Skip to main content

Μαίνεται η πολιτική κόντρα για τις συνεντεύξεις επιλογής διευθυντών σχολείων

ΥΠΑΙΘ

Τι απαντά το Υπουργείο Παιδείας στις καταγγελίες ότι έμειναν «εκτός», υποψήφιοι με πολύ περισσότερα τυπικά προσόντα

Εξηγήσεις για τις σοβαρές καταγγελίες ότι γαλάζιοι υποψήφιοι «αρίστευσαν» μαζικά στις προφορικές εξετάσεις για την επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με αποτέλεσμα να πάρουν τις θέσεις υποψηφίων με πολύ περισσότερα τυπικά προσόντα, έδωσε το υπουργείο Παιδείας.

Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις ιστοσελίδων οι οποίες ανέφεραν βάσει στοιχείων ότι η συνέντευξη για την επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων «απογείωσε» δεκάδες υποψήφιους οι οποίοι ανέβηκαν μέχρι και… 67 θέσεις έναντι συναδέλφων τους με πολύ περισσότερα τυπικά προσόντα, το υπουργείο Παιδείας διαβεβαίωσε ότι η εν λόγω διαδικασία είναι η πιο αξιοκρατική που έγινε ποτέ. «Αρκεί κανείς να ανατρέξει στους τελικούς πίνακες μετά τη συνέντευξη, για να διαπιστώσει τις πολύ μικρές αποκλίσεις ως προς το ποσοστό τροποποίησης των αρχικών πινάκων μοριοδότησης» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά το υπουργείο Παιδείας.

Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, «αντίθετα με ό,τι ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ» με νόμο του 2021 «θέσπισε ένα δίκαιο και πολυσυλλεκτικό πλαίσιο προσόντων επιλογής, και, μαζί με την ψηφιοποίηση της διαδικασίας, από την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων, των δικαιολογητικών, των ενστάσεων, ως την καταχώριση και ανάρτηση της μοριοδότησης και της βαθμολόγησης της συνέντευξης, υπηρετείται η διαφάνεια, η αντικειμενικότητα, καθώς και η επιτάχυνση της διαδικασίας».

Σημειώνεται, πάντως, ότι σύμφωνα με τα δημοσιεύματα μόνο στην Α’ Αθήνας 76 υποψήφιοι διευθυντές φαίνεται ότι «κατέπληξαν» τους συνεντευξιαστές τους καθώς βαθμολογήθηκαν με 19 μέχρι 20. Μάλιστα το αποτέλεσμα ήταν πολλοί υποψήφιοι με ζηλευτές επιδόσεις στις συνεντεύξεις να περάσουν βαθμολογικές αποστάσεις που υπερβαίνουν τα μόρια ενός διδακτορικού τίτλου. Ειδικότερα, βάσει των καταγγελιών παρατηρήθηκαν διαφορές 3 έως 11 βαθμών ενώ ένας διδακτορικός τίτλος μοριοδοτείται με 6 βαθμούς.

Επίσης, εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ότι το «ασανσέρ» για πολλούς υποψηφίους επιτεύχθηκε με προφορικές ερωτήσεις για «αυτοπαρουσίαση» και «μελέτες περίπτωσης».

ΣΥΡΙΖΑ: Όλοι στη ΔΑΚΕ πήραν «20» στη συνέντευξη

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, καταλόγισε στην αρμόδια υπουργό Νίκη Κεραμέως ότι «αντί να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις και να απολογηθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα για το όργιο ημετεροκρατίας και αναξιοκρατίας που διοργάνωσε, κρύφτηκε πίσω από μια διεκπεραιωτική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργείου της». Επικαλέστηκε δε τις ενώσεις των εκπαιδευτικών οι οποίες έδωσαν στη δημοσιότητα συνδικαλιστικά ψηφοδέλτια της ΔΑΚΕ, «με τους συγκεκριμένους υποψηφίους να λαμβάνουν άπαντες στη συνέντευξη “20”». «Την ίδια στιγμή, άλλοι εκπαιδευτικοί, μη κομματικά στελέχη της ΝΔ, αλλά με ζηλευτό εκπαιδευτικό έργο και προσόντα, έχουν λάβει από τα ίδια ακριβώς Συμβούλια Επιλογής απροσδόκητα χαμηλό βαθμό στη συνέντευξη, κατρακυλώντας έτσι δεκάδες θέσεις στην κατάταξη» συμπλήρωσε o κ. Φίλης.