Skip to main content

Πού «σκόνταψε» η Σύνοδος Τραμπ – Κιμ

Στις διαφωνίες για το περιεχόμενο του όρου «αποπυρηνικοποίηση» και στο ζήτημα της άρσης μέρους των κυρώσεων προς την Πιονγιάνγκ «σκόνταψε» η δεύτερη σύνοδος Κορυφής μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν που ολοκληρώθηκε χθες στο Βιετνάμ χωρίς αποτέλεσμα.

Όπως ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αμερικανός πρόεδρος προκάλεσε τον Βορειοκορεάτη ηγέτη να τα βάλει «όλα» στο τραπέζι του πυρηνικού τους πόκερ.

Η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας που ήταν αφιερωμένη στο ακανθώδες ζήτημα του τερματισμού του βορειοκορεάτικου προγράμματος για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, συντομεύθηκε απρόσμενα, με τους Τραμπ και Κιμ να χωρίζουν δίχως εντέλει να υπάρξει ουδεμία κοινή ανακοίνωση, όπως σχεδιαζόταν αρχικά.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι Βορειοκορεάτες ζήτησαν «πολλά δισεκατομμύρια δολάρια», υπό «τη μορφή της ελάφρυνσης των κυρώσεων» που επιβάλλονται στην Πιονγιάνγκ, ενώ ταυτόχρονα, εκείνοι «δεν δέχονταν να επιβληθεί πλήρες πάγωμα στα προγράμματά τους (για την ανάπτυξη) όπλων μαζικής καταστροφής».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η άρση των κυρώσεων θα σήμαινε πως οι ΗΠΑ «θα επιδοτούσαν de facto την συνεχιζόμενη ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής της Βόρειας Κορέας», ενώ αντιθέτως «αυτά που έπρεπε να βρίσκονται πάνω στο τραπέζι ήταν αυτά τα όπλα», δηλαδή συγκεκριμένα η καταστροφή τους.

«Στις συνομιλίες τους, ο πρόεδρος προκάλεσε τους Βορειοκορεάτες να ανοίξουν το βλέμμα, να δουν ευρύτερα. Ο πρόεδρος (Τραμπ) ενθάρρυνε τον πρόεδρο Κιμ να τα βάλει όλα πάνω στο τραπέζι. Και εμείς ήμασταν επίσης έτοιμοι να τα βάλουμε όλα στο τραπέζι», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ Χο κάλεσε το βράδυ της Τετάρτης δημοσιογράφους σε μια νυχτερινή συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ για να τους παρουσιάσει την εκδοχή της Πιονγιάνγκ. Τους εξήγησε ότι η Βόρεια Κορέα δεν ζήτησε παρά μόνο άρση των κυρώσεων εν μέρει. Όπως υποστήριξε, η Πιονγιάνγκ διατύπωσε μια «ρεαλιστική πρόταση», με αντάλλαγμα το κλείσιμο, που θα ήταν «μόνιμο», και την «απόλυτη καταστροφή» όλων «των υποδομών για την παραγωγή πυρηνικών όπλων στην περιοχή Γιονγκμπιόν, παρουσία αμερικανών ειδικών».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος αντέτεινε ότι και μόνο ο ορισμός της περιμέτρου της Γιονγκμπιόν, ενός τεράστιου συγκροτήματος που περιλαμβάνει «πάνω από 300 διαφορετικές υποδομές», εγείρει πρόβλημα. «Αυτό που μας πρότειναν οι Βορειοκορεάτες ήταν το κλείσιμο μέρους του συγκροτήματος της Γιονγκμπιόν» είπε.

Το άλλο ζήτημα στο οποίο τα δύο μέρη δεν κατάφεραν να συγκλίνουν ήταν, για ακόμη μια φορά, το περιεχόμενο του όρου «αποπυρηνικοποίηση». Η Ουάσιγκτον απαιτεί η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει πλήρως, να καταστρέψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, με επαληθεύσιμο τρόπο. Η Πιονγιάνγκ κατανοεί πιο διασταλτικά τον όρο «αποπυρηνικοποίηση».

Η Βόρεια Κορέα θέλει να δει όλες τις κυρώσεις πλην όσων αφορούν άμεσα τα εξοπλιστικά της προγράμματα να αίρονται και να τερματιστούν αυτές που εκλαμβάνει ως απειλές: η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Νότια Κορέα και στην περιοχή γενικά.

Παρ’ όλ’ αυτά, ο Αμερικανός αξιωματούχος, όπως και ο Τραμπ, επέλεξε να σταθεί στη θετική διάσταση των άκαρπων διαπραγματεύσεων. «Στην πραγματικότητα, είμαστε ενθαρρυμένοι από την κατάσταση», είπε. «Δεν καταφέραμε να υπάρξει επαρκής προσέγγιση κατά τη διάρκεια αυτής της συνόδου, αλλά είμαστε ενθαρρυμένοι από τις ευκαιρίες που μας προσφέρονται», εξήγησε.

Πηγές: AFP, Reuters