Και η Νάξος έχει μπει στη λίστα των περιοχών που πλήττονται από την “αυθαιρεσία της ξαπλώστρας”. Όχι μόνο επιχειρηματίες καταπατούν τμήματα της παραλίας για τα οποία δεν έχουν άδεια, αλλά παρεμβαίνουν και στο φυσικό τοπίο,
Το χειρότερο, σύμφωνα με καταγγελία της Ελένης Ανδριανοπούλου μέλος κίνησης «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» καταστροφή της παραλίας και η παρεμπόδιση της προσέλευσης στον αιγιαλό παίρνει μεγάλες διαστάσεις με αποκορύφωμα τον εκβραχισμό μέσα από τη θάλασσα.
«Μέσα στη θάλασσα μπήκε εκσκαπτικό ιδιώτη και άρχισε να βγάζει τα βράχια και τις πλάκες από την παραλία της Πλάκας» είπε χαρακτηριστικά για την περίπτωση της Νάξου.
«Η παραλία λέγεται Πλάκα για αυτό τον λόγο. Οι πλάκες προστατεύουν την παραλία και την αμμουδιά, για να μην φύγει από το κύμα και τον αέρα. Σ’ αυτό το σημείο, όπου οι ζημιές δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί, η θάλασσα έχει μπει μέσα. Η διάβρωση στις ακτές είναι συνεχής, ο ανθρώπινος παράγοντας επιταχύνει ραγδαία την διάβρωση, είναι ένα πολύ σοβαρό φαινόμενο. Μιλάμε για μια οικολογική καταστροφή αλλά και οικονομική καταστροφή του νησιού» συμπλήρωσε η κ. Ανδριανοπούλου.
Εντωμεταξύ, άρον άρον απομακρύνουν ομπρελοκαθίσματα επιχειρηματίες στις παραλίες Αγία Άννα και Άγιος Προκόπιος, καθώς από το πρωί κλιμάκιο της κτηματικής υπηρεσίας με την αστυνομία και την συνδρομή του δήμου διεξάγουν ελέγχους.
Μετά τις πρωτοβουλίες πολιτών σε Πάρο και Νάξο, ακολούθησε κινητοποίηση ομάδας κόσμου στην Κρήτη, οι οποίοι καταγγέλλουν αυθαιρεσίες στα Φαλάσαρνα, μέσω επιστολής.
Υπενθυμίζεται ότι, στην Πάρο ήδη έχουν κλείσει τρεις επιχειρήσεις, στη μικρή και μεγάλη Σάντα στο νησί της Πάρου