Skip to main content

Λέκκας: Πρωτόγνωρες οι εικόνες στη Ρόδο – Πλήττεται το κέντρο του περιβάλλοντος του νησιού

ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ / EUROKINISSI

«Δεν νομίζω ότι θα μπορέσουν να λειτουργήσουν φέτος τα μεγάλα ξενοδοχεία, το περιβάλλον δεν εμπνέει για να κάνει κάποιος διακοπές».

Στη Ρόδο, που καίγεται για 6η ημέρα, είναι ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών στο ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για το χωριό Λάερμα που το βράδυ του Σαββάτου «ζώστηκε» από την πυρκαγιά, περιέγραψε ότι κυρίως η περιβάλλουσα περιοχή και ορισμένα σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Όπως εξήγησε, η μορφολογία στην περιοχή είναι τέτοια που ευνοεί την ανάπτυξη της πυρκαγιάς. «Το περιβάλλον πραγματικά έχει καταστραφεί. Οι εικόνες που αντικρίζω είναι πρωτόγνωρες για δασική πυρκαγιά».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχουν ακόμα εστίες ανοιχτές και προσπαθούν να τις περιορίσουν τα εναέρια μέσα.

«Η δασική πυρκαγιά δεν κρίνεται κατ’ αρχάς με την έκτασή της. Έχω πάει σε πολλές δασικές και μέγα πυρκαγιές, και στην Ελλάδα, και στο εξωτερικό. Είναι μία ιδιαίτερη πυρκαγιά, εδώ γιατί πλήττεται ουσιαστικά το κέντρο του περιβάλλοντος της Ρόδου» επισήμανε.

Αναφερόμενος στα τουριστικά καταλύματα που έχουν υποστεί ζημιές ή κι έχουν καεί ολοσχερώς, σημείωσε: «Μόλις έκανα μια διαδρομή από τη Λίνδο μέχρι το Γεννάδι. Έχουν κλείσει όλες οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Δεν νομίζω ότι θα μπορέσουν να λειτουργήσουν φέτος γιατί ο περιβάλλων χώρος σε κάθε μονάδα έχει καταστραφεί ολοσχερώς και το περιβάλλον δεν εμπνέει για να κάνει κάποιος διακοπές» υπογράμμισε.

Ο κ. Λέκκας τόνισε πως δεν είναι τώρα η ώρα των επικρίσεων για το τι πήγε λάθος και δεν περιορίστηκε εξαρχής η δασική πυρκαγιά. «Δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για τις επιχειρησιακές ενέργειες. Πρωτεύον θέμα είναι το θέμα της πρόληψης. Μία πρόληψη στην οποία θα πρέπει να δουλέψουμε πάρα πολύ σκληρά» είπε ο καθηγητής.

Διαβάστε περισσότερα: LIVE – Ρόδος: Σε 3 μέτωπα η πυρκαγιά – Σε πλήρη εξέλιξη και οι έρευνες για τα αίτια