Οι ταύροι στη Wall Street μοιάζουν τον τελευταίο καιρό να κάνουν πάρτι. Έχουν οδηγήσει τον S&P 500 σε άνοδο 12% από τις αρχές του έτους και σε απόσταση αναπνοής από την είσοδό του σε φάση «bull market», η οποία σηματοδοτείται από κέρδη 20% σε σχέση με τα πρόσφατα χαμηλά.
Ο δείκτης έκλεισε στις 4.282,37 μονάδες την Παρασκευή και θα πρέπει να κλείσει πάνω από τις 4.292,43 μονάδες για να λήξει και επισήμως η φάση του bear market – η οποία και ήταν η μακροβιότερη από το 1948. Τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq 100 – με το εντυπωσιακό +33% από τις αρχές του έτους- κινούνται σε υψηλά ενός έτους. Αλλά τα hedge funds και άλλες κερδοσκοπικές δυνάμεις στην αγορά, όπως και αρκετοί αναλυτές, πιστεύουν ότι δεν θα μείνουν σε τροχιά ανόδου για πολύ ακόμη. Βλέπουν το πάρτι των «ταύρων» να λήγει απότομα με ένα sell off.
Στα ύψη τα σορταρίσματα
Όσο ανεβαίνουν οι δείκτες φέτος, τόσο αυξάνονται και οι θέσεις short στην αγορά. Τα στοιχήματα κατά του S&P 500 (που είναι ο πλέον αντιπροσωπευτικός δείκτης της αμερικανικής αγοράς) έχουν ανέβει στα 487 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της S3 Partners, που επικαλείται η Wall Street Journal.
Τι είναι όμως το σορτάρισμα; Ουσιαστικά οι επενδυτές δανείζονται μετοχές τις οποίες και πωλούν, με στόχο να τις επαναγοράσουν σε χαμηλότερες τιμές και να κρατήσουν στην τσέπη τους τη διαφορά. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν κατά κύριο λόγο τα hedge funds, αλλά όχι μόνο. Στις έντονες αναταράξεις του 2022 οι short sellers έβγαλαν πολύ χρήμα, αλλά φέτος η τύχη δεν ήταν – προς το παρόν – με το μέρος τους.
Aυτή τη στιγμή τα σορταρίσματα κατά των τεχνολογικών μετοχών, που οδηγούν το ράλι, έχουν φουσκώσει επικίνδυνα. Τον τελευταίο μήνα οι short θέσεις κατά της Tesla έχουν αυξηθεί κατά 3,57 δισ. δολάρια, κατά της Nvidia κατά 2,5 δισ. δολάρια και κατά της Meta (Facebook) κατά 7,26 δισ. δολάρια σύμφωνα με στοιχεία της S3 Partners.
10 Vs 490
Πώς εξηγείται αυτό; Μία πιο προσεχτική ματιά στα δεδομένα της αγοράς δίνει την απάντηση. Ενώ ο S&P 500 έχει ενισχυθεί 12% φέτος, θα ήταν σε αρνητικό έδαφος χωρίς τη συμβολή των 7 μεγάλων τεχνολογικών μετοχών του. Η εικόνα της πορείας των μετοχών του δείκτη τον Μάιο είναι ενδεικτική.
Οι μετοχές των 10 μεγαλύτερων – βάσει κεφαλαιοποίησης – εταιρειών του δείκτη αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 8,9%, ενώ των υπόλοιπων 490 υποχώρησαν κατά 4,3%.
Συνολικά ο δείκτης, χάρη στα 10 ισχυρότερα χαρτιά του, έμεινε εν πολλοίς σταθερός (+0,2%), κόντρα στις ανησυχίες για ύφεση και τις επίμονες γεωπολιτικές εντάσεις. Πολλοί προειδοποιούν ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι βιώσιμη.
Το τσουνάμι των κρατικών ομολόγων
Ακόμη ένας αρνητικός παράγοντας για τα χρηματιστήρια συνδέεται με την πρόσφατη συμφωνία για το «ταβάνι» του χρέους στις ΗΠΑ. Αυτός καθεαυτός ο συμβιβασμός αποτρέπει βεβαίως τον κίνδυνο τεχνικής χρεοκοπίας, που θα προκαλούσε σοβαρούς τριγμούς στις αγορές διεθνώς. Από την άλλη όμως θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, στον απόηχο της συμφωνίας, θα πλημμυρίσει την αγορά με εκδόσεις νέων κρατικών ομολόγων, θέλοντας να εκμεταλλευθεί την ευνοϊκή συγκυρία για να γεμίσει τα ταμεία του.
Οι αρνητικές επιπτώσεις από αυτό το τσουνάμι προσφοράς ομολόγων θα μπορούσαν να υπερκαλύψουν τις θετικές της συμφωνίας. Η JPMorgan υπολογίζει ότι οι νέες εκδόσεις αμερικανικών κρατικών ομολόγων θα αφαιρέσουν 5% από την επίδοση μετοχών και ομολόγων φέτος, σύμφωνα με το Bloomberg. Παρόμοια και η πρόβλεψη της Citigroup: Πτώση 5,4% στον S&P 500 μέσα στους επόμενους δύο μήνες και άνοδος 37 μονάδων βάσης στα spreads των ομολόγων υψηλής απόδοσης.
Tα junk bonds
Μία γεύση από το πώς αλλάζει το κλίμα στην αγορά καθώς επανέρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια ύφεσης, παίρνουμε και από την πορεία των junk ομολόγων, που κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους παρουσίαζαν υπεραπόδοση έναντι των άλλων τίτλων. Ο Μάιος ήταν ένας άκρως επώδυνος μήνας για τα ομόλογα που βαθμολογούνται με CCC. Κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 8 μηνών, με τα κινεζικά να κάνουν βουτιά 23%.