Παγκόσμιο σοκ αλλά και απροθυμία ανάληψης ευθυνών εντός και εκτός Ελλάδας προκάλεσε ο πνιγμός τουλάχιστον 79 προσφύγων και μεταναστών στα ανοιχτά της Πύλου από την ανατροπή αλιευτικού σκάφους το οποίο μετέφερες εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά.
Τα νερά της Μεσογείου μετατράπηκαν για μια ακόμη φορά χθες τα ξημερώματα σε παγίδα θανάτου για τους μετακινούμενους πληθυσμούς όταν αλιευτικό σκάφος που είχε αναχωρήσει από το Τομπρούκ στα σύνορα Αιγύπτου – Λιβύης με άγνωστο αριθμό προσφύγων και μεταναστών ναυάγησε στα 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, παρά τις καλές καιρικές συνθήκες. Ευτυχώς στην περιοχή έπλεε μια θαλαμηγός, σημαίας νήσων Κέιμαν, η οποία διέσωσε 100 άτομα ενώ ακολούθησε και επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος που ανέβασε τους διασωθέντες στους 104. Όμως, μέχρι χθες το βράδυ είχαν ανασυρθεί 79 νεκροί και υπήρχαν έντονες ανησυχίες για πραγματική εκατόμβη καθώς κατά ορισμένες πληροφορίες στο αλιευτικό ενδέχεται να επέβαιναν 400 έως 700 ψυχές. Σημειώνεται ότι κατά πληροφορίες σκάφος του Λιμενικού Σώματος παρακολουθούσε από την Τρίτη την πορεία του αλιευτικού με τους στοιβαγμένους πρόσφυγες και μετανάστες στο κατάστρωμά του. Όμως το αλιευτικό φέρεται να αρνήθηκε να δεχθεί παροχή συνδρομής και το Λιμενικό Σώμα έκρινε ότι δεν όφειλε να σημάνει συναγερμό.
Η ασύλληπτη τραγωδία προκάλεσε συναγερμό και στο πολιτικό σύστημα. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς ζήτησε χθες έκτακτη ενημέρωση και διαβεβαίωσε πως «εποπτεύει το συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων στις επιχειρήσεις διάσωσης, υποδοχής και περίθαλψης των ναυαγών καθώς και περισυλλογής και ταυτοποίησης των θυμάτων». Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέβαλε την προγραμματισμένη συγκέντρωσή του χθες στην Πάτρα και εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια τόσων αθώων ζωών. Επέρριψε δε την ευθύνη για την τραγωδία «στα άθλια δίκτυα των εγκληματιών που διακινούν απελπισμένους ανθρώπους». Αντίστοιχα με απόφαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, ανεστάλησαν όλες οι χθεσινές προεκλογικές εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο ίδιος τόνισε την ανάγκη «να προτάξουμε την ανθρωπιά και να σταθούμε δίπλα τους επιζήσαντες του ναυαγίου». Τις προεκλογικές δραστηριότητές του ανέστειλε χθες και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος κατήγγειλε ότι «έμποροι ψυχών οδήγησαν εκατοντάδες ανθρώπους σε μια τραγωδία στη Μεσόγειο».
Σε εντελώς διαφορετικό πνεύμα το ΚΚΕ κάλεσε τον ελληνικό λαό «να ορθώσει το ανάστημά του ενάντια στην “κανονικότητα” των καθημερινών ειδήσεων για νεκρούς και αγνοούμενους στον Έβρο και το Αιγαίο» ενώ ο ΓΓ του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας μετέβη εκτάκτως στην Καλαμάτα. Από την πλευρά της η Ελληνική Λύση υποστήριξε ότι η τραγωδία καταδεικνύει τις ευθύνες των κυβερνήσεων με την ανοχή που επιδεικνύουν στους απάνθρωπους δουλέμπορους και στους συνεργούς τους.
Σε διαφορετικό μήκος κύματος η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες επισήμανε σε ανακοίνωσή της ότι οι άνθρωποι που αναγκάζονται να διαφύγουν από τις πατρίδες τους «χρειάζονται περισσότερες ασφαλείς οδούς, αλλιώς δεν τους απομένουν παρά θανατηφόρα αδιέξοδα». Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας εντός των πρώτων μηνών του 2023 ο αριθμός των νεκρών και αγνοουμένων προσφύγων και μεταναστών έχει φτάσει ήδη τους 1.037 σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Πέρυσι οι νεκροί και οι αγνοούμενοι πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν τους 2.439. Πιο συγκεκριμένα δε στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν χαθεί μέχρι στιγμής 40 άνθρωποι (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το χθεσινό ναυάγιο) ενώ πέρυσι πέθαναν ή αγνοούνταν 343.
Την Καλαμάτα επισκέφθηκε μετά το ναυάγιο και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία μετέβη στο σημείο όπου μεταφέρονταν οι διασωθέντες πρόσφυγες και μετανάστες. Η κυρία Σακελλαροπούλου είχε φραστικό επεισόδιο με συγκεντρωμένους πολίτες οι οποίοι της ζήτησαν να δείξει αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες και της υπενθύμισαν ότι είχε φωτογραφηθεί στον φράχτη αποτροπής του Έβρου που σύμφωνα με τους ειδικούς αλλά και τις αρμόδιες οργανώσεις οδηγεί τους αιτούντες άσυλο στις θανατηφόρες θαλάσσιες οδούς. Από την πλευρά της η κυρία Σακελλαροπούλου επέρριψε την πλήρη ευθύνη για τους θανάτους προσφύγων και μεταναστών στους «διακινητές». Τους διακινητές στηλίτευσε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στις πολιτικές της ΕΕ. Ανακοίνωσε επίσης ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου».
Διαβάστε ακόμα: