Skip to main content

Καιρός: Πού καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής – Ζημιές σε καλλιέργειες στη βόρεια Ελλάδα

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI

Οι δήμοι της Καστοριάς και της Εορδαίας ζήτησαν από τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας να κηρυχθούν οι περιοχές τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Το σύνολο σχεδόν της χώρας, με εξαίρεση λίγες περιοχές στην Κρήτη, έπληξε η κακοκαιρία του τριημέρου 16-18 Ιουνίου, με κύρια χαρακτηριστικά:

  • τις κατά τόπους μεγάλης διάρκειας και ισχυρές βροχοπτώσεις, όπως αυτές που έπληξαν τη Θεσσαλονίκη το πρωί του Σαββάτου 17/06.
  • τις καταιγίδες σε ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές ενώ σε κάποιες περιπτώσεις εκδηλώθηκαν και χαλαζοπτώσεις.

Mε βάση τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το μεγαλύτερο ύψος βροχής του τριημέρου καταγράφηκε στη Στέμνιτσα Αρκαδίας και ήταν ίσο με 104 χιλιοστά.

Βόρεια Ελλάδα: Ζημιές σε καλλιέργειες και δρόμους

Ζημιές σε καλλιέργειες και αγροτικές υποδομές σε Καστοριά, Εορδαία και Αμύνταιο προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών.

Οι δήμοι της Καστοριάς και της Εορδαίας ζήτησαν από τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας να κηρυχθούν οι περιοχές τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς οι τελευταίες βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει σημαντικές ζημιές σε υποδομές στην αγροτική ύπαιθρο, αγροτικοί και επαρχιακοί δρόμοι έχουν υποστεί καθιζήσεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι απροσπέλαστοι από τις πλημμύρες καναλιών και χειμάρρων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην Κλεισούρα Καστοριάς και το Μηλοχώρι Εορδαίας κινδύνευσαν κατοικίες από τις πλημμύρες. Η νοτιοδυτική λεκάνη του δήμου Εορδαίας και τα χωριά Μηλοχώρι, Εμπόριο, Φούφα, Δροσερό, Ασβεστόπετρα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με καταστροφές σε δρόμους και αγροτικές υποδομές από τις πλημμύρες των καναλιών, ενώ οι καλλιέργειες τους έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς ανέφερε ότι 1.200 στρέμματα πατάτας στο χωριό Φούφα έχουν καταστραφεί κι όπως επισημαίνει, ορισμένοι από τους παραγωγούς, εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων του Μαρτίου, είχαν ξαναφυτεύσει τα χωράφια τους για να γνωρίσουν σήμερα την ολοκληρωτική καταστροφή της σοδειάς τους.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Εορδαίας και Βεγορίτιδας Τάσος Αϊβαζίδης μίλησε για μεγάλες ζημιές στα κεράσια και τα μήλα. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξαιτίας των συνεχόμενων βροχοπτώσεων δεν μπόρεσε να γίνει η καρπόδεση στα δένδρα κι όσα κατάφεραν να δέσουν τον καρπό τους, λίγο μετά τον έριξαν, λόγω των βροχών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήριος Βόσδου επισκέφθηκε εκτάκτως την αγροτική περιοχή της λίμνης Βεγορίτιδας και υποσχέθηκε στους παραγωγούς ότι θα ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς για την αποζημίωση των καλλιεργειών που επλήγησαν.

Τέλος, από την πλευρά του, ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Κοζάνης Πρόδρομος Ασλανίδης δήλωσε ότι ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης εισηγήθηκε θετικά στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ώστε οι παραπάνω δήμοι να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου οι δήμοι να χρησιμοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό εξοπλισμό και οικονομικούς πόρους για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και την ανακούφιση των πληγέντων.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