Στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας συνεχίστηκε, στο πλαίσιο της δίκης για την υπόθεση της Πάτρας, η κατάθεση του ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη, ο οποίος υποστήριξε ότι η κεταμίνη χορηγήθηκε στη μικρή Τζωρτζίνα πριν από την ανακοπή.
Πρόεδρος: Εάν έχουμε έναν ζωντανό άνθρωπο και του χορηγηθεί θανατηφόρα δόση κεταμίνης, τι προκαλείται;
Μάρτυρας: Καταστολή και υποξία, διότι επηρεάζει το κέντρο της αναπνοής.
Πρόεδρος: Η θέση της κατηγορούμενης είναι ότι η κεταμίνη χορηγήθηκε από νοσηλευτές και γιατρούς την ώρα της ανάνηψης. Αφού χορηγήθηκε εκείνη την ώρα, γιατί δεν είχαμε αυτά τα συμπτώματα;
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να το ξέρω, δεν ξέρω τι κατέγραψε το μόνιτορ.
Πρόεδρος: Αν έχουμε ένα άνθρωπο στον οποίο γίνεται προσπάθεια ανάνηψης και δεν έχουμε αποτέλεσμα, χρόνο θανάτου τι βάζουμε;
Μάρτυρας: Συνήθως στα νοσοκομεία βάζουν χρόνο θανάτου αφού τελειώσουν όλες οι προσπάθειες.
Πρόεδρος: Ωστόσο ο άνθρωπος αυτός πότε έχει πεθάνει; Δεν είναι από την αρχή που οι γιατροί προσπαθούν να τον συνεφέρουν;
Δικηγόρος 34χρονης κατηγορούμενης: Έτσι λένε. Αυτά τα οποία ρωτάτε είναι απόψεις γιατρών που η κατηγορουμένη έχει μηνύσει για ιατρικά λάθη, άρα δεν είναι θέσφατα και δεν αξιολογούνται. Βλέπω προκατάληψη που τα χρησιμοποιείτε. Μας είπε πως το παιδί όταν υπέστη το οίδημα ήταν ζωντανό.
«Μιλούσε για τα επεισόδια των παιδιών της σαν να διηγείται ταινία…»
Στο δικαστήριο κατέθεσε η παιδονευρολόγος Πολυξένη Πελεκούδα, η οποία είπε ότι η κατηγορούμενη μιλούσε για τα επεισόδια των παιδιών της σαν να διηγείται ταινία.
Η μάρτυρας κατέθεσε πως, όταν ρώτησε τους συναδέλφους της γιατρούς τι υποψιάζονται για τα επεισόδια της μικρής, της είπαν «”φραγή αεροφόρων οδών με μαξιλάρι”. Συζητήσαμε το πώς θα βάζαμε κάμερες να παρακολουθείται το παιδί».
Περιγράφοντας τα βίντεο με τους σπασμούς του παιδιού, η παιδονευρολόγος ανέφερε ότι η Τζωρτζίνα έκανε παρατεταμένη άπνοια, σοβαρή ταχυκαρδία και χρειάστηκε ανάνηψη.
Η μαρτυρας εκτίμησε πως τα παιδιά με σοβαρό νευρολογικό πρόβλημα δεν περνούν ένα μεγάλο διάστημα στο σπίτι σε ήρεμη κατάσταση και εμφανίζουν ξαφνικά μεγάλα επεισόδια. «Πρέπει να υπήρξε κάτι που πυροδότησε τα επεισόδια αυτά. Επιπλέον έπαιρνε αντιεπιληπτική αγωγή το παιδί» είπε και πρόσθεσε:
«Μετά το βίντεο και μετά τον θάνατο του παιδιού, άρχισα να σκέφτομαι εξωγενείς παράγοντες, επειδή υπήρχαν υποψίες. Έπρεπε να είναι κάτι που δρα πολύ γρήγορα και κατέληξα σε κάποιες ουσίες. Ενημέρωσα το τμήμα εγκλημάτων κατά της ζωής και τους έδωσα τις λίστα με τις ουσίες. Πήρα πολύ σοβαρά τις υποψίες των συναδέλφων. Στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να προστατέψεις ένα παιδί από κακοποίηση και η υποψία ενός συναδέλφου είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη».
Η μάρτυρας κατέθεσε ότι «δεν μου προκύπτει ότι υπήρξε απόφραξη αεροφόρων οδών, αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω».
Δικηγόρος 34χρονης: Εσείς πιστεύετε ότι η κατηγορούμενη ήταν ψυχρή;
Μάρτυρας: Μιλούσε για τα επεισόδια των παιδιών της σαν να διηγείται μια ταινία.
Δικηγόρος 34χρονης: Τι θα έπρεπε να κάνει να ουρλιάζει;
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να κρίνω τη συμπεριφορά και το συναίσθημά της.
Δικηγόρος 34χρονης: Τι προσπάθεια θα έπρεπε να κάνει η κατηγορούμενη για να προκαλέσει σπασμούς;
Μάρτυρας: Θέλει σοβαρή έρευνα φαρμακολογίας. Ξέρω να σας πω ότι σίγουρα θα υπάρχει τρόπος, όμως θέλει έρευνα και γνώση.
naftemporiki.gr