Skip to main content

ΙΟΒΕ: Στις 108,1 μονάδες ο δείκτης οικονομικού κλίματος- Μικρή υποχώρηση τον Απρίλιο

INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ήπια υποχώρηση των προσδοκιών στους κυριότερους τομείς- Εξαίρεση οι Κατασκευές.

Μικρή υποχώρηση μετά την ισχυρή άνοδο του προηγούμενου μήνα, εμφανίζει ο δείκτης οικονομικού κλίματος, καθώς διαμορφώθηκε στις 108,1 μονάδες από 108,7 μονάδες τον Απρίλιο, σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ.

Η εξέλιξη αυτή, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση είναι αποτέλεσμα της ήπιας υποχώρησης των προσδοκιών στους κυριότερους τομείς, με εξαίρεση τις Κατασκευές όπου σημειώνεται έντονη βελτίωση.

Ο δείκτης διατηρείται όμως υψηλά από την πολύ σημαντική ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης που φθάνει στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 21 μηνών και υπεραντισταθμίζει την επιδείνωση στις επιχειρηματικές προσδοκίες.

Γενικότερα, ο δείκτης κλίματος εξακολουθεί να κινείται από την αρχή του έτους σε υψηλά επίπεδα. Αντίθετα οι σχετικοί δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη υποχωρούν σημαντικά τον Μάιο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σχεδόν το σύνολο της έρευνας στα νοικοκυριά και ένα μεγάλο μέρος της έρευνας στις επιχειρήσεις είχε ολοκληρωθεί πριν τις εκλογές.

Επομένως, η έρευνα αντανακλά περισσότερο το κλίμα στην προεκλογική περίοδο που προηγήθηκε. Σε κάθε περίπτωση, η βελτίωση προσδοκιών στα νοικοκυριά είναι καθοριστική για την πορεία του δείκτη τον μήνα αυτόν.

Στο επόμενο διάστημα, το κλίμα αναμένεται να εξαρτηθεί από τη νέα προεκλογική περίοδο και ιδίως από το πώς το αποτέλεσμα των δεύτερων εκλογών θα διαμορφώσει την οικονομική πολιτική και το νέο πλαίσιο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αναλυτικότερα:

➢ στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε αισθητά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα κλιμακώθηκαν και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκαν ήπια.

➢ στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή υποχώρησαν αισθητά, ενώ αντίθετα οι έντονα θετικές προβλέψεις για την απασχόληση εξασθενούν οριακά.

➢ στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα, με το ύψος των αποθεμάτων να αποκλιμακώνεται ήπια, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων υποχωρούν σημαντικά.

➢ στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν σημαντικά, εκείνες για τη ζήτηση βελτιώθηκαν ηπιότερα, ενώ αντίθετα οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης εξασθένισαν αισθητά.

➢ στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας υποχώρησαν αισθητά, όπως και οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Παράλληλα βελτιώθηκαν αισθητά οι προβλέψεις για μείζονες αγορές και ενισχύθηκε ήπια η πρόθεση για αποταμίευση.

Βιομηχανία: Μικρή επιδείνωση προσδοκιών λόγω διόγκωσης των αποθεμάτων και μείωσης της ζήτησης

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία εξασθένησε ελαφρά τον Μάιο, στις 105,1 μονάδες, από 108,9 μονάδες τον Απρίλιο. Από τις μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση ενισχύθηκε αισθητά, το θετικό ισοζύγιο προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκε ήπια, ενώ το ύψος των αποθεμάτων κλιμακώθηκε αισθητά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αβεβαιότητα για το οικονομικό περιβάλλον παραμένει, καθώς στην ερώτηση που αφορά στην ευκολία πρόβλεψης της μελλοντικής ανάπτυξης της επιχείρησης, τον Μάιο το 50% των επιχειρήσεων θεώρησαν ότι αυτή μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, έναντι 53% τον Απρίλιο.

