Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με τη βοήθεια της θετικής εικόνας του τουριστικού τομέα ξεκινά κρίσιμη εβδομάδα

EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με τρεις ανοδικές συνεδριάσεις και δύο καθοδικές, η αγορά της Αθήνας κράτησε μικρά εβδομαδιαία κέρδη. 

Η εβδομάδα που περιλαμβάνει το τέλος του πρώτου τριμήνου ξεκινά με θολό το τοπίο στα διεθνή χρηματιστήρια αλλά με σαφώς ανθηρό το κλίμα στα αεροδρόμια της χώρας.

Στα διεθνή

Οι τράπεζες παραμένουν στο επίκεντρο και ήταν η σειρά της Deutsche Bank αυτή τη φορά, καθώς οι ανησυχίες για την γερμανική Τράπεζα  οδήγησαν τις μετοχές της στη μεγαλύτερη πτώση σε βάθος περισσότερο από τρία χρόνια. Παράλληλα το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας εκτινάχθηκε. Αν και ανακοίνωσε ένα σχέδιο επαναγοράς χρέους που είναι μια κίνηση που συνήθως θεωρείται ως ένδειξη δύναμης, δεν κατάφερε να καθησυχάσει τους επενδυτές.

Η Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), ή “ομοσπονδιακή εταιρία ασφάλισης καταθέσεων”, ασφαλίζει καταθέσεις μέχρι το όριο των 250 χιλιάδων δολαρίων μόνο, το οποίο δεν έχει ενισχυθεί από το 2008. Αλλά μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) και της Signature Bank αυτόν τον μήνα, ορισμένοι νομοθέτες προβληματίζονται σχετικά με το εάν είναι καιρός να αυξηθεί ξανά το όριο, ή ακόμη και να καταστούν διασφαλισμένες όλες οι καταθέσεις.

Στην τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, οι αγορές μετοχών εμφάνισαν ελεγχόμενη άνοδο και οι δείκτες από τα πλέον αναπτυγμένα χρηματιστήρια σημείωσαν τις μεγαλύτερες επιδόσεις. Στη Wall Street  ο S&P500 κέρδισε +1,39%, ενώ στο 2023 ενισχύεται πλέον κατά +3,42%. Ο Dow ανέβηκε κατά +1,18%, με πτώση -2,74% στο 2023. Ο S&P400 είχε μεταβολή +1,25%, με ζημίες στο 2023 -1,08%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης είχε μεταβολή +0,52%, στο 2023 μειώθηκε κατά -1,49%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή +1,66%, στο 2023 ανέβηκε κατά +12,97%.

Ο FTSE100 ενισχύθηκε κατά 0,95%, και στο 2023  απέδωσε -0,62%. Ο DAX  με άνοδο +1,28%, στο 2023 αποδίδει +7,42%, ο CAC με μεταβολή +1,30%, στο 2023 απέδωσε +8,36%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας βρέθηκε κατά 0,84% ψηλότερα, ενώ στο 2023 κερδίζει +6,85%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία σκαρφάλωσε κατά +1,56%, με απόδοση το 2023 +9,22%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε εβδομαδιαία άνοδο +0,87%, ενώ στο 2023 αποδίδει +3,58%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας βρέθηκε -3,09% χαμηλότερα, με επίδοση στο 2023 -9,94%. Ο IPC του Μεξικού με μεταβολή +1,63%, αποδίδει στο 2023 +8,89%. Ο χρυσός βρέθηκε στα 1981,00 δολάρια η ουγκιά, με εβδομαδιαία υποχώρηση -0,64%  ενώ στο 2023 έχει αύξηση 8,25%. Ενισχύθηκε  αισθητά  κατά 4,33%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 69,20 δολάρια το βαρέλι. Στο 2023 υποχωρεί κατά -14,05%.

Ο Nikkei, αυξήθηκε κατά +0,19%, με απόδοση +4,95% στο 2023. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κέρδισε +0,80%, στο 2023 αποδίδει +7,98%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έχασε -0,80%, με επίδοση έτους -5,45%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κέρδισε 2,03%, στο 2023 έχει επίδοση +0,68%. Με ανοδική μεταβολή +0,46% έκλεισε και ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, ενώ στο 2023 κερδίζει +5,71%.

Στην Αθήνα

Με τρεις ανοδικές συνεδριάσεις και δύο καθοδικές, εκ των οποίων η τελευταία ήταν αποτέλεσμα έντονων πιέσεων που προκλήθηκαν από την τραπεζική αναταραχή που προκάλεσε η στάση των ισχυρών θεσμικών για την  Deutsche Bank, η αγορά της Αθήνας κράτησε μικρά εβδομαδιαία κέρδη.

Η τέταρτη εβδομάδα  του Μαρτίου προκάλεσε στον ΓΔ εβδομαδιαία άνοδο +0,10% και επίδοση Μαρτίου -9,57% ενώ η απόδοση έτους έγινε +9,83%. Στον FTSEΜ έφερε εβδομαδιαία κέρδη 3,31%, στον μήνα μείωση -6,71% και στο έτος κέρδη +7,28%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε εβδομαδιαία μεταβολή +0,02% και μηνιαία μεταβολή -20,83%, ενώ στο 2023 ήδη η άνοδός του ξεπέρασε το +14,90%. Εντούτοις ο FTSE25 στη βδομάδα βούλιαξε -0,53% και στον τρίτο μήνα του έτους χάνει -10,40% ενώ στο 2023 κερδίζει +9,47%.

