Skip to main content

Ναυάγιο στην Πύλο: «Η Ιταλία είχε προειδοποιήσει για νεκρά παιδιά στο πλοίο»

REUTERS/Stelios Misinas

Δημοσίευμα του POLITICO, που επικαλείται εσωτερικό έγγραφο της Frontex.

Νέα ερωτήματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το πολύνεκρο ναυάγιο του Adriana, ανοικτά της Πύλου, με αποτέλεσμα τον τραγικό χαμό περίπου 600 μεταναστών εγείρει εσωτερικό της  Frontex, το οποίο επικαλούνται η Welt am Sonntag και το POLITICO, και αποτελεί μέρος της “έκθεσης σοβαρού συμβάντος” που συντάσσει η ο οργανισμός για την τραγωδία.

Σύμφωνα με το έγγραφο, νωρίς το πρωί της τελευταίας ημέρας του Adriana, οι ιταλικές αρχές έστειλαν μια ανησυχητική προειδοποίηση στους συναδέλφους τους στην ΕΕ και στους Έλληνες: Δύο παιδιά πέθαναν στο υπερφορτωμένο σκάφος.

Η ειδοποίηση εστάλη στις 8:01 π.μ. UTC, λίγο περισσότερο από μία ώρα αφότου οι Ιταλοί εντόπισαν το σκάφος στις 6:51 π.μ.

Τα ευρήματα επαναφέρουν το ζήτημα σχετικά με το κατά πόσον οι Ελληνικές αρχές γνώριζαν για τη δυσχερή κατάσταση στο σκάφος πολύ νωρίτερα από ό,τι έχουν παραδεχτεί, αναφέρει δημοσίευμα του POLITICO.

«Οι ελληνικές αρχές δεν έστειλαν σκάφος του λιμενικού»

Σύμφωνα με το εσωτερικό έγγραφο, «η προειδοποίηση της Ρώμης πήγε τόσο στην Frontex όσο και στην κεντρική υπηρεσία της ελληνικής ακτοφυλακής για τις επιχειρήσεις διάσωσης στον Πειραιά. Ωστόσο, παρά την προειδοποίηση, οι ελληνικές αρχές δεν έστειλαν σκάφος του λιμενικού στο σκάφος μέχρι τις 19:40, σχεδόν 12 ώρες αργότερα».

Ερωτηθείς σχετικά, o υπουργός Μετανάστευσης,  Δ. Καιρίδης– αναφέρει το δημοσίευμα- δήλωσε ότι δεν εχει υπόψιν του το σημείωμα της Frontex, ενώ  δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε ότι η Αθήνα έλαβε την προειδοποίηση της Ρώμης που αναφερόταν σε νεκρά παιδιά.

Παρέπεμψε στην “ανεξάρτητη δικαστική έρευνα” ενώ υπογράμμισε ότι αν κάποιος βρεθεί υπεύθυνος, “θα υπάρξουν σίγουρα συνέπειες”. Αλλά, μέχρι τότε”, πρόσθεσε, “δεν πρέπει να βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα και να υποκύψουμε στην πολιτική πίεση”.

naftemporiki.gr