Μερικούς μήνες αφότου η Κίνα ήρε τους περιορισμούς για τον Covid-19 και άνοιξε ξανά τα σύνορά της, η οικονομία της αντιμετωπίζει μια σειρά από προβλήματα όπως η ύφεση της αγοράς κατοικιών, η ραγδαία αύξηση της ανεργίας των νέων και οι ανησυχίες για τον αποπληθωρισμό. Η ανάπτυξη για το δεύτερο τρίμηνο ανήλθε στο 6,3%, κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών.
Όμως αυτά δεν είναι τα μοναδικά προβλήματα της Κίνας. Παρά το γεγονός ότι τα σύνορά της είναι ξανά ανοιχτά, λίγοι διεθνείς ταξιδιώτες αποφασίζουν να την επισκεφθούν, σε ένα ακόμη σημάδι αποσύνδεσης μεταξύ Κίνας και Δύσης που θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως σχολιάζει η Wall Street Journal.
Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνου τους έτους- η πιο πρόσφατη περίοδος για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία- έφτασαν στη χώρα μόλις 52.000 άτομα. Συγκροτικά με τα στοιχεία του 2019 για την ίδια περίοδο, πρόκειται για μείωση κατά 98%.
Η World Tourism Alliance, μια κινεζική ερευνητική ομάδα για τον τουρισμό, ανέφερε σε έκθεσή της ότι ο τουριστικός τομέας της χώρας βρίσκεται σε κατάσταση που εμπνέει ανησυχίας.
Για σχεδόν τρία χρόνια, η χώρα ήταν εντελώς κλειστή για ταξιδιώτες που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους, τουρίστες, ακόμη και οικογένειες κατοίκων ως μέρος της αυστηρής πολιτικής των μηδενικών κρουσμάτων κορωνοϊού που εγκαταλείφθηκε τον Μάρτιο.
Η κατάσταση οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμα οι πτήσεις προς την Κίνα, σημειώνει η WSJ προσθέτοντας, ωστόσο, ότι υπάρχει η εκτίμηση ότι οι ξένοι επισκέπτες μένουν επίσης μακριά από τον ασιατικό γίγαντα λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Κίνας και Δύσης, γεγονός που τους έχει κάνει πιο επιφυλακτικούς.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στα τέλη Ιουνίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε οδηγία προς τους Αμερικανούς «να επανεξετάσουν το ταξίδι τους στην ηπειρωτική Κίνα λόγω της αυθαίρετης επιβολής των τοπικών κανονισμών, μεταξύ άλλων, σε σχέση με τις απαγορεύσεις εξόδου, και του κινδύνου παράνομων κρατήσεων».
Βέβαια η Κίνα εξαρτάται πολύ λιγότερο από τον τουρισμό από άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, και έχει σημειώσει ανάκαμψη 90% στις τουριστικές εκροές της προς άλλες χώρες, ανέφερε το Bloomberg. Όμως, η έλλειψη διεθνούς όρεξης για ταξίδια στην Κίνα απλά δεν βοηθάει στην τόνωση μιας οικονομίας που αντιμετωπίζει αρκετά ζητήματα.