Την ώρα που οι δικαστικές έρευνες στη Λάρισα για την αναζήτηση ευθυνών στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, θέμα χρόνου είναι η σύγκληση της ολομέλειας των προέδρων εφετών της Λάρισας.
Το μεσημέρι της Παρασκευής 10 Μαρτίου 2023 οι 21 πρόεδροι εφετών θα αποφασίσουν για το εάν θα ανατεθεί η υπόθεση του τραγικού δυστυχήματος σε εφέτη ανακριτή. Τη σύγκληση της Ολομέλειας είχε ζητήσει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών της θεσσαλικής πρωτεύουσας, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης.
Στο έγγραφό του, ο κ. Σταμάτης Δασκαλόπουλος σημείωνε: «Εν όψει των τεράστιων και πολυσύνθετων ευθυνών που ανακύπτουν από τα μέχρι στιγμής αποδεικτικά στοιχεία επιβάλλεται να εξεταστούν σύντομα και ενδελεχώς τα πάντα είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής άλλων προσώπων στο έγκλημα του άρθρου 291 του Ποινικού Κώδικα (διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών), είτε στο πλαίσιο διάπραξης άλλων συναφών εγκλημάτων».
Αν το αίτημα του ανώτερου εισαγγελικού λειτουργού γίνει δεκτό -κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο- την ανάκριση θα «τρέξουν» δύο εφέτες, οι οποίοι και θα ερευνήσουν ενδελεχώς την υπόθεση. Κι ενώ ήδη έχει δρομολογηθεί η σύγκληση της Ολομέλειας, συγγενείς εννέα θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος, μέσω του δικηγόρου τους Αλέξη Κούγια, εκφράζουν αντιρρήσεις για τον ορισμό εφέτη ανακριτή, τις οποίες κατέθεσαν στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας.
Με το αίτημά τους ζητούν να μην αντικατασταθεί η ανακρίτρια και ο εισαγγελέας, «που επιμελούνται μέχρι τώρα της ανακρίσεως και ταχύτατα έχουν προβεί σε εξαιρετικές ανακριτικές πράξεις, όπως διαπιστώσαμε από τη μελέτη της μέχρι τώρα σχηματισθείσης δικογραφίας, και συγχρόνως ζητούμε αντί της αντικαταστάσεως της κ. Σούρλα και του κ. Τζαμαλή, ο προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Λαρίσης να αποφασίσει άμεσα τον διορισμό και δεύτερου τακτικού ανακριτού για την όσο δυνατόν ταχύτερη διεξαγωγή και ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας».
Στο μικροσκόπιο και ο επιθεωρητής
Οι έρευνες των δικαστικών λειτουργών στρέφονται προς πάσα κατεύθυνση, μετά και την εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου. Μέχρι τώρα, στην ανακρίτρια έχουν καταθέσει ως μάρτυρες εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, νυν και συνταξιούχοι σταθμάρχες, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες έχουν δεχτεί επίμονες ερωτήσεις για το πώς λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση, ο πίνακας ελέγχου και άλλα συστήματα.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι πραγματογνωμοσύνες που έχουν διαταχθεί από εισαγγελικής πλευράς και ήδη διενεργούνται για τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, προς το παρόν, η έρευνα εστιάζει στον επιθεωρητή ο οποίος όρισε τον άπειρο σταθμάρχη σε ένα τόσο νευραλγικό πόστο, αλλά και στον σταθμάρχη, ο οποίος δεν έμεινε έως τις 11 το βράδυ, οπότε και έληγε η βάρδιά του.
Ταυτοποιήθηκαν 56 νεκροί
«Ολοκληρώθηκε από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών η εργαστηριακή εξέταση των βιολογικών υλικών, καθώς και η ανάλυση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων», σύμφωνα με τη ΕΛ.ΑΣ. «Συνολικά ταυτοποιήθηκαν 56 νεκροί, οι οποίοι προέκυψαν μέσω της συγκριτικής ανάλυσης 58 βιολογικών υλικών που ελήφθησαν από συγγενείς θυμάτων ή προσωπικά αντικείμενα αυτών, καθώς και 108 δειγμάτων που ελήφθησαν από σορούς ή σωματικά μέλη», τονίζεται σε ανακοίνωση για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Το αρχηγείο της ΕΛΑΣ διευκρινίζει ότι «και τα 108 ληφθέντα δείγματα σορών ή σωματικών μελών αντιστοιχούν στους 56 νεκρούς, ενώ μόνο για μία περίπτωση βιολογικού υλικού, που ελήφθη από συγγενή αγνοούμενης, δεν προέκυψε αντιστοίχιση καθώς δεν βρέθηκε σχετικό δείγμα».
Σχετικά με το τελευταίο μη ταυτοποιημένο δείγμα που υπήρχε στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, αφορούσε, όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ., «στην περίπτωση αγνοούμενου αλλοδαπού (Σύρου), ο αδελφός του οποίου εντοπίστηκε μέσω αστυνομικής συνεργασίας στην Ολλανδία. Ακολούθησε σχετικό αίτημα για την αποστολή στη χώρα μας του γενετικού του τύπου, από την επακόλουθη εξέταση του οποίου κατέστη δυνατή η διακρίβωση της ταυτότητας του προαναφερόμενου αγνοούμενου».