Για τη διαχείριση του Λιμενικού Σώματος στο τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, για τις «λεπτές ισορροπίες» που κλήθηκε να τηρήσει, αλλά και για το τι ισχύει στις επιχειρήσεις διάσωσης σε διεθνή ύδατα μίλησε στο κανάλι της Ναυτεμπορικής ο αντιναύαρχος ε.α. Π. Παστουσέας.
«Μία παρέμβαση του Λιμενικού θα απαιτούσε μία μίνιμουμ πειθαρχία ή συναίνεση των επιβαινόντων»
«Ήταν ένα σκάφος που ταξιδεύει στα όρια της ευστάθειας με 700 ανθρώπους. Οποιαδήποτε παρέμβαση είναι επικίνδυνη» τόνισε μιλώντας στην εκπομπή Politics και στον Φίλιππο Φιλιππακόπουλο. Όπως είπε ο κ. Παστουσέας, «μία παρέμβαση του Λιμενικού θα απαιτούσε ένα μίνιμουμ συντονισμό, μία μίνιμουμ πειθαρχία ή συναίνεση των επιβαινόντων. Οποιαδήποτε ενέργεια γίνονταν ενδεχομένως σήμερα να λέγαμε ότι το Λιμενικό προκάλεσε την τραγωδία».
Οι λεπτές ισορροπίες
Ο ίδιος παρατήρησε πως είναι «θλιβερό μια τραγωδία να χρησιμοποιείται για μικροκομματικές σκοπιμότητες» και υπογράμμισε πως σε περιστατικά σαν το προχθεσινό «είναι λεπτές οι ισορροπίες».
«Είναι δύσκολο να έχεις 700 άτομα πάνω σε ένα πλοίο να έχεις το βάρος αρκετά ψηλά (…) Φανταστείτε τι μπορούσε να γίνει» δήλωσε.
Η επιχείρηση «Ειρήνη» και ο ρόλος της
Για το τι ισχύει με τις διασώσεις στα διεθνή ύδατα ο κ. Παστουσέας διευκρίνισε πως η έρευνα διάσωσης όπου είναι το FIR Αθηνών ανήκει στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα παρότι είναι διεθνή ύδατα είναι αρμόδια για την έρευνα. Στην περιοχή υπάρχει μία δύναμη της Ε.Ε., η επιχείρηση ‘Ειρήνη’ με επικεφαλής Ιταλό, ο οποίος έχει αρμοδιότητα να διαφυλάξει το εμπάργκο στη Λιβύη και να διασφαλίσει τις μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη. Αυτά δεν βλέπουμε να έγιναν από τον διοικητή τον Ιταλό ούτε από τη δύναμη της Ε.Ε.» είπε.
Ερωτηθείς για το τι θα μπορούσε να γίνει παρατήρησε πως: «Θα πρέπει πρώτα να πείσεις αυτούς τους ανθρώπους να συναινέσουν ώστε να γίνει με κάποια στοιχειώδη τάξη η αποβίβασή τους. Θα έπρεπε πρώτα να γίνει κάποια ενέργεια να πειστούν για να τους καθησυχάσει κάποιος και στη συνέχεια να γίνει η μεταβίβαση ή η αποβίβαση». Επισήμανε πάντως πως αυτά «δεν είναι εύκολα πράγματα, ούτε είναι θέμα πρωτοκόλλου».
Πολλοί οι αστάθμητοι παράγοντες και μεγάλα τα διλήμματα
Σε ερώτηση για το αν το Λιμενικό ενήργησε όπως έπρεπε και έκανε το καλύτερο δυνατό ο κ. Παστουσέας απάντησε: «Κατά την άποψή μου λειτούργησε όπως έπρεπε. Βέβαια το αποτέλεσμα είναι τραγικό. Πολλά θα μπορούσαν να γίνουν επιπλέον, αλλά είναι τόσοι οι αστάθμητοι παράγοντες και τόσο μεγάλα τα ερωτηματικά και τα διλήμματα όπως ‘θα παρέμβω τώρα ή αργότερα’ και ‘αν η παρέμβαση οδηγήσει σε λάθος αποτέλεσμα’». Υπενθύμισε ακόμη πως στο παρελθόν στη διάρκεια ρυμούλκυσης από το Λιμενικό υπήρξαν τραγικά αποτελέσματα.
«Δεν είναι μία διάσωση 5-10 ανθρώπων. 700 ανθρώπους να τους φορτώσεις σε λεωφορεία απαιτεί μία στοιχειώδη τάξη, δεν γίνεται έτσι. Πώς θα γίνει λοιπόν μέσα στη θάλασσα; Απαιτεί κάποιες λεπτές ισορροπίες» σημείωσε.