Skip to main content

Καίγεται για 7η ημέρα η Ελλάδα: Φωτογραφίες και βίντεο από Ρόδο, Κάρυστο, Κέρκυρα, Αίγιο

Φωτογραφία αρχείου: ΓΙΩΤΑ ΛΟΤΣΑΡΗ/EUROKINISSI

Η εικόνα από τα πύρινα μέτωπα της χώρας.

Μάχη με νέες αναζωπυρώσεις και σε πολλαπλά μέτωπα δίνουν για άλλη μία μέρα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς είναι σε εξέλιξη επιχειρήσεις κατάσβεσης στα πύρινα μέτωπα της χώρας σε Ρόδο, Αίγιο, Κέρκυρα και Κάρυστο.

Στη Ρόδο, όπου οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν τις προσπάθειες πυροσβεστών και εθελοντών, σήμανε εκ νέου συναγερμός το πρωί της Δευτέρας καθώς σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς, κοντά στον οικισμό Ασκληπιείο με νότια κατεύθυνση. Η φωτιά έχει ήδη τυλίξει τα πρώτα σπίτια και καταστήματα στην είδοσο του χωριού. σύμφωνα με τα τοπικά μέσα.

Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Σύμφωνα με την Αστυνομία, το χωριό έχει εκκενωθεί. Για την αντιμετώπισή της επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος θα επιχειρούν περιοδικά στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς 8 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα δύο από Τουρκία και ένα από Κροατία, καθώς και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο είναι από Αίγυπτο, ενώ άλλα δύο έχουν συντονιστικό ρόλο.

Την ίδια ώρα, οι πυροσβέστες παλεύουν με τις αναζωπυρώσεις και σε άλλες περιοχές του νησιού. Μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Γεννάδι και Βατί εστάλη λίγο μετά τις 11:00 πρωί για να εκκενώσουν προς το Κιοτάρι. Στην περιοχή σημειώθηκαν δύο αναζωπυρώσεις της φωτιάς.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται άκρως επικίνδυνη και για τον λόγο αυτό ολόκληρη η δύναμη της πυροσβεστικής και μεγάλος αριθμός εθελοντών έχει παραταχθεί στα δύο μέτωπα επιχειρώντας να τα ανακόψει.

Κέρκυρα: Κάηκαν 20.000 στρέματα- Εμπρησμό βλέπουν οι τοπικές αρχές

Στην Κέρκυρα, τρία μέτωπα μαίνιονται στη διάρκεια της νύχτας στο βορειοανατολικό κομμάτι του νησιού και νότια Περίθειας. Ωστόσο, η εικόνα σήμερα είναι καλύτερη.

Η φωτιά, που εκτιμάται πως έκαψε 20.000 στρέματα, έλαβε μεγάλες διαστάσεις απειλώντας οικισμούς στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Μάλιστα Στην εκδόθηκαν διαδοχικά μηνύματα από το 112 για την εκκένωση 17 οικισμών και απομακρύνθηκαν 2.466 πολίτες.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Μιλώντας για την κατάσταση στο νησί, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης υπογράμμισε ότι «αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κέρκυρα μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί ζημιά σε οικίες», ενώ για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, που ενισχύθηκαν από την ηπειρωτική Ελλάδα και από το πρώτο φως επιχειρούν, περιοδικά, 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Για την πορεία της πυρκαγιάς στην Κέρκυρα, μίλησε και ο αντιδήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Θεοφάνης Σκέμπρης. Όπως είπε στο BBC, οι περισσότερες από τις εστίες είναι υπό έλεγχο και πιστεύει ότι «όλα θα τελειώσουν σύντομα».  Επανέλαβε επίσης τις εκτιμήσεις του δημάρχου Γιώργου Μαχειμάρη, ότι η πυρκαγιά είναι αποτέλεσμα εμπρησμού. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τέσσερα διαφορετικά σημεία, είπε. «Πρέπει να περιμένουμε την έρευνα, αλλά η πρώτη τους ανεπίσημη υπόθεση [της πυροσβεστικής] είναι ότι πρόκειται για εμπρησμό – οι φωτιές δεν μπορούν να ξεκινήσουν ταυτόχρονα σε τέσσερα διαφορετικά μέρη».

Αίγιο: Σε εξέλιξη η πυρκαγιά- Ματαιώνονται τα δρομολόγια στη γραμμή Διακοπτό-Καλάβρυτα

Σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι, στο Δερβενάκι Αιγιαλείας στην Αχαΐα, μεταξύ Αιγίου και Διακοπτού.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, οι καιρικές συνθήκες, από πλευράς ανέμων, έχουν βελτιωθεί, με αποτέλεσμα να επιχειρούν συνεχώς τα εναέρια μέσα, που αποτελούνται από τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα.

Ταυτόχρονα, στο σημείο επιχειρούν και ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής με περισσότερους από 100 πυροσβέστες και 35 οχήματα, που μαζί με τα εναέρια μέσα, προσπαθούν να περιορίσουν την φωτιά και να προστατεύσουν τις κατοικημένες περιοχές.

Αργά χθες το βράδυ η Πυροσβεστική απηύθυνε έκκληση εκκένωσης του οικισμού της Τράπεζας με κατεύθυνση προς την Ακράτα, ενώ εστάλη μήνυμα από το 112 προς τους πολίτες που βρίσκονταν στο Κάστρο Αιγιαλείας να μετακινηθούν προς την περιοχή Καθολικό.

Στην πυρκαγιά επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ τα 3 ελικόπτερα και τα 4 αεροσκάφη, που έχουν διατεθεί, επιχειρούν περιοδικά από το πρώτο φως.

Λόγω της πυρκαγιάς, όπως ανακοίνωσε η Hellenic Train, δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Διακοπτό- Καλάβρυτα- Διακοπτό.

Συγκεκριμένα καταργούνται, μέχρι νεοτέρας, τα παρακάτω δρομολόγια:

  • 1330 (Διακοπτό- Καλάβρυτα) και ώρα αναχώρησης 09:52
  • 1331 (Καλάβρυτα- Διακοπτό) και ώρα αναχώρησης 11:04
  • 1332 (Διακοπτό- Καλάβρυτα) και ώρα αναχώρησης 12:17
  • 1333 (Καλάβρυτα- Διακοπτό) και ώρα αναχώρησης 13:37
  • 1336 (Διακοπτό- Καλάβρυτα) και ώρα αναχώρησης 15:07
  • 1337 (Καλάβρυτα- Διακοπτό) και ώρα αναχώρησης 16:45

Στο μέτωπο στο Πλατανιστό Καρύστου, στην Εύβοια, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, συνεχίζουν να υπάρχουν διάσπαρτες εστίες ενώ μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Πλατύς Γιαλός, Λιβάδι, Καστρί, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός.

Η πυρκαγιά επεκτάθηκε με την βοήθεια των ισχυρών ανέμων σε χαμηλή βλάστηση στην ευρύτερη περιοχή και έλαβε γρήγορα διαστάσεις. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος έχουν διατεθεί 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.