Skip to main content

Γκουτέρες για ναυάγιο στην Πύλο: Ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα

REUTERS/Thomas Mukoya

Κάλεσε την Ευρώπη να συσπειρωθεί ώστε να χαράξει μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική.

«Τρομερά σοκαρισμένος» για το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Κάνοντας λόγο για «φρικτά γεγονότα», ο Γκουτέρες υπογράμμισε ότι «είναι καιρός να αναγνωρίσουν οι άνθρωποι ότι η μετανάστευση είναι αναπόφευκτη». «Ο κόσμος χρειάζεται μετανάστευση. Αλλά η μετανάστευση πρέπει να γίνει με τακτικό τρόπο. Και αν οι χώρες δεν συμμετάσχουν στη δημιουργία των συνθηκών για μια ομαλή και τακτική μετανάστευση, οι μετανάστες θα βρεθούν στα χέρια λαθρέμπορων και διακινητών και οι συνέπειες θα είναι τόσο τραγικές όσο είδαμε», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, σε ερώτηση που δέχθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Star, επιχείρησε να αναδείξει την ευρωπαϊκή διάσταση του ναυαγίου στην Πύλο, καλώντας την Ευρώπη να ενωθεί ώστε να χαράξει μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική που θα αποτρέψει να επαναληφθεί ένα τέτοιο τραγικό δυστύχημα στο μέλλον.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Αυτό δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα. Είναι ευρωπαϊκό. Νομίζω ότι είναι ώρα η Ευρώπη να μπορέσει, με αλληλεγγύη, να καθορίσει μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική έτσι ώστε να μην επαναληφθεί ένα τέτοιο ατύχημα».