Skip to main content

Ναυάγιο στην Πύλο: «Οι άνθρωποι αυτοί συσκευάστηκαν, ήταν ο ένας πάνω στον άλλον»

Intime News

«Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των ατόμων δεν μπορεί να είναι ακριβείς, γιατί ακόμα και οι καταθέσεις των ατόμων που ήταν σε αυτό παρουσιάζουν ανακολουθίες», αναφέρει ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών.

Άγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων στο αλιευτικό που ανετράπη στα ανοιχτά της Πύλου, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 78 ανθρώπων. Δεκάδες θεωρούνται οι αγνοούμενοι, ενώ ο αριθμός των διασωθέντων (104) δεν έχει αλλάξει από χθες. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες διασωθέντων, στο πλοίο φέρεται να επέβαιναν γύρω στους 750 ανθρώπους, ανάμεσά τους από 50 ως 100 παιδιά.

Ωστόσο, όπως σημειώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, αστυνόμος Βασίλης Μακρής, γίνεται ακόμη προσπάθεια να διαπιστωθεί πόσοι ακόμα ήταν πάνω στο πλοίο.

«Λαμβάνουμε καταθέσεις από τα 104 άτομα που έχουν επιζήσει από το ναυάγιο και προσπαθούμε να διαπιστώσουμε πόσοι ακόμα ήταν πάνω στο πλοίο, ενώ ερευνούμε για το αν υπάρχουν στοιχεία για να φτιάξουμε μια λίστα αγνοουμένων», είπε χαρακτηριστικά.

«Σε περίπτωση που κάποιος είναι συγγενής πρώτου βαθμού, παίρνουμε και δείγμα βιολογικού υλικού από επιζώντες για να συγκριθεί με το δείγμα που θα ληφθεί από τις σορούς», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι έως τώρα δεν υπάρχει κάποια εκτίμηση για τον ακριβή αριθμό των ατόμων που βρίσκονταν στο πλοίο.

«Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των ατόμων δεν μπορεί να είναι ακριβείς, γιατί ακόμα και οι καταθέσεις των ατόμων που ήταν σε αυτό παρουσιάζουν ανακολουθίες. Οι άνθρωποι αυτοί “συσκευάστηκαν”, ήταν ο ένας πάνω στον άλλον, και ταξίδευαν για ημέρες. Κανείς δεν γνωρίζει και πόσες ακριβώς ημέρες ταξίδευαν», δήλωσε, επισημαίνοντας πως όσοι επέβαιναν στο πλοίο, που αναχώρησε από τη Λιβύη, δεν ήθελαν να έλθουν στην Ελλάδα, αλλά να φτάσουν στην Ιταλία. Το πλοίο έστειλε σήμα SOS στις ιταλικές Αρχές, που με την σειρά τους ενημέρωσαν τις ελληνικές.

“Νιώθουμε στενοχώρια και συμπόνοια για αυτούς τους ανθρώπους που, κάτω από άθλιες συνθήκες, ταξίδευαν για ένα καλύτερο μέλλον. Σημειώστε, ότι από την πρώτη στιγμή όλοι έσπευσαν εδώ, για να βοηθήσουν με όλες τις δυνάμεις τους”, τονίζει ακόμα στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών.

Σημειώνεται ότι στην Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών συμμετέχουν αστυνομικοί και ιατροδικαστές. Η ομάδα συγκροτήθηκε αμέσως μετά το ναυάγιο της Πύλου, έπειτα από σχετικό αίτημα του Λιμενικού στην ΕΛΑΣ.

Διαβάστε ακόμα:

Πύλος: «Αρνούνταν πεισματικά να τους βοηθήσουμε» – Γιατί δεν επενέβη νωρίτερα το Λιμενικό