Πλήθος συλλυπητήριων μηνυμάτων έχει δημοσιοποιηθεί για τον θάνατο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη.
Έφυγε από την ζωή η Μαριάννα Βαρδινογιάννη σε ηλικία 80 ετών, σε ιδιωτική κλινική όπου νοσηλευόταν, ύστερα από προβλήματα υγείας που την ταλαιπωρούσαν.
Την είδηση του θανάτου της γνωστοποίησε το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.
Κ. Σακελλαροπούλου: Υπόδειγμα κοινωνικής ευθύνης και ανθρωπιστικής ευαισθησίας
«Ο θάνατος της Μαριάννας Βαρδινογιάννη στερεί την πατρίδα μας από μια γυναίκα που ενσάρκωσε με τον πληρέστερο τρόπο την έννοια της προσφοράς στο κοινό καλό», αναφέρει σε δήλωσή της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και συνεχίζει: «Υπόδειγμα κοινωνικής ευθύνης και ανθρωπιστικής ευαισθησίας, προικισμένη με βαθύτατη ενσυναίσθηση και πνεύμα ανοιχτό στις απαιτήσεις των καιρών, εργάστηκε με όλες της τις δυνάμεις στον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου, μερίμνησε για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών, έσκυψε πάνω από τα προβλήματα των γυναικών, επέδειξε ανεξάντλητο ενδιαφέρον για την οικογένεια και τη μητρότητα, συνέδραμε σθεναρά στην αντιμετώπιση της φτώχειας, της ελλιπούς εκπαίδευσης, της παιδικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης».
Παράλληλα, τονίζει ότι «αντιμετωπίζοντας τον πάσχοντα συνάνθρωπο στη βάση της ισοτιμίας και όχι από θέση ισχύος, θέλησε να καταπολεμήσει τους παράγοντες που προκαλούν τα κοινωνικά προβλήματα και όχι απλώς να τα ανακουφίσει μέσω υλικών παροχών. Και κατάφερε, με τη φωτεινή παρουσία και την ευαγή δράση της, να γίνει ηθικό στήριγμα και προσωποποίηση της ελπίδας για χιλιάδες συμπολίτες μας».
Τέλος, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρει: «Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, ιδρύτρια και πρόεδρος του Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια, το οποίο αργότερα πήρε το όνομά της, και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα», μέλος δεκάδων κοινωνικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη αφήνει πίσω της πολυσχιδές και βαρυσήμαντο έργο, στα χνάρια των μεγάλων ευεργετών του τόπου. Αλλά κυρίως ένα παράδειγμα ανθρωπιάς, σθένους, μαχητικότητας, ευγένειας και καλοσύνης, πολύτιμο για την κοινωνία μας. Εκφράζω τα ειλικρινή και βαθύτατα συλλυπητήριά μου στον σύζυγό της Βαρδή, στα παιδιά, τα εγγόνια και σε όλους τους αγαπημένους της».
Κ. Μητσοτάκης: Ταύτισε την παρουσία της με την προσφορά
«Αποχαιρετούμε με σεβασμό μία μεγάλη Ελληνίδα, που ταύτισε την παρουσία της με την προσφορά στον άνθρωπο και ειδικά στα παιδιά. Γιατί η Μαριάννα Βαρδινογιάννη υπήρξε από τους πρωτοπόρους εκείνους οι οποίοι, στις μέρες μας, μετέτρεψαν την αποκαλούμενη «φιλανθρωπία» σε χειροπιαστό κοινωνικό έργο. Πέρα απ’ την λάμψη του ονόματός της και πέρα από την οικονομική ισχύ της οικογένειάς της», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την απώλεια της Μαριάννας Βαρδινογιάννη.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Είχα την τύχη να είμαι φίλος και συνομιλητής της, κυρίως μέσω της γνωριμίας μου με τα παιδιά της. Και μπορώ να βεβαιώσω για την ευαισθησία και την τρυφερότητα με την οποία το μικρό της όνομα επένδυσε το βαρύ επώνυμό της. Είναι ακριβώς αυτή η ευαισθησία που, από την πολυσήμαντη δράση της για την ειρήνη, για το περιβάλλον και τον πολιτισμό, θα ξεχωρίζει πάντα την αγάπη της για τους μικρούς ήρωες.
Η «Ελπίδα» θα δίνει πάντα ελπίδα στους ανήλικους μαχητές που μάχονται για τη ζωή. Χάρη σε αυτήν, εκατοντάδες παιδιά έχουν, ήδη, νικήσει τον καρκίνο που τα χτύπησε στο ξεκίνημα της διαδρομής τους. Ενώ πολλά άλλα, θα ξαναπιάσουν, σύντομα, το νήμα της συνέχειας στο ταξίδι τους ακολουθώντας στην Ελλάδα τις πιο σύγχρονες και εξελιγμένες θεραπείες. Έχοντας, μάλιστα, δίπλα τους τις οικογένειές τους.
Η παρακαταθήκη αυτή νομίζω ότι ξεπερνά κάθε διεθνή διάκριση από τις πολλές που είχε η Μαριάννα. Όπως και κάθε άλλη γνωστή αλλά και άγνωστη συνεισφορά της στα πολλά μέτωπα στα οποία μετείχε με σταθερό τους επίκεντρο τον άνθρωπο. Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα έργο ζωής. Γι’ αυτό και θα κρατά πάντα ζωντανή και ενεργή την μνήμη μιας σπουδαίας γυναίκας.
Η σκέψη μου, όπως και της Μαρέβας, είναι στον σύζυγο, στα παιδιά και στους δικούς της ανθρώπους».
