Με την συνδρομή της κοινοπραξίας των Osmos Hellas – Vodafone θα τεθεί σε τροχιά υλοποίησης το έργο των «Έξυπνων Γεφυρών», που αφορά στην αξιολόγηση της δομικής απόκρισης επιλεγμένων σιδηροδρομικών και οδικών γεφυρών σε πραγματικό χρόνο μέσω σύγχρονων συστημάτων.
Οι προαναφερόμενες δύο εταιρείες, η τηλεπικοινωνιακή Vodafone και η Osmos Hellas, θυγατρική του γαλλικού Ομίλου Eren, εξειδικευμένη στις υπηρεσίες δομικής παρακολούθησης έργων, ως κοινοπραξία είναι ο μοναδικός οικονομικός φορέας που προσήλθε στο διαγωνισμό για το πρώτο έργο των «έξυπνων γεφυρών» που εκτελεί το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) για λογαριασμό του υπουργείου Υποδομών ως εκ τούτου, εφόσον η πρότασή της είναι εντός των πλαισίων του διαγωνισμού, θα είναι ο ανάδοχος.
Το εν λόγω έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και ο συνολικός προϋπολογισμός του, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης, ανέρχεται σε 157,924 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).
Αντικείμενο του είναι η δημιουργία ενός δικτύου «έξυπνων» γεφυρών (Smart Bridges Network – SBN) βασισμένο στην τεχνολογία του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things).
Οι υποδομές γεφυρών θα εξοπλιστούν με ειδικά συστήματα μέτρησης της δομικής απόκρισης, αισθητήρες τεχνολογίας οπτικών ινών που θα μετρούν και θα καταγράφουν τις απαραίτητες πληροφορίες, σε πραγματικό χρόνο με σύγχρονες και αποδεκτές τεχνολογικές μεθόδους.
Οι διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου θα υλοποιηθούν με χρήση σύγχρονων συστημάτων ενόργανης δομικής παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο (Real Time Structural Health Monitoring, RTSHM).
Στο αντικείμενο της σύμβασης που θα υπογραφεί περιλαμβάνεται (α) ο πρωτοβάθμιος έλεγχος των γεφυρών και ο σχεδιασμός της ενόργανης παρακολούθησης καθώς και του συστήματος IoT, (β) ο δευτεροβάθμιος έλεγχος των γεφυρών μέσω κατάλληλης μοντελοποίησης των τεχνικών σε επίπεδο προμελέτης, (γ) η δημιουργία Ψηφιακού Αποθετηρίου και Πλατφόρμας «Έξυπνων Γεφυρών», (δ) η προμήθεια μετά της εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία των Συστημάτων Ενόργανης Παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο (RTSHM), (ε) η διεξαγωγή Μη Καταστροφικών Δοκιμαστικών Φορτίσεων στις γέφυρες και η επικαιροποίηση των μελετών, (στ) η πιλοτική λειτουργία των συστημάτων, και (ζ) η ενόργανη δομική παρακολούθηση των τεχνικών, παραγωγική και εγγυημένη λειτουργία των συστημάτων.
Σημειώνεται ότι το ΤΕΕ έχει προκηρύξει και δεύτερο έργο με παρόμοιο αντικείμενο. Πρόκειται για τον διαγωνισμό για τη Σύναψη Συμφωνίας -Πλαίσιο για τις «Έξυπνες Γέφυρες Περιφερειών» συνολικής αξίας 180,3 εκατ. συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και δικαιωμάτων προαίρεσης.