Τα τελευταία χρόνια πολλοί υποστηρικτές της αντιπολίτευσης εγκατέλειψαν την Τουρκία. Παρατηρητές αναμένουν ότι τώρα μετά την επανεκλογή Ερντογάν ένας ακόμα μεγαλύτερος αριθμός Τούρκων θα γυρίσει την πλάτη στην χώρα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αισθάνονται ξένοι στην ίδια τους την πατρίδα και σχεδιάζουν να μετοικήσουν στο εξωτερικό. Όπως για παράδειγμα ο Μπερκάι και η Ντέρια, οι οποίοι ζουν με τον μικρό τους γιό σε μια καλή συνοικία της Κωνσταντινούπολης. Ο 49χρονος Μπερκάι είναι φωτογράφος και κινηματογραφιστής, η 41χρονη Ντέρια μάνατζερ σε τράπεζα. Και οι δύο έχουν υψηλά εισοδήματα.
Στέλνουν τον γιό τους σε ακριβό σχολείο. Η Ντέρια εξηγεί γιατί το ιδιωτικό σχολείο ήταν για εκείνους μονόδρομος: «Πριν αναλάβει τα ηνία της χώρας ο Ερντογάν υπήρχαν πολλοί καλοί δάσκαλοι και εξαιρετικά σχολεία. Τα παιδιά μάθαιναν φυσική, βιολογία και ιστορία. Στην εικοσαετία Ερντογάν, τα σχολεία μετατράπηκαν σε θρησκευτικά σχολεία. Εμείς όμως θέλουμε το παιδί μας να μαθαίνει για την κλιματική αλλαγή και όχι να απαγγέλλει το κοράνιο».
Δεν υπάρχει Σχέδιο Β
Η Ντέρια λέει ότι πήραν εδώ και καιρό την απόφαση να φύγουν από την Τουρκία. Ακόμα και μια νίκη του αντιπάλου του Ταγίπ Ερντογάν, του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δεν θα άλλαζε τα σχέδιά τους, μιας και, όπως προσθέτει, δεν θα ήταν σε θέση να επαναφέρει στη χώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα τις ελευθερίες και αξίες που ίσχυαν παλαιότερα.
Παρ’ όλα αυτά το βράδυ του β΄ γύρου των εκλογών Η Ντέρια και ο Μπερκάι παρακολούθησαν με αγωνία την καταμέτρηση των ψήφων, ελπίζοντας σε ένα θαύμα. Απογοητευτήκαμε όταν είδαμε για μια ακόμα φορά την αντιπολίτευση να αποτυγχάνει, λέει ο Μπερκάι και προσθέτει ότι θέλει να μεταναστεύσει στη Γερμανία: «Ελπίζω οι Γερμανοί να μας δεχθούν. Το πρόβλημα είναι ότι μετεκλογικά πολλοί Τούρκοι θα θελήσουν να φύγουν για τη Γερμανία. Φοβάμαι ότι αυτό περιορίζει τις πιθανότητες επιτυχίας μας. Και δεν ξέρω πώς μπορώ να πείσω τους Γερμανούς να μας δεχθούν στη χώρα τους».
Ο Μπερκάι χαμογελά αμήχανα. Στο πρόσωπό του η ανησυχία είναι εμφανής. Λέει ότι έχει στείλει πλήθος αιτήσεις για δουλειά και πως τώρα απλά ελπίζει. Σχέδιο Β πάντως, σε περίπτωση που τα σχέδια για μετεγκατάσταση στη Γερμανία αποτύχουν, δεν υπάρχει.
Πηγή: Deutsche Welle