Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στα ίχνη άλλων 6 δραστών της επίθεσης στον καλλιτέχνη από τη Βόρεια Μακεδονία η ΕΛ.ΑΣ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Μέλη της Χρυσής Αυγής οι συλληφθέντες.

Ταυτοποιήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. τα στοιχεία άλλων έξι ατόμων, που εμπλέκονται σε επεισόδιο που έλαβε χώρα σε πολυχώρο τέχνης στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης σε βάρος καλλιτέχνη από τη Βόρεια Μακεδονία.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, κατόπιν σχετικής παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για διενέργεια  προκαταρκτικής εξέτασης, αποκαλύφθηκε η ταυτότητα των έξι αυτών ατόμων, τα οποία στις 26 Απριλίου συμμετείχαν σε επίθεση σε βάρος του 63χρονου καλλιτέχνη και της 57χρονης αλλοδαπής συζύγου του.

Πρόκειται για Έλληνες, ηλικίας 20 έως 44 ετών, πέντε άντρες και μία γυναίκα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για παράνομη βία, έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και για διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια σε βάρος προσώπου με βάση τα χαρακτηριστικά της εθνικής καταγωγής δημόσια ή μέσω διαδικτύου.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., πέντε εξ αυτών, από κοινού με άλλα πέντε ήδη ταυτοποιημένα άτομα και τρεις ακόμη συνεργούς, «ενεργώντας ως ομάδα με ενωμένες δυνάμεις, ψυχικό δεσμό και εθνικιστικά κίνητρα» κι έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, πραγματοποίησαν παρέμβαση επικολλώντας έντυπο υλικό και καλώντας επιτακτικά τον καλλιτέχνη να τερματίσει τη λειτουργία της έκθεσης.

Επιπλέον, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο 44χρονος από τους εμπλεκόμενους εμφανίζεται ως υπεύθυνος επικοινωνίας για την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας οργάνωσης νεολαίας κινήματος με εθνικιστικό χαρακτήρα, στον διαδικτυακό χώρο της οποίας αναρτήθηκε άρθρο σχετικά με την εν λόγω επίθεση, όπου οι συμμετέχοντες είχαν αποτυπώσει σε οπτικό και ηχητικό υλικό την ενέργειά  τους, κάνοντας χρήση ειδικού φίλτρου, προκειμένου να μην υπάρχει ευκρίνεια των χαρακτηριστικών των προσώπων τους.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί αρμοδίως, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την ταυτοποίηση και των υπολοίπων εμπλεκομένων.