Στρατιώτες στη δυτικοαφρικανική χώρα του Νίγηρα ανακοίνωσαν πραξικόπημα στην εθνική τηλεόραση. Είπαν ότι διέλυσαν το Σύνταγμα, ανέστειλαν τη λειτουργία όλων των θεσμών και έκλεισαν τα σύνορα του έθνους.
Ο πρόεδρος του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπαζούμ κρατείται από στρατεύματα της προεδρικής φρουράς από τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Ο Μπαζούμ είναι βασικός σύμμαχος στη Δύση κατά των ισλαμιστικών εξτρεμιστικών οργανώσεων στη Δυτική Αφρική. Δύο γειτονικές χώρες, το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο, έχουν βιώσει πραξικοπήματα που πυροδοτήθηκαν από εξεγέρσεις των τζιχαντιστών τα τελευταία χρόνια.
Και στις δύο χώρες οι νέοι στρατιωτικοί ηγέτες έχουν έρθει σε αντιπαράθεση με τη Γαλλία, την πρώην αποικιακή δύναμη, η οποία κυβερνούσε επίσης στο παρελθόν τον Νίγηρα.
Το διάγγελμα
Σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο συνταγματάρχης Αμάντου Αμπντραμάνε, μαζί με εννέα άλλους ένστολους στρατιώτες πίσω του, είπε: «Εμείς, οι δυνάμεις άμυνας και ασφαλείας… αποφασίσαμε να βάλουμε ένα τέλος στο καθεστώς που γνωρίζετε. Αυτό ακολουθεί τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας και την κακή οικονομική και κοινωνική διακυβέρνηση».
Είπε επίσης ότι όλα τα θεσμικά όργανα της χώρας έχουν τεθεί σε αναστολή και ότι οι επικεφαλής των υπουργείων θα φροντίσουν για τις καθημερινές εργασίες.
«Ζητείται από όλους τους εξωτερικούς εταίρους να μην παρεμβαίνουν», συνέχισε. «Τα χερσαία και εναέρια σύνορα είναι κλειστά μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση».
Πρόσθεσε ότι η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας θα τεθεί σε ισχύ από τις 22:00 έως τις 05:00 τοπική ώρα μέχρι νεωτέρας.
Ο συνταγματάρχης Αμπντραμάνε τόνισε ότι οι στρατιώτες ενεργούσαν για λογαριασμό του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διασφάλιση της Πατρίδας (CNSP).
Την απελευθέρωση του προέδρου Μπαζούμ ζήτησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. Είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Ζηλανδία ότι «αυτό που σαφώς συνιστά είναι μια προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας με τη βία και διατάραξης του συντάγματος».
Το οικονομικό μπλοκ της Δυτικής Αφρικής Ecowas δήλωσε ότι «καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας με τη βία».
Νωρίτερα την Τετάρτη, πλήθη στο Niamey βγήκαν στους δρόμους για να υποστηρίξουν τον κ. Bazoum. Ένας ρεπόρτερ του BBC είδε επίσης ένοπλες δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο να βρίσκονται γύρω από τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό.
Μακρά ιστορία πραξικοπημάτων
Στη χώρα δραστηριοποιούνται ομάδες τζιχαντιστών που συμμαχούν τόσο με την Αλ Κάιντα όσο και με το Ισλαμικό Κράτος.
Ο Πρόεδρος Μπαζούμ, ο οποίος εξελέγη δημοκρατικά το 2021, είναι στενός σύμμαχος της Γαλλίας και άλλων δυτικών εθνών. Ο Νίγηρας έχει βιώσει τέσσερα πραξικοπήματα από την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία το 1960, καθώς και πολλές απόπειρες πραξικοπημάτων.
Με πληροφορίες από ΒΒC