Στην εξάρθρωση πολυμελούς, διεθνικού χαρακτήρα εγκληματικής οργάνωσης, που ενέχεται σε περιπτώσεις προώθησης παράτυπων μεταναστών στην ελληνική επικράτεια από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, έναντι αμοιβής, έφθασε το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης.
Δώδεκα άτομα, τρεις Έλληνες και εννέα αλλοδαποί, ηλικίας 22 έως 67 ετών, συνελήφθησαν ως μέλη της, στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, που έλαβε χώρα, ταυτόχρονα, σε περιοχές των Νομών Θεσσαλονίκης και Πιερίας. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο διευθύνων την οργάνωση, αλλοδαπός, 48 ετών.
Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία άλλων δύο ατόμων, ενός Έλληνα κι ενός αλλοδαπού, που εμπλέκονται στην ίδια υπόθεση.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, με εντολή του διευθύνοντος την οργάνωση, οι παράτυποι μετανάστες επιβιβάζονταν σε οχήματα με κύριο προορισμό τη Θεσσαλονίκη, ενώ μέλος του κυκλώματος λειτουργούσε ως προπομπός προκειμένου να ενημερώνει για τυχόν σημεία αστυνομικού ελέγχου.
Έχοντας διακριτούς ρόλους, τα μέλη της οργάνωσης συμμετείχαν ενεργά με τον εντοπισμό και την ένταξη νέων μελών στο κύκλωμα, την παροχή αποθηκευτικού χώρου για την απόκρυψη των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά των παράτυπων αλλοδαπών, τη μετακίνηση των οχημάτων από το σημείο απόκρυψης ως το σημείο παραλαβής από τους οδηγούς, καθώς και τη συντήρησή τους.
Χαρακτηριστικά του τρόπου δράσης τους ήταν:
Η «στρατολόγηση» φαινομενικά νεοεισερχόμενων αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια, ως οδηγών στις παράνομες μεταφορές, με σκοπό τη μη διασύνδεση των υπόλοιπων μελών της οργάνωσης σε περιπτώσεις σύλληψης των οδηγών.
H χρήση οχημάτων που προέρχονταν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έφεραν προσωρινές πινακίδες κυκλοφορίας (zoll), τα οποία περιέρχονταν στην κατοχή των μελών χωρίς νόμιμες διατυπώσεις αγοράς και μεταβίβασης, προκειμένου να καθίσταται δυσχερής ο εντοπισμός των πραγματικών κατόχων.
Η χρήση χώρου προσωρινής φύλαξης – απόκρυψης, πριν και μετά την τέλεση των παράνομων μεταφορών, σε περιοχή του Νομού Πιερίας.
Η εναλλαγή πινακίδων κυκλοφορίας των εμπλεκόμενων οχημάτων, με αμφιβόλου γνησιότητας αλλοδαπές πινακίδες κυκλοφορίας.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε επίσης ότι, στο πλαίσιο της παράνομης δράσης της, η εγκληματική αυτή οργάνωση τέλεσε συνολικά επτά παράνομες μεταφορές, κατά τις οποίες διακινήθηκαν τουλάχιστον 60 αλλοδαποί, με τα μέλη του κυκλώματος να αποκομίζουν παράνομο οικονομικό όφελος τουλάχιστον 180.000 ευρώ.
Έπειτα από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Πιερίας, κατασχέθηκαν συνολικά:
- 11 οχήματα, ως μέσα μεταφοράς παράτυπων αλλοδαπών
- έξι ζευγάρια πινακίδων κυκλοφορίας, τέσσερα εκ των οποίων ήταν προσωρινές (zoll)
- πλήθος τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών μέσων
- 420 ευρώ.
Οι συλληφθέντες, θα οδηγηθούν στην αρμόδια δικαστική Αρχή, με δικογραφία σε βάρος τους, κατά περίπτωση, για εγκληματική οργάνωση, μεταφορά – προώθηση παράτυπων αλλοδαπών στο εσωτερικό της χώρας εκ κερδοσκοπίας πραττόμενη και από την οποία προέκυψε κίνδυνος ζωής, καθώς και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.