Skip to main content

Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα: Πληθώρα δράσεων και εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη

Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότεροι από 160 μαθητές από τις τρεις χώρες, και αντάλλαξαν απόψεις για θέματα που τους απασχολούν και με ορίζοντα τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024.

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα βρέθηκε από την 1 έως 3 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη με σειρά εκδηλώσεων.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 1η Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο Europe Direct Κεντρικής Μακεδονίας, στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής-Perrotis College, ολοήμερη διαβαλκανική συνάντηση των Σχολείων Πρέσβεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, συμμετείχαν σχολεία από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ενώ το παρών έδωσαν ο διευθυντής των Γραφείων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Stephen Clark, ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Βουλγαρία Teodor Stoychev, o επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα  Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, η επικεφαλής του Europe Direct Κεντρικής Μακεδονίας Κατερίνα Ρουμελιώτη, ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, Χάρης Κούντουρος και στελέχη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε Βρυξέλλες, Αθήνα και τις συμμετέχουσες χώρες.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότεροι από 160 μαθητές από τις τρεις χώρες, και αντάλλαξαν απόψεις για θέματα που τους απασχολούν και με ορίζοντα τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες αναλόγως των ενδιαφερόντων τους και πήραν μέρος σε τέσσερα εργαστήρια με τα εξής θέματα:

·         “Ο κόσμος μας σε κλιματική κρίση – τι μπορείτε εσείς να κάνετε για αυτό;” – με τον συνιδρυτή της Enaleia Λευτέρη Αραπάκη

·         “Τόσο ευαίσθητη; … Η δημοκρατία απέναντι στις ψευδείς ειδήσεις και την παραπληροφόρηση” – με τον Διευθυντή των Γραφείων του ΕΚ Stephen Clark και την υπεύθυνη Τύπου του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα Άννα Ευσταθίου

·          “Είναι όλα στο μυαλό … Ψυχική Υγεία και Generation  Z” με την ψυχολόγο Δέσποινα Δριβάκου

·         “Ανθρώπινα δικαιώματα και ισότητα – ένα βήμα εμπρός, ένα βήμα πίσω;” – με τη Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, ιδρύτρια των “Υπέροχων Γυναικών”

Τη Δευτέρα 3 Απριλίου,  πραγματοποιήθηκε εργαστήριο για δημοσιογράφους με αντικείμενο «Θέματα και εργαλεία του Ευρωπαϊκού ρεπορτάζ: Πώς μπορώ να ενημερώσω τους πολίτες του τόπου μου», στο φουαγιέ του Europe Direct Θεσσαλονίκης-ΚΕΔΗΘ. Στην εκδήλωση μίλησαν ο διευθυντής των Γραφείων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Stephen Clark , ο επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, το στέλεχος του EUROPE DIRECT Θεσσαλονίκη ΚΕΔΗΘ Κατερίνα Ομουρίδου και η υπεύθυνη Τύπου του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα Άννα Ευσταθίου.

Με δήλωσή του ο Stephen Clark επισήμανε ότι “Μας απασχολεί ιδιαίτερα ο κατακερματισμός των μέσων ενημέρωσης στη Ευρώπη και η παράλληλη άνοδος της παραπληροφόρησης και των fake news. Κάνουμε ότι μπορούμε για να το αντιμετωπίσουμε και πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος γι’ αυτό είναι να σας δώσουμε την ευκαιρία να αντιληφθείτε και να έχετε πρόσβαση σε εμάς και τους τους ευρωβουλευτές και να σας δώσουμε πρόσβαση σε συνόδους ολομέλειας σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες”.

Ιδιαίτερη αναφορά και συζήτηση έγινε για τις προκλήσεις ενόψει των Ευρωπαϊκών Εκλογών του 2024 .

Επίσης τη Δευτέρα 3 Απριλίου και ώρα 18:00, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια εικαστικής εγκατάστασης για τη Simone Veil στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του 23ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος, με αφορμή την πρεμιέρα της ταινίας “Simone : το Ταξίδι του Αιώνα ” και την επέτειο των 80 χρόνων από τον μαζικό εκτοπισμό των Ελλήνων Εβραίων προς τα στρατόπεδα εξόντωσης , το Γραφείο του ΕΚ συνεργάστηκαν με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, και ανέδειξαν την πολύωρη μαρτυρία της Simone Veil για τη δική της εμπειρία στο Άουσβιτς. Η Veil ήταν η πρώτη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπερασπίστρια της ιδέας της ενωμένης Ευρώπης, καθώς και των δικαιωμάτων της γυναίκας στην Γαλλία και ευρύτερα. Η συνέντευξη δόθηκε στη δημοσιότητα το φθινόπωρο του 2022, και παρουσιάζεται για πρώτη φορά με ελληνικούς υπότιτλους, με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Η εγκατάσταση θα είναι επισκέψιμη μέχρι τον Μάϊο.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής δράσης της Γαλλικής Πρεσβείας Nicolas Eybalin, ο Διευθυντής των Γραφείων Συνδέσμου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ΕΕ, ΗΒ και ΗΠΑ Stephen Clark, εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο Αντιπρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Λάζαρος Σεφιχά, ο Λάζαρος Μπουδακίδης εκ μέρους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η σκηνοθέτρια Γιολάντα Μακροπούλου.

Ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης υποστήριξε ότι έχει μεγάλη σημασία ότι αυτή η πρωτοβουλία ξεκινά στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που έζησε το απόλυτο κακό του ολοκληρωτισμού. Είναι και μια ευκαιρία να ξανασκεφτούμε και ενόψει των  Ευρωπαϊκών εκλογών του 2024 τελικά τι σημαίνει αυτό που έκαναν ήρωες σαν τη Simone Veil, τι πετύχαμε και τελικά τι πρέπει να υπερασπιστούμε αυτή την εποχή που τα φαντάσματα του παρελθόντος έρχονται ξανά απειλήσουν την ειρήνη και τη δημοκρατία.

Στις εκδηλώσεις αναφέρθηκε σε συνέντευξή του επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης