Ψυχρή και αποστασιοποιημένη χαρακτήρισε την 34χρονη από την Πάτρα, η οποία κατηγορείται για τον θάνατο της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζίνας, η παιδίατρος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, Γεωργία Μάρκου.
Η μάρτυρας αναφέρθηκε στις υποψίες που άρχισαν να έχουν γιατροί και νοσηλευτές για την 34χρονη κατηγορούμενη, οι οποίοι διερωτούνταν εάν η ίδια είχε προκαλέσει κακό στο παιδί της.
«Συνδυάζοντας όλα αυτά, το ιστορικό, τη συμπεριφορά των γονιών που ήταν κάπως ψυχροί και αποστασιοποιημένοι, κυρίως της μάνας γιατί δεν ταίριαζε με το μέγεθος του δράματος, σκεφτήκαμε μήπως συμβαίνει κάτι άλλο, μήπως η μητέρα θα μπορούσε να έχει προκαλέσει κάτι κακό, γιατί ήταν πάντα παρούσα στα περιστατικά. Φοβόμασταν μήπως ήμασταν άδικοι απέναντί της, αλλά έπρεπε να το δούμε. Δύο παιδιά να έχουν πεθάνει από ανακοπή και το τρίτο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πάλι από ανακοπή, χωρίς κάτι παθολογικό; Πόσο τυχαίο μπορούσε να είναι αυτό;», κατέθεσε η κ. Μάρκου η οποία ανέφερε ότι μετά την ανακοπή που έπαθε το παιδί, το οποίο είχε μπει σε πρωτόκολλο υποθερμίας για να προστατευτεί ο εγκέφαλος, υποβλήθηκε σε όλες τις εξετάσεις προκειμένου να διερευνηθεί το περιστατικό που θα μπορούσε να του προκαλέσει ανακοπή, τα αποτελέσματα των οποίων ήταν αρνητικά.
«Ο κ. Ηλιάδης μίλησε με την ιατροδικαστή Τσιόλα, το Χαμόγελο του Παιδιού και κάποιους ψυχιάτρους του νοσοκομείου. Τους μίλησε για το σύνδρομο Μινχάουζεν. Ήρθε η μητέρα στον ψυχίατρο και είπε ότι δεν θα ξαναπάει».
- Συνήγορος 34χρονης: Ποια είναι η διαδικασία μεταμοσχεύσεων οργάνων παιδιών;
- Πρόεδρος: Πού κατατείνουν οι ερωτήσεις; Έχουν σχέση με αυτά που δικάζουμε;
- Συνήγορος 34χρονης: Φυσικά και έχουν.
- Πρόεδρος: Εάν δεν μας εξηγήσετε, δεν μπορώ να επιτρέψω την ερώτηση.
- Συνήγορος 34χρονης: Έχει σχέση με την αξιοπιστία των μαρτύρων. Δεν θέλω να πω άλλα, γιατί δεν έχω ολοκληρώσει την εξέταση του κ. Ηλιάδη. Αν θέλετε, απαγορέψτε μου την ερώτηση, εάν ξέρει πόσες μεταμοσχεύσεις έχουν γίνει.
- Πρόεδρος: Την απαγορεύω.
Ο συνήγορος υπεράσπισης συνέχισε με ερωτήσεις για τη διάρκεια της διαδικασίας αναζωογόνησης όταν ένας ασθενής παρουσιάσει ανακοπή.
- Συνήγορος 34χρονης: Διδάσκεστε ηθική της ιατρικής, για το εάν ο γιατρός πρέπει να ασχολείται με το ευ ζην του ασθενή; Ποιος είναι ο χρόνος αναζωογόνησης ώστε ο ασθενής να έχει μια ποιότητα ζωής μετά;
- Μάρτυρας: Δεν υπάρχει «πρέπει». Σίγουρα δεν μπορείς να τη διακόψεις κάτω από τα είκοσι λεπτά. Εμείς αγωνιζόμαστε για τη ζωή του ανθρώπου. Η εξατομίκευση της αναζωογόνησης έχει να κάνει με άλλους παράγοντες. Δεν υπάρχει «πρέπει να σταματήσεις».
- Συνήγορος 34χρονης: Τι έπρεπε να κάνουν οι γονείς για να μην τους λέτε απαθείς;
- Μάρτυρας: Να κλαίνε, να πέφτουν πάνω στο παιδί. Αυτό είναι το σύνηθες, αυτό που βλέπουμε συνήθως.
- Συνήγορος 34χρονης: Τη συζήτηση με τον κ. Ηλιάδη ότι ο Μάνος Δασκαλάκης του έλεγε ότι «μην τη βλέπετε έτσι, η σύζυγός μου κλαίει όλη μέρα στο σπίτι», την ξέρετε; Έπρεπε να κλαίει ψεύτικα για να σας πείσει; Όλοι οι γιατροί έχετε γίνει ψυχολόγοι στη δίκη…
- Μάρτυρας: Εγώ αναφέρω ότι ήταν μία συμπεριφορά που έκανε εντύπωση σε όλους μας στην Μονάδα. Δεν το πλησίαζαν, δεν χάιδευαν το παιδί.
Ο συνήγορος της 34χρονης προανήγγειλε ότι θα καταθέσει μήνυση σε βάρος της μάρτυρος, την ώρα που εκείνη αναφερόταν στην διαδικασία ανάνηψης.
« Δεν ντρέπεστε λιγάκι; Ντροπή σε όλους σας, παλιάνθρωποι, όλοι..», είπε ο συνήγορος της 34χρονης κατηγορουμένης.