Μπορεί η Credit Suisse να γίνει η αρχή του ντόμινο που θα οδηγήσει σε ύφεση την οικονομία της ευρωζώνης, αν και η Ελβετία δεν είναι μέλος της; Θα το διαπιστώσουμε αυτή τη βδομάδα. Μπορεί η ελληνική οικονομία και οι ελληνικές τράπεζες  να κρατηθούν έξω από μια τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη; Θα φανεί από τη σημερινή και την αυριανή σύνοδο. Γιατί η στατιστική και τα εργαλεία της ειδοποιούν ότι η στήριξη οριακά κάτω από τις 1000 μονάδες, που λειτούργησε την προηγούμενη εβδομάδα, μπορεί να εμφανιστεί πάλι. Κατά συνέπεια θα έχουμε το σχηματισμό διπλού πυθμένα που συνήθως ακολουθείται από μια υπολογίσιμων διαστάσεων ανοδική αντίδραση.

Αυτό δεν θεωρείται ως το πιθανότερο σενάριο από την πλειονότητα των εγχώριων παραγόντων. Καθώς οι περισσότεροι εκτιμούν πως ο πυθμένας για τον ΓΔ στην τρέχουσα εισαγόμενη κάθοδο βρίσκεται κοντά στις 950 μονάδες. Δικαιολογημένα θα λέγαμε, επειδή έχουν επηρεαστεί από την πτώση του τζίρου την περασμένη βδομάδα. Την εκλαμβάνουν ως ένδειξη πως είμαστε στην αρχή μια περιόδου με επιφυλάξεις που δεν αφορούν μόνο την υγεία των τραπεζών αλλά την υγεία της τοπικής και της παγκόσμιας ανάπτυξης. Παράλληλα στο τραπεζοκεντρικό χρηματιστήριο της Αθήνας η εύνοια σε μετοχές άλλες κλάδων δεν θεωρείται ικανή να αντισταθμίζει την επιφύλαξη για το μέλλον του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Οι παρατηρήσεις των αναλυτών ήρθαν μετά τις κινήσεις από την Citigroup που  υποβάθμισε τον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό τομέα σε “neutral”, από “overweight” και την έκθεση της Moody’s. Χαρακτηριστικά ανέφεραν: “Παρά τη γρήγορη αντίδραση των Ρυθμιστικών Αρχών και της Κυβέρνησης, υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος οι πιέσεις στο Τραπεζικό Σύστημα να διαχυθούν και σε άλλους τομείς της Αμερικανικής Οικονομίας, προκαλώντας μεγαλύτερη οικονομική ζημιά από ότι αναμενόταν”.

Από τη Merit Sec. υπογράμμιζαν :“Με μικρά κέρδη έκλεισε αυτή η εβδομάδα για τον ΓΔ, με μειωμένη την μέση συναλλακτική δραστηριότητα, η οποία κυμάνθηκε κάτω από τα επίπεδα των €100 εκατ. ημερησίως. Είναι εμφανές ότι η διεθνής Τραπεζική αναταραχή επηρεάζει την Αγορά μας και παρά την διάσωση της Credit Suisse, η πτώση της μετοχής της DB και η άνοδος των CDS της σε υψηλά τετραετίας, δείχνουν ότι οι Αγορές ανησυχούν για την σταθερότητα του Τραπεζικού Συστήματος και αντιδρούν στις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες. Σε αυτό το περιβάλλον, τα καλά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται από τις Ελληνικές Εισηγμένες, αλλά και οι συγχωνεύσεις – εξαγορές που είναι υπό εξέλιξη περνούν σε δεύτερη μοίρα, αφού η αγορά προσπαθεί να απορροφήσει τις διεθνείς αναταράξεις”.

Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. Μάνος Χατζηδάκης μεταξύ άλλων τόνισε:

“Η ερχόμενη εβδομάδα σηματοδοτεί το τέλος του α’ τριμήνου. Ο Γενικός Δείκτης είναι ακόμα θετικός από την αρχή του έτους, ωστόσο η ως τώρα πορεία του στον Μάρτιο συνοδεύεται από σημαντικές απώλειες, αυξάνοντας το βαθμό συσχέτισης με τις Διεθνείς Αγορές. Η βαρύτητα και η ένταση των φαινομένων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αυτονόμηση, ενώ οι πολιτικές εξελίξεις έχουν πλέον σαν σημείο αναφοράς το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου, στο οποίο όλα δείχνουν ότι θα διεξαχθούν οι εκλογές με απλή αναλογική.

Παρά την έντονη υποχώρηση των αποτιμήσεων, θα πρέπει να επισημανθεί η ως τώρα εξαιρετική εικόνα των αποτελεσμάτων των Εισηγμένων Εταιρειών, καθώς και η θετική προοπτική που επικοινωνούν για την συνέχεια. Αν και μόλις 24 Εταιρείες έχουν ανακοινώσει μεγέθη 2022, η καθαρή κερδοφορία βρίσκεται ήδη πάνω από τα 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,2 δισ. ευρώ αφορούν Τραπεζικές επιδόσεις…

…Η κερδοφορία μπορεί επί του παρόντος να επισκιάζεται από την κατάσταση που επικρατεί διεθνώς, δεν παύει ωστόσο να αποτελεί ένα ανάχωμα στις αποτιμήσεις και να λειτουργήσει υποστηρικτικά στην ταχύτητα της ανάκαμψης της Αγοράς, όταν οι συνθήκες ομαλοποιηθούν”.