Ιδιαίτερα ψύχραιμη περιέγραψε στην κατάθεσή της την 34χρονη κατηγορούμενη, στην υπόθεση της Πάτρας, η νοσηλεύτρια του νοσοκομείου Παίδων Αικατερίνη Καββαδία, όταν τους ειδοποίησε το μεσημέρι της 29ης Ιανουαρίου 2022 ότι το παιδί έχει υποστεί επεισόδιο ανακοπής.
«Ήμουν στη στάση των νοσηλευτών. Η μητέρα ήρθε προς το μέρος μου. Περίμενα να δω αν χρειάζεται κάτι. Συνέχιζα να την παρατηρώ και κατάλαβα ότι μας ψάχνει. Της λέω ”θέλετε κάτι;”. Δεν μου απαντούσε. Της λέω ”κάνει το παιδί κάποιο επεισόδιο;”. Και απάντησε ”ναι”. Κατάλαβα ότι κάτι συμβαίνει και είπα να φωνάξω τη γιατρό», κατέθεσε η νοσηλεύτρια και στη συνέχεια μίλησε για τις ενέργειες γιατρών και νοσηλευτών για να σώσουν το κοριτσάκι.
«Το παιδί είχε μπλε χείλη, ακούσαμε ένα ρόγχο, είδα τη γιατρό να βάζει ακουστικά για να δει τα ζωτικά όργανα του παιδιού. Μετά μου έδωσε οδηγίες που ήταν οδηγίες ΚΑΡΠΑ».
Η πρόεδρος ρώτησε τη μάρτυρα για τη συμπεριφορά της 34χρονης κατηγορούμενης κατά τη διάρκεια του επεισοδίου.
Πρόεδρος: Τι ώρα ήρθε η μητέρα να ειδοποιήσει;
Μάρτυρας: Είχα το κινητό στο χέρι και θυμάμαι να γράφει 14.28. Η μητέρα περπατούσε κανονικά και κοιτούσε ψάχνοντας.
Πρόεδρος: Φώναζε;
Μάρτυρας: Όχι. Δεν μιλούσε. Εγώ τη ρώτησα. Και μου έκανε ένα νεύμα καταφατικό όταν τη ρώτησα για επεισόδιο.
Πρόεδρος: Ήταν ανήσυχη;
Μάρτυρας: Από την αντίδραση της μητέρας εγώ δεν περίμενα να δω το παιδί σε αυτή την κατάσταση. Ότι ήταν τόσο επείγον.
Πρόεδρος: Μήπως σας είπε «κάντε γρήγορα», ας πούμε;
Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι να φώναξε κάτι σε κανέναν. Την είδα να στέκεται σε ένα σημείο και να κοιτάζει τις κινήσεις μας. Θυμάμαι ότι έβγαλε ένα μηχάνημα σαν ποντίκι, με κουμπάκια, και το ακούμπησε δίπλα στη καρδιά του παιδιού. Λίγο πριν ξεκινήσουμε την ΚΑΡΠΑ έγινε αυτό και η γιατρός της είπε να βγει έξω.
Πρόεδρος: Μήπως φορούσε μάσκα και δεν μπορούσατε να δείτε τι λέει;
Μάρτυρας: Θυμάμαι ότι την κρατούσε στα χέρια.
Για την αντίδραση της 34χρονης, όταν της ανακοίνωσαν ότι η Τζωρτζίνα πέθανε, η κα Καββαδία είπε:
«Ήταν μέσα στο γραφείο μιλούσε στο κινητό και έκλαιγε. Πιθανότατα μιλούσε με τον μπαμπά του κοριτσιού. Όταν βγήκε είχε ηρεμήσει. Όταν ο πατέρας έφτασε στο νοσοκομείο γονάτισε, έκατσε μπροστά στην κατηγορούμενη και της μιλούσε. Λίγο μετά ειδοποιήθηκαν πως μπορούν να δουν το παιδί και μπήκαν στο θάλαμο».
Η μάρτυρας ρωτήθηκε και για το εάν είχε ακούσει το οξύμετρο να χτυπά και απάντησε αρνητικά: «Δεν άκουσα καθόλου το οξύμετρο. Έχει ένα κουμπάκι σίγασης για να μην ακούς για λίγο. Επανέρχεται μόνο του έπειτα από δυο λεπτά».
Νωρίτερα, ολοκλήρωσε την κατάθεσή της η ειδικευόμενη παιδίατρος στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, Δέσποινα Θεοτοκάτου. Ρωτήθηκε εάν θα μπορούσε να γίνει αντιληπτό ενδεχόμενο λάθος με χορήγηση κεταμίνης αντί αδρεναλίνης στο παιδί. Η απάντησή της ήταν κατηγορηματική: «Υπήρχε έτοιμη η ένεση αδρεναλίνης στο βαλιτσάκι για παν ενδεχόμενο. Ξέρω ότι χρειάστηκε να φτιάξουν κι άλλες. Οπότε η απάντηση μου είναι ότι δόθηκε αδρεναλίνη σίγουρα. Μετά το πέρας της διαδικασίας οι νοσηλεύτριες γράφουν ποια φάρμακα έχουν χρησιμοποιηθεί από το βαλιτσάκι για να γίνει και η αντίστοιχη αναπλήρωση. Τα ναρκωτικά φάρμακα καταγράφονται και χρεώνονται στον ασθενή», σημείωσε η μάρτυρας.
Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο.