Μία από τις πιο ισχυρές φωνές κριτικής απέναντι στο μαζικό πρόγραμμα κρατικών επενδύσεων και φοροαπαλλαγών των ΗΠΑ προειδοποιεί ότι οι επιδοτήσεις της Ουάσιγκτον και οι πολιτικές της Κίνας απομακρύνουν δισεκατομμύρια δολάρια σε πράσινες επενδύσεις από την Ε.Ε..
Η Αρχή της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε. σημειώνει ότι η αμερικανική νομοθεσία θα δημιουργήσει ένα “νέο βιομηχανικό οικοσύστημα” που συνιστά σοβαρό κίνδυνο για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, καθώς υπολογίζει ότι επιχειρηματικές δαπάνες ύψους 25 δισ.δολαρίων θα διοχετευθούν σε ΗΠΑ και Κίνα – σε μία πρώτη αποτίμηση των συνεπειών της αμερικανικής νομοθεσίας σύμφωνα με το Bloomberg.
H E.E. δεν έχει ακόμη δώσει τη δική της απάντηση απέναντι στο τεράστιο αμερικανικό πρόγραμμα επιδοτήσεων της πράσινης ενέργειας ύψους 369 δισ.δολαρίων. Ήδη, επιχειρήσεις, όπως Tesla και VW, δίδουν προτεραιότητα σε επενδύσεις στις ΗΠΑ εν μέσω του προγράμματος φορολοαπαλλαγών και επιδοτήσεων.
«Η ανταγωνιστικότητα και η ανθεκτικότητα της Ευρώπης βρίσκεται σε κίνδυνο», αναφέρει η Αρχή. Ταυτόχρονα, προειδοποιεί ότι οι επιδοτήσεις που προωθούν οι ΗΠΑ προς την πράσινη τεχνολογία στρεβλώνουν επικίνδυνα τον ανταγωνισμό και υπονομεύουν τις επενδυτικές αποφάσεις.
Οι πιθανές αποεπενδύσεις από την Ε.Ε. προς τη Βόρεια Αμερική και την Κίνα βασίζονται στα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, καθώς και στις διμερείς συζητήσεις. Παρότι πολλές από τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα έχουν να κάνουν με το αμερικανικό πρόγραμμα, δεν είναι απαραίτητο όλες να είναι άμεσο αποτέλεσμα της αμερικανικής νομοθεσίας.
«Έχουμε κάποια πλεονεκτήματα έναντι των ΗΠΑ»
«Η Νομοθετική Πράξη των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού στην οποία περιλαμβάνεται το πρόγραμμα των επιδοτήσεων αποτελεί μία ευκαιρία για προώθηση της πράσινης τεχνολογίας, όμως και εμείς έχουμε κάποια πλεονεκτήματα έναντι των ΗΠΑ που θα πρέπει να τα τονίσουμε», αναφέρει ο Φρανς Τίμερμανς, επικεφαλής της Πράσινης Συμφωνίας της Ε.Ε.. Ωστόσο, η Ε.Ε. παρέχει ένα ποσό χρημάτων που είναι τουλάχιστον συγκρίσιμο με το αντίστοιχο που βάζουν οι Αμερικανοί στο τραπέζι, προσθέτει.
Ένα μεγάλο μέρος της απάντησης της Ε.Ε. εστιάζει τώρα κυρίως στην καλύτερη χρήση των υφιστάμενων κεφαλαίων, στην χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου και στην επιμήκυνση του πλαισίου χρηματοδότησης που τέθηκε σε ισχύ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Η Tesla ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι ενώ ξεκίνησε τη συναρμολόγηση συστημάτων μπαταριών στο εργοστάσιό της στο Model Y έξω από το Βερολίνο, επικεντρώνεται τώρα στις ΗΠΑ για την κατασκευή κυψελών χάρη στα φορολογικά κίνητρα της νομοθεσίας τους. Επίσης, η κορυφαία ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen προειδοποίησε το Δεκέμβριο ότι το αυξανόμενο κόστος ενέργειας καθιστά την παραγωγή κυψελών μπαταριών «πρακτικά μη βιώσιμη» και ότι οι επενδύσεις θα πάνε αλλού.
Ανακοίνωση συμφωνίας
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να ανακοινώσει μια συμφωνία που θα βοηθήσει τις ΗΠΑ και την ΕΕ να αρχίσουν να συνεργάζονται για την πρόσβαση σε ορυκτά και κρίσιμες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται σε μπαταρίες και ηλεκτρικά οχήματα κατά τη συνάντηση της με τον Μπάιντεν αύριο 10 Μαρτίου. Ο στόχος της συμφωνίας είναι να επιτραπεί στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε ορισμένα από τα οφέλη της αμερικανικής νομοθεσίας.
naftemporiki.gr