Π. Παυλόπουλος: «Έφυγε» μια κορυφαία γυναίκα διεθνούς κύρους
Στο θάνατο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη αναφέρθηκε με δήλωσή του ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι «Έφυγε από την ζωή μια μεγάλη Ελληνίδα και κορυφαία Γυναίκα διεθνούς κύρους και ακτινοβολίας η οποία, με την αμέριστη αλλά και υποδειγματικώς διακριτική συμπαράσταση του Ευπατρίδη συζύγου της κυρίου Βαρδή Βαρδινογιάννη και των παιδιών της αφήνει πίσω της μιαν ανεπανάληπτη παρακαταθήκη πολύπλευρης κοινωνικής προσφοράς. Προσφοράς, η οποία αποκτά ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αν αναλογισθούμε ότι επικεντρώθηκε κατ’ εξοχήν στην υγεία του Παιδιού και στην εν γένει προστασία της παιδικής ηλικίας».
Ν. Ανδρουλάκης: Μεγάλη Ελληνίδα με σπουδαία προσφορά
Με θλίψη και σεβασμό αποχαιρέτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης «μια μεγάλη Ελληνίδα με σπουδαία προσφορά στην πατρίδα μας, τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη», όπως ανέφερε σε δήλωσή του.
Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως «ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO έθεσε στο επίκεντρο του ανθρωπιστικού της έργου την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» .
Πρόσθεσε ότι ήταν πολύτιμος αρωγός σε κάθε μεγάλη εθνική υπόθεση, όπως το αίτημα επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα ενώ ως Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο “ΕΛΠΙΔΑ” βρέθηκε επί τριάντα χρόνια στην πρωτοπορία του αγώνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας και πρόσφερε στην Ελλάδα την πρώτη αμιγώς παιδιατρική μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών καθώς και το πρώτο ογκολογικό παιδιατρικό νοσοκομείο.
«Θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη μας η ευγένεια, η ανιδιοτέλεια και η αγάπη της για την Ελλάδα.
Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Λ. Μενδώνη: Η πολυσχιδής της δράση δεν μπορεί να
Πληροφορούμενη την απώλεια της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Με βαθύτατη οδύνη πληροφορήθηκα την απώλεια της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, μιας ανεκτίμητης φίλης και στενής συνεργάτιδας, η οποία άφησε επί δεκαετίες ανεξίτηλο αποτύπωμα στη δημόσια ζωή.
Η πολυσχιδής δράση της δεν μπορεί να εξαντληθεί σε λίγες λέξεις: Από την πολύχρονη προσφορά της στα παιδιά με καρκίνο, που επιστεγάστηκε με την ίδρυση του νοσοκομείου “Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-Ελπίδα”, μέχρι την απονομή του εμβληματικού Βραβείου “Νέλσον Μαντέλα”, καθώς και τις υπηρεσίες που προσέφερε επί δεκαετίες ως Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO.
Η προσφορά της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη στον Πολιτισμό, υπήρξε τεράστια, συστηματική και διαρκής. Αφιέρωσε χρόνο και πάθος στην εθνική υπόθεση της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Πολύτιμη η προσφορά της ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου της Ακρόπολης. Ως διοργανώτρια αλλεπάλληλων συνεδρίων και ημερίδων και ως εμψυχώτρια και άοκνη αρωγός δεκάδων άλλων, μικρών και μεγάλων, πολιτιστικών πρωτοβουλιών, που τις περισσότερες φορές συμπλέκονταν αρμονικά με δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Η προσφορά και το έργο της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη θα μείνουν όχι μόνον ορατά, αλλά και βαριά παρακαταθήκη σε όλους τους τομείς, που με αυταπάρνηση υπηρέτησε. Στον Βαρδή, τα παιδιά και τα εγγόνια της, τα ειλικρινή και βαθιά μου συλλυπητήρια».
Γ. Πατούλης: Από σήμερα φτωχότερη η δημόσια ζωή της πατρίδας μας
Με ανακοίνωσή του ο Περιφερειάρχης Αττικής σημείωσε σχετικά με τον θάνατο της Μ. Βαρδινογιάννη ότι «φτωχότερη γίνεται από σήμερα η δημόσια ζωή της πατρίδας μας, μετά την απώλεια της Μαριάννας Βαρδινογιαννη, μιας σπουδαίας Ελληνίδας που ταύτισε τη ζωή της με την ανιδιοτελή προσφορά στον συνάνθρωπο. Με το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο της για πολλές δεκαετίες, στάθηκε δίπλα στους πιο ευπαθείς συμπολίτες μας, ιδίως στα καρκινοπαθη παιδιά και τους γονείς τους, χαρίζοντας το φως της ελπίδας».
Και συμπληρώνει: «Εξίσου σημαντική η προσφορά της στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού, ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unesco, μια θέση που υπηρέτησε με πλήρη επιτυχία, κάνοντας υπερήφανους όλους τους Έλληνες.
Νιώθω βαθύτατα συγκινημένος που είχα την τύχη να μοιραστώ το όραμά της μέσα από συνεργασία μας για τη δημιουργία τραπεζών δοτών μυελού των οστών ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ, μια πρωτοβουλία που μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω καλύτερα αυτή την μοναδική προσωπικότητα».
Τέλος, επισημαίνει: «Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο, το προσωπικό της όμως παράδειγμα και ο λαμπρος βίος της θα δείχνουν σε όλους μας τον δρόμο που πρέπει να βαδίζουμε για την πιο υψηλή αποστολή: να είμαστε άνθρωποι με τη βαθύτερη σημασία της λέξης.
Θέλω να εκφράσω τα θερμά συλλυπητήρια μου στους συγγενείς, τους φίλους και τους συνεργάτες αυτής της σπάνιας γυναίκας, που αφήνει το αποτύπωμα της ως ισχυρή παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές».