Skip to main content

Ξεκινούν να ψηφίζουν σήμερα οι Τούρκοι πολίτες του εξωτερικού

REUTERS/Murad Sezer

Στη Γερμανία η μεγαλύτερη τουρκική κοινότητα στο εξωτερικό.

Στον ρυθμό των τουρκικών εκλογών κινείται σήμερα η Γερμανία καθώς οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό καλούνται να ψηφίσουν για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

Η ψήφος στο εξωτερικό θα είναι δυνατή μέχρι τις 9 Μαΐου και 26 εκλογικά τμήματα έχουν ανοίξει μόνο στη Γερμανία, όπου ζουν 1,5 εκατομμύριο Τούρκοι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τουρκική κοινότητα στο εξωτερικό.

«Από το 2014 οι Τούρκοι του εξωτερικού με τουρκικό διαβατήριο έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές που διεξάγονται στην πατρίδα τους. Εδώ η Γερμανία έχει ρόλο-κλειδί. Η χώρα αυτή είναι παραδοσιακά ο πλέον σημαντικός προορισμός για την τουρκική μετανάστευση. Ταυτόχρονα, είναι πολιτικό προπύργιο του προέδρου Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματός AKP», σημειώνει σε άρθρο της η Deutsche Welle. « Η πάνω από τον μέσο όρο δημοτικότητα του Ερντογάν στους Τούρκους της Γερμανίας οφείλεται σε διάφορους λόγους και είναι καρπός μιας στρατηγικής της Άγκυρας για τη διασπορά, η οποία αποσκοπεί στον πολιτικό έλεγχο επί των μεταναστών», προσθέτει.

Το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας αναφέρει επίσης ότι στη χώρα υπάρχει ένα πυκνό δίκτυο οργανώσεων που ελέγχεται από την Άγκυρα, στον οποίο τα τζαμιά αποτελούν κεντρικό παράγοντα. Αυτό το δίκτυο φέρνει αποτελέσματα, αναφέρει, προσθέτοντας ότι επίσης σημασία έχουν τα μέσα ενημέρωσης.

«Μελέτη του 2020 αποδεικνύει ότι οι Τούρκοι της Γερμανίας παρακολουθούν κυρίως τα τηλεοπτικά κανάλια της πατρίδας τους. Κατά συνέπεια, τα ελεγχόμενα από τον Ερντογάν ΜΜΕ διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τη σκέψη αυτών των ανθρώπων. Τέλος, υπάρχει ένας σημαντικός ψυχολογικός παράγοντας, ακόμη και στην τρίτη γενιά μεταναστών: Πολλοί Τούρκοι στη Γερμανία αισθάνονται ως «πολίτες δεύτερης κατηγορίας», διαμαρτύρονται για διακρίσεις και ρατσισμό. Για αυτούς τους ανθρώπους ο Ερντογάν, με την αντιδυτική ρητορική του και το όραμα μίας ισχυρής Τουρκίας, είναι ο ήρωας που εμπνέει εθνικές προσδοκίες», σημειώνει.

Στις τουρκικές προδρικές εκλογές του 2018, η Γερμανία βρέθηκε στο κέντρο μιας έντονης διαμάχης, με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κατηγορεί τις γερμανικές αρχές ότι εμποδίζουν τις προσπάθειες της προεκλογικής εκστρατείας του στη χώρα. Τέτοιες εντάσεις δεν αναμένονται αυτή τη φορά.

Έπειτα από 20 χρόνια στην εξουσία, ο Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δυσκολότερη μέχρι σήμερα εκλογική δοκιμασία του. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις προοιωνίζονται μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στον απερχόμενο πρόεδρο και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον ηγέτη μιας συμμαχίας κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ένας δεύτερος γύρος ανάμεσα στους δύο που θα έρθουν πρώτοι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου, εκτός εάν από την ψηφοφορία της 14ης Μαΐου αναδειχθεί κάποιος νικητής με περισσότερο από το 50% των ψήφων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, DW