Ο Σύλλογος το ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ ιδρύθηκε το 2015 με την πρωτοβουλία του Αιγινητείου Νοσοκομείου από γονείς πασχόντων από Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής (ΔΠΤ) δηλ. από ψυχογενή ανορεξία, ψυχογενή Βουλιμία και Επεισοδιακή Υπερφαγία είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο που επικεντρώνεται αφενός στην ψυχοεκπαιδευτική στήριξη των γονέων και φίλων των πασχόντων και αφετέρου στην διεκδίκηση λύσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τις ΔΠΤ, με παραστάσεις στα αρμόδια Υπουργεία, με ενημέρωση των κομμάτων της Βουλής, με ενημέρωση της κοινωνίας σε συνεργασία με σχετικούς συλλογικούς φορείς.
Στην Ημερίδα που διοργανώνει θα γίνει προσπάθεια να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία και κυρίως η Πολιτεία για τις ΔΠΤ, που είναι πολυπαραγοντικές ψυχικές ασθένειες, με ψυχολογικές και κοινωνικές προεκτάσεις και έχουν άμεση σχέση με τις συντελούμενες κοινωνικό – οικονομικές αλλαγές όπως ήταν η Πανδημία, η οικονομική δυσπραγία ακόμη και ο Πόλεμος. Ενδεικτικά να πούμε ότι αν και βρισκόμαστε ακόμη σε εποχή covid, την περίοδο της καραντίνας το ποσοστό των πασχόντων από ΔΠΤ αυξήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα, επεκτεινόμενες στα δύο φύλλα όσο και σε ηλικίες μικρότερες από τα 12 και μεγαλύτερες από τα 30.
Όπως καταγράφεται από τις Δημόσιες Δομές θεραπείας αλλά και τους συλλογικούς φορείς τους η κατάσταση στην ένδο-νοσοκομειακή θεραπεία είναι απελπιστική. Στις παιδοψυχιατρικές δομές υπάρχουν μόλις 8-10 κρεβάτια στην Αττική, ενώ στην Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Ανάλογη είναι η κατάσταση στην ενδονοσοκομειακή θεραπεία των ενηλίκων αφού στην Αττική μέχρι πρότινος υπήρχαν μόλις 6 κρεβάτια ενώ στην τελευταία περίοδο κάτω από τις συνεχείς και επίμονες παρεμβάσεις του ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ άνοιξαν άλλα 6 κρεβάτια στο Σισμανόγλειο αλλά με νοσηλευτικό προσωπικό αποτελούμενο κυρίως από συμβασιούχους ή από ορισμένου χρόνου αποσπάσεις.
Δεδομένης της απουσίας εξειδικευμένων δομών στην επαρχία αρκετοί πάσχοντες παρακολουθούνται στα εξωτερικά ιατρεία και είναι αναγκασμένοι να πηγαινοέρχονται στην Αθήνα αντιμετωπίζοντας επιπρόσθετες δυσκολίες. Επίσης τα βαριά περιστατικά ενδο-νοσοκομειακής θεραπείας διακομίζονται στην Αθήνα. Αυτή η κατάσταση στην Περιφέρεια αποτέλεσε έναν από τους βασικούς στόχους της Ημερίδας για την η άμεση δημιουργία Δημόσιων Δομών Θεραπείας και Πρόληψης στην Περιφέρεια.
Στο αίτημα για προώθηση της πρωτοβάθμιας εξω-νοσοκομειακής αντιμετώπισης των ΔΠΤ η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ψυχικής Υγείας, προώθησε τη δημιουργία με ΜΚΟ, δύο Κέντρων Ημέρας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αγνοώντας την άποψη του συλλόγου μας για την ανάθεση τους σε Δημόσιους Δομές Ψυχικής Υγείας.
Συμπερασματικά μέσα στις άμεσες διεκδικήσεις του ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ είναι :από το Υπουργείο Υγείας προσλήψεις ειδικευμένου προσωπικού και στήριξης της υλικοτεχνικής υποδομής των υπαρχουσών δομών (Αιγινήτειο, Αττικό, Σισμανόγλειο, 18 ΑΝΩ και των δύο Παιδοψυχιατρικών κλινικών ), την προώθηση της πρωτοβάθμιας εξωνοσοκομειακής αντιμετώπισης των ΔΠΤ, την δημιουργία δομών θεραπείας σε όλη την χώρα (τουλάχιστον μία ανά υγειονομική περιφέρεια) και σε θεσμικό επίπεδο την αναγνώριση των ΔΠΤ στο Νόμο 4675/2020 που αφορά στην «Πρόληψη, Προστασία και Προαγωγή της Υγείας – Ανάπτυξη των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και την κατάρτιση ενός Εθνικού Σχεδίου για τις ΔΠΤ. Αλλά για να γίνουν όλα αυτά απαιτείται αύξηση της χρηματοδότησης στους τομείς της έρευνας, πρόληψης και θεραπείας των ΔΠΤ. Από το Υπουργείο Παιδείας την χρηματοδότηση ενημερωτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων στον τομέα της πρόληψης, την προώθηση ενημερωτικών σεμιναρίων σε εκπαιδευτικούς και γονείς, στην χρηματοδότηση των ΑΕΙ για την εκπαίδευση εξειδικευμένου προσωπικού και την δημιουργία δωρεάν μεταπτυχιακών σπουδών για τις ΔΠΤ.