Skip to main content

Στη Ρόδο η υπουργός Τουρισμού- «Η Ελλάδα θέλει να εκπέμψει ένα καθαρό μήνυμα ασφάλειας στο εξωτερικό»

ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ /EUROKINISSI

Σε πλήρη εξέλιξη οι δράσεις του υπουργείου στο νησί.

Στην Ρόδο, όπου μαίνεται η πυρκαγιά για πάνω από 6 ημέρες επιφέροντας πλήγμα στον τουρισμό του νησιού, βρίσκεται από χθες η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, όπως και η υφυπουργός Έλενα Ράπτη, από προχθές, προκειμένου να συνδράμουν στην διαχείριση της κατάστασης.

Περίπου 16.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από ξηρά και 3.000 δια θαλάσσης από τη Ρόδο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Προστασίας του Πολίτη της Ελλάδας δήλωσε ότι ήταν «η μεγαλύτερη εκκένωση λόγω πυρκαγιάς στη χώρα».

Η επιχείρηση έγινε κάτω από αντίξοες συνθήκες, καθώς τα πύρινα μέτωπα βρίσκονταν σε εξέλιξη, με ισχυρούς ανέμους κι ενώ σε πολλά σημεία οι φλόγες ξεπερνούσαν τα 5 μέτρα σε ύψος.

Για τις περιοχές που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά έχει δοθεί εντολή από τους tour operators οι πτήσεις charter να έρχονται κενές, ώστε να παραλαμβάνουν όσους επισκέπτες θέλουν να αποχωρήσουν από το νησί, ενώ έχει οργανωθεί από το ΥΠΕΞ hot spot στο αεροδρόμιο Ρόδου, ώστε να υπάρχει ταχεία διεκπεραίωση ταξιδιωτικών εγγράφων.

Με αυτές τις εξελίξεις, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την διαχείριση της κρίσης στον κλάδο του τουρισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Κεφαλογιάννη έχει ήδη συναντηθεί με το σύνολο των φορέων του κλάδου στο νησί και την ίδια στιγμή έχει ξεκινήσει κύκλο συνεντεύξεων με τα διεθνή μέσα και ειδικά με αυτά της Μεγάλης Βρετανίας.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα θέλει να εκπέμψει ένα καθαρό μήνυμα ασφάλειας στο εξωτερικό, καθώς προέχει η ασφάλεια των επισκεπτών, όπως και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι σε θέσει να αντιμετωπίζει μεγάλες κρίσεις. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ώρες έλαβε χώρα μια γιγαντιαία εκκένωση 19.000 ατόμων, με απόλυτη επιτυχία, κάτι που αναγνωρίζουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Αυτό ήταν και το μήνυμα της κ. Κεφαλογιάννη σε δηλώσεις της στο ραδιόφωνο του BBC. Όπως είπε, η κατάσταση στην Κέρκυρα δεν είναι «ανησυχητική» και δεν μοιάζει με τις σκηνές που είδαμε στη Ρόδο. Σύμφωνα με τα όσα είπε, ο κόσμος πρέπει να συνεχίσει να επισκέπτεται την Κέρκυρα και τη Ρόδο.

Η υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι μόνο ένα μικρό τμήμα της Ρόδου έχει επηρεαστεί από την πυρκαγιά. «Δεν υπήρξε καμία αναστάτωση στο αεροδρόμιο και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί ότι έχει επηρεαστεί μόνο ένα μικρό μέρος του νησιού της Ρόδου», είπε χαρακτηριστικά. Όπως είπε, οι αναφορές που υποστηρίζουν το 50% της Ρόδου έχει επηρεαστεί από τη φωτιά είναι εσφαλμένες και το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 10 και 20%.

Αναφερόμενη στην ταλαιπωρία για τους τουρίστες, η Όλγα Κεφαλογιάννη ανέφερε ότι κατανοεί την ταλαιπωρία, αλλά «η ασφάλεια είναι πρώτη προτεραιότητα».

Η κυρία Κεφαλογιάννη και σήμερα έχει ένα πρόγραμμα συνεντεύξεων με διεθνή μέσα, προκειμένου να δώσει μια σαφή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί. Αυτή τη στιγμή άμεση προτεραιότητα είναι η ασφαλής επιστροφή των ταξιδιωτών στις πατρίδες τους, ενώ ήδη μεγάλοι διοργανωτές ταξιδίων στέλνουν αεροπλάνα με κενές θέσεις προκειμένου να παραλάβουν τους ξένους επισκέπτες.

Στο ερώτημα εάν η παρούσα κρίση μπορεί να επηρεάσει τη συνολική εικόνα του ελληνικού τουρισμού εφέτος, φορείς απαντούν ότι η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει διαχειριστεί “Mega Κρίσεις”, με επιτυχία, με πρόσφατο παράδειγμα αυτό της πανδημίας.

Αυτό που προέχει είναι να διαφυλαχθεί αυτό που κέρδισε η Ελλάδα από την πανδημία, που δεν είναι άλλο από το να διατηρηθεί το αίσθημα της ασφάλειας, το οποίο πλέον αποτελεί το πρώτο κριτήριο επιλογής στο να ταξιδέψει και να επισκεφθεί κάποιος έναν τουριστικό προορισμό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