως «τα δασαρχεία δεν έχουν νομικά την ευθύνη της κατάσβεσης, εμείς ζητούσαμε ως δασικοί υπάλληλοι η δασική υπηρεσία να εμπλακεί πιο ενεργά στον ρόλο της πρόληψης αλλά και στην πρώτη επέμβαση, τα τελευταία χρόνια τα πυρόπληκτα οικοσυστήματα μας είναι εκτός διαχείρισης, δεν γίνονται αραιώσεις μέσα στο δάσος και απολείψεις βιομάζας, με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε η πυρκαγιά να εξελιχθεί σε μια έρπουσα πυρκαγιά που αντιμετωπίζεται πιο εύκολα».