Skip to main content

Ενισχύεται η συγκέντρωση στο χρηματιστηριακό ταμπλό

EUROKINISSI

Οι 10 κορυφαίες ΑΧΕΠΕΥ εκτέλεσαν το 87,4% των συναλλαγών Ιουλίου

Αυξήθηκε ο συγκεντρωτισμός των συναλλαγών στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά τον φετινό Ιούλιο, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία για την πορεία των χρηματιστηριακών εταιρειών.

Χαρακτηριστικό των συναλλαγών του Ιουλίου ήταν το γεγονός ότι οι δέκα πρώτες ΑΧΕΠΕΥ, σε σύνολο 41 που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, συγκέντρωσαν το 87,4% των εντολών. Οι υπόλοιπες 31 ΑΧΕΠΕΥ μοιράστηκαν μόλις το 12,6% των συναλλαγών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Ν», στην πρώτη θέση διατηρήθηκε η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ και ακολούθησαν η Eurobank Equities και η Εθνική Χρηματιστηριακή. Στις δέκα μεγαλύτερες ΑΧΕΠΕΥ συμπεριλήφθηκε και ένα μέλος εξ αποστάσεως (remote members), η UBS Europe. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σύνολο 41 χρηματιστηριακών, οι 14 εξ αυτών είναι μέλη εξ αποστάσεως, με τα μεγαλύτερα ονόματα να είναι η Citigroup με μερίδιο αγοράς 2,53%, η Bank Of America με μερίδιο αγοράς 1,58% τον φετινό Ιούλιο και η Credit Suisse με μερίδιο αγοράς 0,54%.

Σε θετική πορεία

Γενικά η φετινή πορεία των εγχώριων χρηματιστηριακών είναι θετική, καθώς η άνοδος των συναλλαγών έχει ενισχύσει τους τζίρους των μελών του ΣΜΕΧΑ. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, τα αποτελέσματα της τελευταίας διετίας κυμαίνονται σε τέτοια επίπεδα ώστε οι εταιρείες να επιτυγχάνουν κάποια περιορισμένα κέρδη – και αυτό μέσα από μια ιδιαίτερα λιτή διαχείριση και πολύ προσεκτικό
εξοδολόγιο.

Γενικά ο κλάδος, που πέρασε έντονες περιπέτειες κατά την προηγούμενη δεκαετία, φαίνεται να επιβιώνει, ενώ για όσες (λίγες σε αριθμό) εταιρείες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά ζητήματα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ήδη προνοήσει έτσι ώστε πιθανή αδυναμία τους να μην προκαλέσει προβλήματα σε πελάτες και συνεγγυητικό κεφάλαιο.

Σήμερα υπολογίζεται ότι εργάζονται λιγότερα από 400 άτομα στις χρηματιστηριακές, έναντι 5.500 εργαζομένων που είχαν προσληφθεί το 1999, σε σύνολο όμως 90 ΑΧΕΠΕΥ. Το 2012, όταν ξεκινούσε η μεγάλη ύφεση στην Ελλάδα, στο χρηματιστήριο είχαν παρουσία 74 χρηματιστηριακές. Οι περισσότερες από τις μικρές χρηματιστηριακές διατηρούνται εν ζωή είτε με πολύ λίγους ιδιώτες πελάτες, είτε διότι οι βασικοί μέτοχοι δεν επιθυμούν να τις κλείσουν και συχνά χρηματοδοτούν τη δραστηριότητά τους.

Ο στόχος των ελληνικών χρηματιστηριακών είναι κοινός: να μειωθούν τα κόστη, καθώς οι ιδιωτικές χρηματιστηριακές κρατούν μόνο τη διαβίβαση εντολών και μεταφέρουν το κοστοβόρο κομμάτι υπηρεσιών, όπως είναι το ταμείο τίτλων και η εκκαθάριση, στις μεγάλες χρηματιστηριακές (που είναι θυγατρικές τραπεζών). Την επίσπευση των συμμαχιών προωθούν κυρίως οι μικρές οικογενειακές χρηματιστηριακές που συζητούν με θυγατρικές τραπεζών και προσφέρουν ένα χαρτοφυλάκιο πελατών αξίας από 5 έως 30 εκατ. ευρώ.

Η τελευταία εξαγορά

Η τελευταία εξέλιξη στον κλάδο στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου ήταν η εξαγορά του χαρτοφυλακίου της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ από τη Δεπόλας Investment Services (Δεπόλας Χρηματιστηριακή) με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξή της, βασιζόμενη στους υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας και την ευρεία γκάμα των προσφερόμενων υπηρεσιών της. Μετά και την εξέλιξη αυτή, το χαρτοφυλάκιο της Δεπόλας Investment Services προσεγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ.