Skip to main content

Πυρκαγιές: Η δεύτερη μεγαλύτερη καταστροφή στα τελευταία 16 χρόνια

REUTERS/Nicolas Economou

Οι καταστροφές της τρέχουσας χρονιάς συνέβησαν στο συντριπτικό ποσοστό τους κατά τη διάρκεια του Ιουλίου.

Η δεύτερη μεγαλύτερη καταστροφή, σε καμένες εκτάσεις, των τελευταίων 16 χρόνων συντελέστηκε ήδη αυτή τη χρονιά στην Ελλάδα, πολύ πριν τελειώσει το καλοκαίρι, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι καταγραφές της βάσης δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS) καταδεικνύουν ότι μέσα στο 2023 κάηκαν στην Ελλάδα 528.000 στρέμματα. Πρόκειται, δηλαδή, για τη δεύτερη χειρότερη καταστροφή στη χώρα από το 2008 και μετά, σε ό,τι αφορά τις καμένες εκτάσεις. Μέσα σε αυτά τα χρόνια κάηκαν περισσότερες εκτάσεις μόνο το 2021 όταν οι πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια, την Αττική, την Ηλεία και σε πολλές ακόμη περιοχές της χώρας κατέκαψαν περισσότερα από 1,3 εκατομμύριο στρέμματα.

Το αρνητικό ρεκόρ καμένων εκτάσεων καταγράφηκε, πάντως, το 2007 όταν κάηκαν περισσότερα από 2,7 εκατομμύρια στρέμματα στις πυρκαγιές του Νομού Ηλείας, της Πάρνηθας, της Πεντέλης και άλλων περιοχών ανά την Ελλάδα.

Οι καταστροφές της τρέχουσας χρονιάς συνέβησαν στο συντριπτικό ποσοστό τους κατά τη διάρκεια του Ιουλίου όταν κάηκαν περίπου 508.000 στρέμματα σύμφωνα με τα στοιχεία της επιχειρησιακής μονάδας Beyond, του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Μάλιστα, μέσα στον Ιούλιο, σύμφωνα με ανάλυση του Euronews, η έκταση που κάηκε ξεπερνά σε μέγεθος ολόκληρη την περιοχή του Λονδίνου. Επιπλέον, τα στοιχεία της
ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus για την παρακολούθηση της ατμόσφαιρας, δείχνουν ότι οι πυρκαγιές του Ιουλίου απελευθέρωσαν στην ατμόσφαιρα ένα εκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Μια ποσότητα, δηλαδή, που αντιστοιχεί στις εκπομπές περισσότερων από 225.000 αυτοκινήτων σε διάστημα ενός έτους.

Παράλληλα, οι εκτάσεις που κάηκαν το 2023 αναλογούν στο 0,4% της συνολικής επιφάνειας της Ελλάδας μια «επίδοση» που είναι η χειρότερη φέτος σε ολόκληρη την ΕΕ. Ακολουθεί η Ιταλία όπου κάηκε το 0,18% της συνολικής έκτασης της χώρας (540.000 καμένα στρέμματα) και η Ισπανία όπου κάηκε το 0,14% της συνολικής έκτασής της (698.000 καμένα στρέμματα).

Greenpeace: Δεν ευθύνεται μόνο η κλιματική κρίση

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace η αύξηση της συχνότητας και της έντασης των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στην κλιματική κρίση.

«Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επίγνωση των επιβλαβών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα για να μετριάσει τη δική της συμβολή σε αυτήν. Αντιθέτως, έχει εμπλακεί σε δραστηριότητες που επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση» αναφέρει η σχετική έκθεση.
«Το να έχουμε περισσότερα αεροπλάνα (τα οποία φυσικά και είναι απαραίτητα και είναι ελλιπή σε αριθμό) δεν ωφελεί, αν δεν διαχειριστούμε τα δάση μας με επαρκή χρηματοδότηση, επενδύσεις και λιγότερα λόγια. Το να ρίχνεις νερό σε μια μεγάλη πυρκαγιά είναι σαν να φτύνεις μέσα στην κόλαση» αναφέρουν επίσης στην έκθεση οι ειδικοί της περιβαλλοντικής οργάνωσης.