Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 65χρονης για τηλεφωνική απάτη

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Η συλληφθείσα, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος της, οδηγείται στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Βέροιας.

Στην περιοχή των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης συνελήφθη μια 65χρονη υπήκοος Βουλγαρίας, η οποία κατηγορείται για απάτη και απόπειρες απάτης. Οι πληροφορίες της ΕΛΑΣ αναφέρουν ότι χθες το πρωί ένας άγνωστος τηλεφώνησε σε 69χρονη γυναίκα σε χωριό της Ημαθίας και προσποιούμενος τον γιατρό του νοσοκομείου ισχυρίστηκε ότι η ανιψιά της ηλικιωμένης έχει τραυματιστεί σε ατύχημα και χρειάζονται χρήματα για να χειρουργηθεί. Μάλιστα στο τηλέφωνο παρενέβη και γυναίκα συνεργός του, η οποία έκλαιγε προσποιούμενη την ανιψιά της παθούσας, προκειμένου να γίνουν περισσότεροι πειστικοί. Η 69χρονη άφησε σε σημείο – στην πόλη της Βέροιας- που της υπέδειξαν το χρηματικό ποσό των 700 ευρώ και κοσμήματα αξίας 15.000 ευρώ, σύμφωνα με δήλωσή της.

Μετά από αναζητήσεις, οι αστυνομικοί εντόπισαν την 65χρονη υπήκοο Βουλγαρίας η οποία έφυγε με ταξί από τη Βέροια και έφτασε στη δυτική Θεσσαλονίκη. Συνελήφθη καθώς στην κατοχή της βρέθηκαν τα προαναφερόμενα χρήματα και κοσμήματα, τα οποία και αποδόθηκαν στην παθούσα. Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι ενεργώντας με τον ίδιο τρόπο, η ίδια και οι συνεργοί της επιχείρησαν να εξαπατήσουν, την ίδια μέρα, ακόμη δύο γυναίκες στην Βέροια, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να αποσπάσουν χρήματα ή κοσμήματα. Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται προκειμένου να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία των άγνωστων συνεργών της, όπως και για την ενδεχόμενη συμμετοχή τους σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

Η συλληφθείσα, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος της, οδηγείται στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Βέροιας.

Συμβουλές της ΕΛΑΣ

Με στόχο την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών από επιτήδειους, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας συμβουλεύει:

  1. Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σενοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
  2. Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό – συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
  3. Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί – συγγενείς σας.
  4. Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
  5. Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
  6. Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
  7. Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
  8. Ενημερώστε φίλους, συγγενείς και κυρίως τους ηλικιωμένους, προκειμένου να μην πέσουν θύματα εξαπάτησης.