Θεσπίστηκε και ξεκινά για πρώτη φορά στη χώρα η υλοποίηση του θεσμού της Ημιαυτόνομης Διαβίωσης. Σκοπός του προγράμματος είναι η ταχύτερη αποϊδρυματοποίηση των εφήβων που φιλοξενούνται επί χρόνια στα ιδρύματα και η πιο ομαλή μετάβασή τους στην κοινωνία και την αγορά εργασίας.
«Με σχέδιο ξεκινά για πρώτη φορά στη χώρα μας ο θεσμός της Ημιαυτόνομης Διαβίωσης, για τους εφήβους άνω των 15 ετών, που φιλοξενούνται σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας ώστε κάθε παιδί να μπορεί να μεγαλώνει στο κατάλληλο περιβάλλον μακριά από το ίδρυμα», επισημαίνει με ανάρτησή του στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η εντατική προσπάθεια που γίνεται για την αποϊδρυματοποίηση με τη διαρκή ενίσχυση της αναδοχής και της υιοθεσίας έχει ως αποτέλεσμα το 50% των παιδιών που φιλοξενούνταν στα ιδρύματα να έχουν βρει την κατάλληλη για αυτά οικογένεια.
https://twitter.com/joikonomou/status/1637708684913528833?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet
Όπως, όμως, έχει διαπιστωθεί στα δύο χρόνια λειτουργίας του συστήματος Αναδοχής-Υιοθεσίας, υπάρχει μια δυσκολία στην τοποθέτηση σε οικογένειες τόσο των παιδιών με αναπηρία, όσο και των παιδιών άνω των 15 ετών. Για τον λόγο αυτόν, μετά την πρόσφατη θεσμοθέτηση της επαγγελματικής αναδοχής για τα παιδιά με αναπηρία, ξεκινά τώρα η ημιαυτόνομη διαβίωση για τους εφήβους άνω των 15 ετών, με σκοπό κάθε παιδί να μπορεί να μεγαλώνει στο κατάλληλο για αυτό περιβάλλον, μακριά από το ίδρυμα.
Περίπου 400 παιδιά πάνω από 15 ετών παραμένουν ακόμα στα ιδρύματα γιατί λόγω της ηλικίας τους, είτε τα ίδια δεν επιθυμούν να ενταχθούν σε μια οικογένεια, είτε δεν επιλέγονται εύκολα από υποψήφιους αναδόχους ή θετούς γονείς. Μέχρι σήμερα κάθε παιδί μπορούσε νομίμως να φιλοξενείται σε ίδρυμα μόνο μέχρι την ενηλικίωσή του. Πλέον με την ημιαυτόνομη διαβίωση οι ωφελούμενοι έχουν τη δυνατότητα να παραμένουν στα διαμερίσματα μέχρι τα 26 τους χρόνια.
Τα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης φιλοξενούν έως τέσσερα άτομα, είναι πλήρως εξοπλισμένα και προσομοιάζουν με σπίτι και όχι με ίδρυμα. Κάθε διαμέρισμα στελεχώνεται με το κατάλληλο προσωπικό, όπως κοινωνικό λειτουργό, κοινωνικούς επιμελητές, φροντιστές πρόνοιας, έτσι ώστε να παρέχεται στους έφηβους υγιεινή, ασφαλής και άνετη διαμονή, καθώς και εξατομικευμένη φροντίδα και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, ανάλογα με τις ανάγκες τους, για την αυτονόμησή τους.
Επιπλέον, εκτός από τη στέγαση, τους παρέχεται μηνιαίο οικονομικό βοήθημα 375 ευρώ για κάλυψη των αναγκών τους, πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγεία, ψυχοκοινωνική στήριξη, αλλά και επαγγελματική καθοδήγηση και διασύνδεση με την αγορά εργασίας.