«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 20.000 Γερμανοί παραθεριστές από τουριστικούς πράκτορες στο νησί, μόνο ένας μικρός αριθμός επηρεάζεται από τις εκκενώσεις», δήλωσε εκπρόσωπος της Γερμανικής Ταξιδιωτικής Ένωσης (DRV). «Στα βόρεια του νησιού σχεδιάζονται σημεία συγκέντρωσης για τους τουρίστες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα ξενοδοχεία τους, μέχρι την κατάσβεση των πυρκαγιών. Η κορυφαία προτεραιότητα είναι η προστασία της ζωής και των άκρων».
Σύμφωνα με την DRV, οι tour operators θέλουν να επικοινωνήσουν με τους πελάτες τους που σχεδιάζουν ένα ταξίδι στη Ρόδο τις επόμενες ημέρες. Στη συνέχεια θα ενημερωθούν εάν το ταξίδι θα μπορεί να πραγματοποιηθεί.
«Για χιλιάδες τουρίστες στη Ρόδο, οι διακοπές έγιναν εφιάλτης», γράφει η Die Welt .
Το περιοδικό Der Spiegel κάνει λόγο για «απόδραση από τις φλόγες».
Είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας, 16.000 άνθρωποι είχαν μεταφερθεί σε ασφαλή μέρη από ξηρά και 3.000 άνθρωποι δια θαλάσσης από τις παραλίες.
«Για προληπτικούς λόγους, 12 χωριά και όλα τα ξενοδοχεία στις πληγείσες περιοχές έχουν εκκενωθεί. Η περιοχή γύρω από το παραθεριστικό θέρετρο της Λίνδου με την περίφημη Ακρόπολη του 4ου αιώνα, η οποία είναι δημοφιλής στους τουρίστες, επηρεάστηκε ιδιαίτερα.
«Ποτέ δεν υπήρξαν τόσα πολλά χωριά που επλήγησαν», είπε στην Die Welt ένας Γερμανός που ζει χρόνια στο νησί . Στη Λαχανιά που μένει,όλοι περίμεναν να δουν αν θα εκκενωθεί και το χωριό τους. Το ρεύμα κόπηκε πριν από ώρες και κάθεται στο σκοτάδι. «Μάζευα τα πιο σημαντικά πράγματα στο αυτοκίνητο, νερό, φαγητό για τον σκύλο μου. Περιμένω όμως τις οδηγίες από τις αρχές».
«Είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι θα φύγουμε τώρα»
Η Καρίνα Εμιγκ βρέθηκε για διακοπές στη Ρόδο με τον σύζυγό της και τα δύο της παιδιά, έξι και εννέα ετών,. Μιλώντας στην Die Zeit λέει ότι οι πυρκαγιές απειλούν να τους περικυκλώσουν και το ρεύμα σβήνει στο καταφύγιο έκτακτης ανάγκης. Τώρα θέλουν απλώς να φύγουν. «Φτάσαμε εδώ την Τρίτη, σχεδόν ταυτόχρονα με τη φωτιά. Το είδαμε στο δρόμο από το αεροδρόμιο προς το κατάλυμά μας και από εκεί και πέρα οι φλόγες είναι μαζί μας κάθε μέρα. Βρισκόμαστε σε μια μικρή πόλη περίπου πέντε χιλιόμετρα από τη Λίνδο. Σχεδόν όλοι έχουν φύγει. Χθες οι δρόμοι ήταν γεμάτοι με τουριστικά λεωφορεία και αυτοκίνητα, όλοι είχαν μια βαλίτσα ή μια τσάντα μαζί τους. Τώρα στην πραγματικότητα υπάρχουν μόνο ντόπιοι εδώ που μένουν για να καταπολεμήσουν τη φωτιά εάν χρειαστεί».
«Όταν οι διακοπές στην παραλία μετατρέπονται σε εφιάλτη», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, τονίζοντας ότι χιλιάδες Γερμανοί τουρίστες είναι στο νησί. «Σωθήκαμε από τη φωτιά την τελευταία στιγμή», είπε ο 23χρονος Πολ από το Μπίλεφελντ, ο οποίος έκανε διακοπές στη Ρόδο με τη σύντροφό του. Όταν επέστρεψαν στο έρημο ξενοδοχείο τους από την παραλία, η «στάχτη είχε ήδη σκεπάσει τα πάντα και δεν φαινόταν βοήθεια». «Ήταν τόσο ζέστη και ο καπνός τόσο πυκνός που δεν θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε άλλα δέκα λεπτά».
«Ορισμένοι από τους παραθεριστές που έχουν εγκαταλείψει τα ξενοδοχεία τους , έχουν χάσει τις πτήσεις τους. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει δημιουργήσει ένα hotspot στο αεροδρόμιο της Ρόδου όπου οι τουρίστες μπορούν εύκολα να λάβουν άδεια εξόδου εάν δεν έχουν τα έγγραφα που να πιστοποιούν την ταυτότητά τους».