Από τότε που ο Matloob Hussain από το Πακιστάν εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια του θανατηφόρου ναυαγίου στα ανοιχτά της Ελλάδας τον περασμένο μήνα, ο αδελφός του Adil έχει αφήσει την πόρτα του σπιτιού του στην Αθήνα ανοιχτή με την ελπίδα ότι θα εμφανιστεί. Θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι να βρεθεί το πτώμα του.
Ο Matloob, 43 ετών, είναι μεταξύ εκατοντάδων μεταναστών από το Πακιστάν, τη Συρία και την Αίγυπτο που θεωρούνται νεκροί μετά τη βύθιση της υπερπλήρους αλιευτικής μηχανότρατας τους, που απέπλευσε από τη Λιβύη με προορισμό την Ιταλία, στις 14 Ιουνίου στα ανοιχτά της Πύλου, στα διεθνή ύδατα.
Διασώθηκαν συνολικά 104 άνδρες και βρέθηκαν 82 σοροί. Όμως, με τις μαρτυρίες επιζώντων να αναφέρουν ότι στο πλοίο επέβαιναν έως και 750 άτομα, αρκετές οικογένειες καλούν τις αρχές να ανασύρουν το ναυάγιο από τον βυθό και να ανασύρουν τις σορούς των δεκάδων ανθρώπων που πιστεύεται ότι είχαν παγιδευτεί στο αμπάρι.
«Πρέπει να ανασύρουν τους ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα στο πλοίο. Αν είναι νεκροί, να τους βγάλουν έξω», δήλωσε ο Adil Hussain, καλώντας την Ελλάδα να μισθώσει ένα σκάφος για να τους ανασύρει. «Θα πουλήσουμε τα σπίτια μας, θα δανειστούμε χρήματα, αν το κράτος δεν μπορεί. Απλά δώστε μου το πτώμα».
Αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι οι πιθανότητες ανάσυρσης του σκάφους ήταν ελάχιστες λόγω του βάθους -περίπου 5.000 μέτρα- στο οποίο βυθίστηκε.
Ο Hussain είπε ότι ο αδελφός του ήταν στριμωγμένος μαζί με άλλους κάτω από το κατάστρωμα στο ψυγείο του σκάφους, σύμφωνα με έναν επιζώντα που τον αναγνώρισε.
«Όλοι μας – η μητέρα μου, ο πατέρας μου, η γυναίκα του αδελφού μου – θέλουμε να μάθουμε, είναι νεκρός ή ζωντανός; Αν δεν βρούμε το πτώμα του, θα αφήσουμε την πόρτα ανοιχτή για το υπόλοιπο της ζωής μας», είπε μέσα από τα δάκρυα. «Θα περιμένω στην Ελλάδα τον αδελφό μου». Ο Hussain εργάζεται ως κηπουρός στη χώρα από το 2007, μετά από ένα δικό του επικίνδυνο ταξίδι μέσω Τουρκίας.
Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τις οικογένειες των αγνοουμένων σχεδιάζουν την Πέμπτη να ζητήσουν από τις δικαστικές αρχές που ερευνούν την υπόθεση να ανασυρθεί το σκάφος. «Πρόκειται για μια θεμελιώδη υποχρέωση απέναντι στα θύματα που βρίσκονται στον βυθό της θάλασσας, μια υποχρέωση απέναντι στις οικογένειές τους και των οικογενειών απέναντι στους αγαπημένους τους», δήλωσε στο Reuters ο Τάκης Ζώτος, δικηγόρος που εκπροσωπεί τέσσερις πακιστανικές οικογένειες.
Στηλιτεύοντας την έλλειψη ενδιαφέροντος για το ναυάγιο σε σύγκριση με την πολυδάπανη επιχείρηση διάσωσης που ξεκίνησε για το χαμένο υποβρύχιο του Τιτανικού και τους δισεκατομμυριούχους επιβάτες του, η οποία προσέλκυσε τεράστια παγκόσμια προσοχή, ο Ζώτος είπε ότι η αντίθεση είναι «τραγελαφική». «Αν συγκρίνουμε τους ανθρώπους ως μονάδες, μιλάμε για πέντε σε σύγκριση με 600», είπε. «Αλλά εκεί κάτω είναι οι άθλιοι της γης. Είχαν επίσης την ατυχία να ναυαγήσουν στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου».
Πηγή: Reuters