Skip to main content

Ονδούρα: 41 οι νεκρές κρατούμενες από τις ταραχές στις γυναικείες φυλακές

REUTERS/Fredy Rodriguez

Η πρόεδρος της Ονδούρας Σιομάρα Κάστρο τόνισε πως η «τερατώδης» σφαγή σχεδιάστηκε από συμμορίες

Σε τουλάχιστον 41 ανέρχονται σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό οι γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ συμμοριών σε φυλακή γυναικών στην Ονδούρα. Ακόμη πέντε κρατούμενες τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο κατά την έκρηξη της βίας και την πυρκαγιά που ακολούθησε.

Η πρόεδρος της Ονδούρας Σιομάρα Κάστρο τόνισε πως η «τερατώδης» σφαγή σχεδιάστηκε από συμμορίες που κατατρομοκρατούν τη χώρα, ενώ δεσμεύτηκε πως θα ληφθούν δραστικά μέτρα και απέπεμψε τον υπουργό Ασφαλείας. Η κ. Κάστρο τοποθέτησε στη θέση του υπουργού Ασφαλείας τον στρατηγό Γουστάβο Σάντσες, πρώην διευθυντή της αστυνομίας, ο οποίος αντικαθιστά τον Ραμόν Σαβιγιόν.

Τα περισσότερα θύματα απανθρακώθηκαν, ενώ άλλα υπέκυψαν στα τραύματα που υπέστησαν από σφαίρες, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας Γιούρι Μόρα. Όπως πρόσθεσε, διενεργείται έρευνα για να εξακριβωθεί ποια ήταν η συμμορία που εξαπέλυσε την επίθεση.

Σύμφωνα με τις αρχές, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να ελεγχθούν οι 26 φυλακές της Ονδούρας, όπου κρατούνται περίπου 20.000 άνθρωποι, κρατούμενοι ηγέτες συμμοριών συνεχίζουν να διατάσσουν εγκλήματα μέσα από τα κελιά. Η Ονδούρα θεωρείται σημαντικός κόμβος των διαδρομών διακίνησης της κοκαΐνης από την Κολομβία προς την αγορά των ΗΠΑ.

Ο προηγούμενος πρόεδρος της χώρας της κεντρικής Αμερικής, Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2022 στις ΗΠΑ, προκειμένου να δικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών. Ο αδελφός του, πρώην βουλευτής, καταδικάστηκε να εκτίσει ισόβια κάθειρξη έναν χρόνο νωρίτερα από δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Τον Μάιο του 2022, ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας Χουάν Κάρλος Μπονίγια επίσης εκδόθηκε στις ΗΠΑ, καθώς κατηγορήθηκε πως επέβλεπε την εμπορία ναρκωτικών για λογαριασμό του πρώην προέδρου Ερνάντες.

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