Skip to main content

Φωτιές στον Καναδά: Ο καπνός έφτασε μέχρι το Ιόνιο και την Κρήτη

Wildfire Service/Handout via REUTERS

Σύμφωνα με το Meteo, ο καπνός ήταν τόσο πυκνός που μείωσε την εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία που φτάνει στο έδαφος σε τμήματα της Δυτικής Κρήτης έως 10%

Έως το Ιόνιο και την Κρήτη έφτασε καπνός από τις μεγάλες πυρκαγιές του Καναδά, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Υψηλές συγκεντρώσεις καπνού στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα του Ιονίου και της Κρήτης έγιναν ορατές από δορυφορικές εικόνες του αμερικανικού δορυφόρου NOAA-20 των NASA/NOAA το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο, σύμφωνα με το Meteo, είναι το γεγονός ότι ο καπνός ήταν τόσο πυκνός που μείωσε την εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία που φτάνει στο έδαφος σε τμήματα της Δυτικής Κρήτης έως 10%, όπως διακρίνεται και στο παρακάτω γράφημα από τον μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στην Κίσσαμο, Χανίων και στην εικόνα από την webcam της παραλίας Φαλάσαρνων, Χανίων.

Φωτ. meteo.gr

Την Τρίτη, σε δημοσίευσή του, το Meteo ανέφερε ότι ο Καναδάς βιώνει τη χειρότερη αντιπυρική περίοδο στην σύγχρονη ιστορία της χώρας με περισσότερα από 77.000.000 στρέμματα καμένης έκτασης και ενώ βρισκόμαστε ακόμα στο πρώτο μισό της αντιπυρικής περιόδου του 2023.

Εν αντιθέσει με τη μέση κλιματολογική συμπεριφορά, από τις αρχές Μαΐου του 2023 πολλαπλές ακραίες δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν σε μεγάλο μέρος του Καναδά (συμπεριλαμβανομένου των βορείων δασών – τάιγκα). Βασική αιτία που τροφοδότησε αυτές τις δασικές πυρκαγιές ήταν ο συνδυασμός της ξηρασίας που προηγήθηκε τον περασμένο χειμώνα με την επικράτηση δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών λόγω της ανάπτυξης ενός επίμονου και σχεδόν στάσιμου αντικυκλώνα για αρκετές εβδομάδες πάνω από τον Καναδά.

Τις τελευταίες ημέρες οι δασικές πυρκαγιές στα ανατολικά τμήματα του Καναδά είχαν ιδιαίτερη ένταση και σε συνδυασμό με την ζωνική κυκλοφορία πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό είχαν ως αποτέλεσμα τη γρήγορη μεταφορά πυκνών καπνών στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα πάνω από τη Δυτική Ευρώπη.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι ο καπνός ήταν τόσο πυκνός που μείωσε σχεδόν κατά 10-20% την εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία που φτάνει στο έδαφος σε μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης.

Ο καπνός είχε φτάσει ξανά πάνω από την Ευρώπη και τη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά σε μικρότερες συγκεντρώσεις, ενώ κλιματικά καπνός από τις δασικές πυρκαγιές του Βορείου Ημισφαιρίου εντοπίζεται στην ανώτερη τροπόσφαιρα και κατώτερη στρατόσφαιρα κυρίως την περίοδο Αύγουστο-Οκτώβριο.

Με πληροφορίες από meteo.gr