Σε επίπεδο βασικών τομέων, ο δείκτης προσδοκιών στα Καταναλωτικά αγαθά ενισχύθηκε αισθητά στις 108,5 μονάδες (από 105,8 μον.). Σημειώθηκε αισθητή βελτίωση στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς 3-4 μήνες, ενώ αντίθετα οι ήπια θετικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση διατηρήθηκαν αμετάβλητες και τα αποθέματα κλιμακώθηκαν ήπια. Στα Κεφαλαιουχικά αγαθά ο δείκτης εξασθένισε ελαφρά στις 126,3 (από 127,7) μονάδες. Η εξασθένιση προήλθε κυρίως από την σημαντική υποχώρηση στις παραγγελίες και τη ζήτηση με τα αποθέματα να κλιμακώνονται αισθητά. Σημαντική επιδείνωση παρουσίασε ο δείκτης στα Ενδιάμεσα αγαθά, στις 99,0 (από 109,9) μονάδες, με τις αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση να ενισχύονται αισθητά, την παραγωγή τους προσεχείς μήνες να υποχωρεί ήπια και τα αποθέματα να κλιμακώνονται αισθητά.

Κατασκευές: Βελτίωση των προσδοκιών κυρίως σε Ιδιωτικά έργα

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές ενισχύθηκε αισθητά τον Μάιο, στις 156,6 μονάδες (από 148,5 μον. τον Απρίλιο), παραμένοντας σε επίπεδο κατά πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (103,7 μονάδες). Αυτή η μεταβολή ήταν αποτέλεσμα της σημαντικής ενίσχυσης των προσδοκιών στις Ιδιωτικές Κατασκευές, με τα Δημόσια έργα να κινούνται ελαφρά πτωτικά. Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων υποχωρούν αισθητά, ενώ παράλληλα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση εξασθενούν οριακά.

Λιανικό εμπόριο: Μικρή υποχώρηση στις προσδοκίες, ηπιότερη αισιοδοξία για τις πωλήσεις

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο εξασθένισε ήπια τον Μάιο στις 116,3 μονάδες, από 119,2 μονάδες τον Απρίλιο. Η υποχώρηση αυτή είναι αποτέλεσμα της μικρής εξασθένισης προσδοκιών στον κλάδο Τροφίμων-Ποτών-Καπνού και της εντονότερης στα Πολυκαταστήματα, με τους υπόλοιπους κλάδους να κινούνται ανοδικά

Υπηρεσίες: Μικρή εξασθένιση των προσδοκιών, απαισιόδοξες προβλέψεις για τη ζήτηση

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες υποχώρησε ελαφρά, στις 112,1 μονάδες, από 116,2 τον Απρίλιο. Από τις επιμέρους μεταβλητές του δείκτη, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων κλιμακώνονται, ενώ παράλληλα βελτιώνονται και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, με τις προβλέψεις όμως για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης να εξασθενούν σημαντικά.

Καταναλωτές: Βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, σε άνοδο όλοι οι επιμέρους δείκτες

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε σημαντικά τον Μάιο και διαμορφώθηκε στις – 34,5 μονάδες, έναντι -44,6 μονάδες τον Απρίλιο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 μηνών και σε επίπεδο κατά πολύ υψηλότερο εκείνου πριν ένα χρόνο (-51,3 μονάδες)1 . Η προεκλογική περίοδος δημιούργησε ένα κλίμα αισιοδοξίας το οποίο υπερίσχυσε των συνεχών ανατιμήσεων των προϊόντων και του υψηλού κόστους ζωής, καθώς ειδικά οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Βεβαίως κατά μέσο όρο φέτος ο δείκτης κινείται υψηλότερα του περυσινού μέσου όροι υποδηλώνοντας βελτίωση εντός του 2023. Ωστόσο και πάλι οι Έλληνες καταναλωτές βρίσκονται στη δεύτερη χαμηλότερη θέση μετά την Ουγγαρία με επίπεδο δείκτη –38,7. Όπως συμβαίνει από τις αρχές του έτους καμιά χώρα δεν βρίσκεται στο θετικό πεδίο τιμών. Οι μέσοι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -18,3 μονάδες στην ΕΕ και στις -17,4 μονάδες στην Ευρωζώνη.