Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αναβάθμισης της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, όχι μόνο στο πεδίο της βελτίωσης των ελέγχων που πραγματοποιούνται αλλά και στο επίπεδο της καλύτερης ενημέρωσης των πολιτών. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι παράλληλη και κινείται σε συγκεκριμένους άξονες: Από τη μια πλευρά είναι οι έλεγχοι που πρέπει να πραγματοποιηθούν, ειδικά εν μέσω θέρους, και να περιορίσουν τα ουκ ολίγα φαινόμενα παραβατικότητας.
Ο στόχος για να ξεπεραστεί το όριο των 66.000 ελέγχων έως το τέλος του τρέχοντος έτους μοιάζει απόλυτα εφικτός. Ταυτόχρονα, στην ιστοσελίδα της Επιθεώρησης έχουν ήδη αρχίσει να αναρτώνται κάποια πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, τα στοιχεία αυτά θα γίνουν ακόμα πιο συγκεκριμένα.
Στις προθέσεις των επιτελικών στελεχών της Αρχής είναι να παρέχονται στοιχεία για ελέγχους και για παραβατικότητα ανά γεωγραφική περιοχή, αλλά και ανά κλάδο. Μάλιστα, πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία σε κάποιους πιο προβεβλημένους τομείς, όπως είναι η εστίαση, η βιομηχανία, οι τράπεζες και το λιανεμπόριο, ώστε να φανεί έμπρακτα ποια είναι η αποτελεσματικότητα των ελέγχων, καθώς θα δίνονται στοιχεία και για τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται.
Και γεωγραφικός προσδιορισμός
Την ίδια στιγμή, θα υπάρξει και γεωγραφικός προσδιορισμός των ελέγχων, των παραβάσεων και των προστίμων. Όλα αυτά, ενώ η καλύτερη χρήση της τεχνολογίας, με την αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η Επιθεώρηση, δίνουν μια πρώτη διασφάλιση ότι εφεξής οι έλεγχοι θα αποδίδουν καλύτερα αποτελέσματα.
Τα στοιχεία από το α’ πεντάμηνο της τρέχουσας χρονιάς δείχνουν ότι πραγματοποιήθηκαν 28.805 έλεγχοι, πανελλαδικά. Όμως η εντατικοποίησή τους, που παραδοσιακά πραγματοποιείται κατά τους θερινούς μήνες, δίνει την εικόνα ότι πρόκειται να ξεπεραστεί ο στόχος των 66.000 ελέγχων σε ετήσια βάση.
Ταυτόχρονα, θα επεκταθεί η χρήση tablet από τους επιθεωρητές Εργασίας, έτσι ώστε το 70% των ελέγχων έως το τέλος του έτους να πραγματοποιείται από κλιμάκια που θα έχουν τέτοια τεχνολογική εξειδίκευση.
Υπό… ψηφιακή παρακολούθηση
Εκτός από τον επισιτισμό και τον τουρισμό, εκτιμάται ότι η χρήση της τεχνολογίας θα συνδράμει καθοριστικά και τους ελέγχους που θα πραγματοποιηθούν σε τομείς υψηλής παραβατικότητας, όπως είναι η καθαριότητα και η φύλαξη (security), αλλά και οι μεταφορές, κυρίως ο τομέας των couriers.
Τα ψηφιακά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της αυτή τη στιγμή η Επιθεώρηση δίνουν τη δυνατότητα στους ελεγκτές να τσεκάρουν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, μπορούν να διαπιστώσουν εάν προκύπτουν ενδείξεις παραβατικής συμπεριφοράς από κάποια επιχείρηση, ώστε στη συνέχεια να σταλεί για έλεγχο το ανάλογο κλιμάκιο.
Μάλιστα, τα πρώτα αποτελέσματα από αυτή τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας έχουν αρχίσει να φαίνονται. Πρόσφατα, σε συνεργασία με την αστυνομία, η Επιθεώρηση κατάφερε να εξαρθρώσει κύκλωμα παράνομης απασχόλησης αλλοδαπών στην Ανατολική Αττική. Οι βασικές πληροφορίες που έδωσαν τα πρώτα στοιχεία στους επιθεωρητές αντλήθηκαν από τα social media.
Βέβαια, διαπιστώνονται και προβλήματα που προκύπτουν από την ίδια τη νομοθεσία και εμποδίζουν το έργο των επιθεωρητών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το πρόσφατο περιστατικό της Ρόδου, όπου ο σερβιτόρος βουτούσε ως τον λαιμό μες στη θάλασσα για να μεταφέρει μια παραγγελία σε λουόμενους – παραθεριστές, προέκυψε πως δεν υπάρχει ρητή νομοθετική απαγόρευση τέτοιου τύπου για τις πλωτές πλατφόρμες. Άρα είναι πιθανό στο επικείμενο εργασιακό νομοσχέδιο να ενσωματωθούν και τέτοιες διατάξεις, ώστε να κλείσουν και αυτά τα «παράθυρα» της εργατικής νομοθεσίας